Sommer i Tyrol

Hvor Østrig i mange år mest har været kendt for vinterferie og ski, er billedet i de senere år vendt. Nu lokker tyrolerlandet med sommeroplevelser i hobetal, ikke mindst for børnefamilierne, som måske længe har manglet et ferietilbud tæt på Danmark, der kan tilfredsstile alle aldersgrupper. Byen Innsbruck er et godt bud.

Omgivet af majestætiske alper ligger Innsbruck i hjertet af Østrig. Kun en kort flyve/bil eller togtur fra Danmark opfylder byen således alle parametre for mulighed for bæredygtig rejseform, hvis det er det man er til, og ellers er byen kort sagt et feriemål, hvor stort set alle familiens interesser kan tilgodeses under een hat.

Her er vandreruter, cykelruter, badesøer, svævebaner, legepladser, museer, og sågar også en zoologisk have, tillige med en gammel, historisk bykerne, som sommeren igennem tilbyder massevis af kultur og musik.

Vandring i Innsbruck

Vandring og cykling i Østrig er det nye sort. Også når det gælder børnefamilier. Og Innsbruck er et paradis for vandrere i alle aldre og med alle færdighedsniveauer. Tag eksempelvis svævebanen Nordkette op til Hafelekar-bjerget og nyd først den helt fantastiske udsigt over byen og de omkringliggende bjerge. Herfra kan udforskes et væld af vandrestier, der fører gennem skove, enge og bjergtoppe eller tilbyd de mindste eventyrere den lettere rute  Zirbenweg, som byder på flot udsigt og let tilgængelige stier. Bergisel er et andet godt bud på vandring med børn, hvor man kan tage svævebanen op og måske cykle ned – og er højder slet ikke noget – er der dejlige vandreture langs med floden Inn, som løber i dalen nede i byen. De kan sagtens gås med klapvogn og langs med floden findes også nogle gode legepladser.

På turistkontoret kan man få oplysninger om alle Innsbrucks vandreruter, og ønsker man guidede ture er det også muligt.

Cykling

For de familier, som elsker at udforske på to hjul, er der flere cykelstier og ruter omkring Innsbruck. Tag eksempelvis en cykeltur langs med Inn Radweg, en smuk sti langs med floden, som fører gennem maleriske landsbyer og naturskønne landskaber.  Eller skal det være vildere og mere ”farligt” tilbyder Bikepark Innsbruck cykeltur på mountainbikes, som fås i flere størrelser og således også til børn. I Bikeparken er der et imponerende netværk af mouantainbike-stier, som spænder lige fra de lette og familievenlige stier til udfordrende downhill stier til de mere erfarne ryttere. Men uanset om man er nybegynder eller ekspert, burde parken have et cykelspor, som passer til det ønskede færdighedsniveau. En cykelskole til de som ønsker at forbedre deres niveau findes også, og cykler og sikkerhedsudstyr kan naturligvis lejes på stedet.

Badesøer

Ingen sommerferie uden vand. Innsbruck har naturligvis ikke åbent hav, men til gengæld flere smukke badesøer, som både børn og voksne vil elske. Snup eksempelvis en dukkert i Baggersee, en kunstig sø i nærheden af byens centrum. Her er både legeplads og ”rigtig” sandstrand, og ønsker man en man mere naturlig oplevelse, kan søerne Natterer See og Lanser See udforskes. Sidstnævnte har tilbud om vandsportsaktiviteter, samt legeplads og picnicområde også.

Sidst men ikke mindst har Innsbruck også et friluftsbad – ”Tivioli” hedder det – med badebassiner til alle aldre fra baby til voksen, områder for nøgenbadning (naturistområdet)og såmænd også et klatreområde for de som lyster det.

Zoo og Tivoli

For enden af svævebanen Hungerburgbahn ligger en af Insbrucks  populæreste familieoplevelser. Det er Alpenzoo, som er verdens højest beliggende zoologiske have og specialist i dyrearter, som kommer fra de alpine regioner. Her bor mere end 2000 dyr, og børnene har her mulighed for at opleve ikoniske alpin dyr så som bjørne, ulve, bjerggeder, ørne og mange flere i deres naturlige levesteder og habitat. Guidede ture rundt i haven, fodringer og interaktive udstillinger findes også, ligesom naturligvis en legelads til de mindste og gode områder, hvor man kan enten købe eller spise sin medbragte mad. Sidst men ikke mindst er alene svæveturen med banen op til Zoo en betagende oplevelse.

Er dyr ikke underholdning nok kan Innsbruck også tilbyde spændende museer for hele familien. Prøv eksempelvis Videnskabsmuseet Audioversum eller kør ud af byen og besøg det imponerende Kristallwelt – ”diamant”- firmaet Swarovski´s fantastiske museum med tilhørende have. Her glimter og glitrer alt i de mest fantastiske tableauer, og alle i familien vil helt sikkert blive fascinerede af krystallernes mange facetter. Se den glitrende krystal sky, eller gå tur langs med ”spejl”-poolen og oplev at lege og klatre med alle sanser i playtowers forskellige niveauer. Selve parken strækker sig over 7,5 ha, og det er naturligvis muligt at spise på stedet også.

Innsbruck – kultur og historie

Innsbruck har en lang og stolt historie bag sig, hvilket stadig ses i byens bygninger den dag i dag. Løgformede kirketårne, smukke renæssance slotte og farverige middelalderhuse præger den gamle bydel, og især gå-gaden Maria-Theresien-Strasse er seværdig og dejlig at slentre ad. Her kan man shoppe, gå på fortorvscafe, konditori (børnene vil elske udvalget af kager), eller restaurant og byen rummer mange fine seværdigheder. Tak eksempelvis et kig på Goldenes Dachl – det gyldne tag, Innsbrucks mest berømte attraktion eller smut en tur ind i Kejserpaladsets gyldne og rigt dekorerede sale. Byen byder også på mange fine kirker, og sidst men ikke mindst har Østrig og dermed også Innsbruck en stolt og lang tradition for klassisk musik og musikfestivaller sommeren igennem. I byens mange koncertsale spilles lystigt året igennem for alle aldre, og skal det være helt autentisk, kan hele familien opleve en ”ægte” Tyroleraften med Familien Gundolf, som optræder med traditionel folkemusik, jodlen og ”skoklapning”.

Rejsefakta:

  • Innsbruck kan nås med fly, tog eller bil. Lufthavnen ligger få kilometer vest for byen.
  • I selve byen kan man spadsere til de fleste seværdigheder eller tage sporvognen.
  • Byens centrale togstation (Innsbruck Hauptbahnhof) har i øvrigt forbindelser til hele resten af Østrig, hvis man ønsker at besøge nogle af de mange omkringliggende skisportssteder, som også tilbyder gode oplevelser om sommeren.
  • Innsbruck-kortet, som kan købes hos Turistinformationen (ligger i Burggraben 3) giver gratis adgang til stort set alle seværdigheder, inklusiv offentlig transport og også indgang til Nordkettebanen.

Se mere på www.innsbruck.info eller www.austria.info