Ski, sne og sveriges eventyrlige vinter

, ,

Skisportssted tæt på

Vallåsen er en klassiker for begyndere eller let øvede, og er det skisportsområde, der ligger tættest på Danmark. Her to timers kørsel, 162 km fra København findes ret få kilometer pister men til gengæld et let tilgængeligt område egnet til korte ture. Højden er bare 145 meter med syv lifter og 11 pister fordelt på farverne grøn, blå og rød. Alle pister forsynes fra snekanoner.

Egnet til endagsture

Vånga med begynderområdet Vångabacken ligger også godt to timers kørsel og 166 km fra København og er et passende mål for en endagstur. Stedet på 132 meter minder lidt om Hedeland ved Roskilde men har et par ekstra pister i grønt, blåt og rødt. Her er tre lifter og seks pister. Vångabacken har forskellige åbningstider, typisk kun i weekenden.

Alle sværhedsgrader

Tre timers kørsel og 280 km fra København ligger Isaberg i naturskønne omgivelser. Det er Sydsveriges største skianlæg, som holder åbent alle dage vinteren igennem. Max-højden er 250 meter, og her er ti pister i alle sværhedsgrader samt otte lifter. Stedet egner sig godt til en miniferie i hytte tæt på pisten.

Plads til freestylere

Nord for Isaberg findes Ulricehamn, som er fire timers kørsel og 331 km i bil fra København. Det er et alsidigt og veludnyttet skiområde med pister i alle farver samt syv lifter, der tager skiløberne til toppen på 135 meter. Desuden tilbydes børneområde og aktivitetsområde blandt andet for freestylere.

Flotte, brede pister

Fire timer og 369 km fra København findes Mullsjö Alpin, som næsten er nabo til Ulricehamn. Her er fem pister med en højde på 330 meter, og pisterne er flotte og brede i farverne blå, rød og sort. Snekanoner sørger for fine forhold. Mullsjö Alpin holder åbent 100 dage om vinteren og har 25.000 gæster. Der er øvepist til begyndere uden krav om liftkort for dem, som skal prøve sig selv og skiløb af.

Ruter til langrend

Falköping, 385 km og 4,5 timers kørsel fra København kan bruge stil en endagstur med grønne, blå og røde pister og fire lifter. Takket være snekanoner er her altid snesikkert. Der tilbydes også langrend med nye, varierende ruter. Åbent torsdag-søndag og mandag, onsdag og fredag aften.

Også for de vovede

Seks timer tager de 565 km i bil til Storstenshöjden og Annaboda. Her er både en nord- og en sydside og 100 årlige snedage. Udover det alpine på ni pister findes 11 km til langrend. I Höjdarparken kan de vovede benytte rails, bokse og kickers (ramper af hårdt presset sne). Faldhøjden er 150 meter.