På besøg i Skandinaviens største safaripark

Knap tre timer fra København ligger Nordens største safaripark, der samtidig er lidt af en perle i forhold til både gastronomi, spa og idyl. Men det er der mange danskere, der ikke ved.

Af Allan Priess Poulsen

Huset er løftet tre meter op i luften på otte store stolper, og stuen er udstyret med et glasgulv, der gør det muligt at kigge direkte igennem konstruktionen ned på de forbipasserende dyr. Blandt dem elge, vildsvin, dådyr, europæiske bisoner og muflonfår. Lige fra vi ankommer til huset, er vores børn fyr og flamme i forhold til at få den bedste plads ved det spektakulære udkigssted. Femårige David Luca og toårige Sophia er ellers normalt svære at få til at sidde stille og koncentrere sig ret længe ad gangen, medmindre der er en iPad involveret. Men her sidder de med hver deres kikkert og nærstuderer skoven og den nærliggende sø. I lang tid. Og minsandten om de ikke bliver belønnet for tålmodigheden, da et nysgerrigt vildvin passerer lige under os. Til stor jubel fra de to små.

75 procent kommer for maden

Vi er i Eriksberg Hotel & Safaripark i byen Trensum i Blekinge. Normalt ikke et område, vi har ret meget at gøre med, men ikke desto kun knap tre kørsel fra København. Måske skal vi til at kigge lidt mere efter oplevelser på de kanter, for besøget i dyreparken er intet mindre end en øredøvende succes. Om end af lidt andre årsager end forventet.

Min kone og jeg går således ind til miniferien med en forventning om et ophold på børnenes præmisser. De elsker begge dyr, og femårige David Lucas yndlingssted i hele verden er Knuthenborg Safaripark. De to parker kan dog på ingen måde ikke sammenlignes. Dertil er fokusset på gastronomi og spaoplevelser i smukke omgivelser for stort i Eriksberg. Faktisk så stort at langt de fleste af parkens gæster kommer netop af den grund.

”Vi har cirka 80.000 gæster om året, og deraf kommer de 60.000 faktisk kun for at spise. Vi nyder godt af lokalområdets fantastiske råvarer og regulerer selv dyrebestandene i parken ved hjælp af jagt. Det betyder blandt andet, at der er rigtig meget vildt på menuen i restauranterne. Derudover adskiller vi os fra andre dyreparker og zoologiske haver ved at have indrettet os på dyrenes præmisser. Der er tale om ren safari, hvor vi udelukkende betragter dyrene, som alle går frit omkring i parken” siger Per Arne Olsson, direktør i Eriksberg Hotel og Safaripark.

Spektakulære madoplevelser – og spa i snevejr
Det overrasker mig umiddelbart at høre om skævvridningen af besøgende i retning af parkens restauranter. Vel at mærke indtil jeg selv stifter bekendtskab med selvsamme spisesteder. Vores første måltid er en frokost i Restaurant Visenten, hvor en simpel buffet med gullash lægger mig fuldstændig ned. Undervejs udbryder jeg overasket til min kone ”Jeg kan ikke engang lide gullash”. Men jeg har så heller aldrig tidligere tidligere smagt gullash lavet på vildtkød. Det smager intet mindre end fremragende – ligesom den tilhørende Eriksberg Pale Ale i høj grad klæder måltidet. Den fremragende frokostoplevelse bliver samme aften vekslet til en overdådig middag på Restaurant Säteriet. Her nærmer vi os en ren gourmetoplevelse med en menu bestående af sandart med kaviar, dåvildt med savoykål, kartofter, æbler og ramsløg samt til slut gedeosteis med blåbær, marengs og karamel. Det hele flot flankeret af en række fantastiske vine.

Næste morgen er jeg tæt på at tabe kæben, da jeg konstaterer, at også morgenmaden er i særklasse. Den byder på blandt andet vildtpølse, andebryst, laks, hjemmelavet surdejsbrød, hjemmelavet skaldyrssalat, æblemost og jordbærsmoothies. Jeg forelsker mig desuden i Skagenröra – den svenske version af rejesalat med stenbiderrogn – perfekt på et lille stykke brød. Og et til. Min kone bemærker, at det havde været rart med lidt større kaffekopper. Vi bliver efterfølgende enige om, at niveauet er tårnhøjt, når det er den eneste mangel, vi kan blive enige om.

Børnevenlig og romantisk get-away
Også børnene går glade fra bordet efter hvert eneste måltid. Efter at David Luca første gang har smagt de hjemmelavede pandekager, og jeg spørger ham, om han er interesseret i en mere, lyder svaret ”jeg vil gerne have så mange som muligt, far”.

Populær er også oplevelsen af at bade i en 38 grader varm udendørs pool – for David Lucas vedkommende i fast rutefart mellem en nærliggende dynge sne og det varme vand. Lille Sophias begejstring er størst, da hun opdager den tilhørende naturlegeplads, der byder på blandt andet en svævebane og et ejendommelig trætunnel bygget hen over en klippe.

Selv om børnene altså i den grad er tilfredsstillede, bliver min kone og jeg enige om, at Eriksberg Hotel og Safaripark i lige så høj grad er velegnet som romantisk getaway. Uanset om man er til safari eller ej. Med klipper, søer, skove, en spektakulær spaoplevelse og ikke mindst et meget højt kulinarisk niveau kan det ikke være anderledes. Vi skal helt sikkert se mere til Blekinge i fremtiden.

Om Eriksberg Hotel og Safaripark

  • Norden største safaripark der strækker sig over et område på størrelse med Dyrehaven
  • 800 fritgående dyr i form af blandet andet elge, vildsvin og europæiske bisoner – foruden en lang række rovfugle som havørne og kongeørne
  • Mulighed for forskellige former for safari, kano og bådture, rappelling fra klipper, spa, fiskeri og periodevis jagt
  • Cirka 80.000 årlige besøgende
  • Mulighed for at bo i både hotelværelser, store suiter med egen sauna og i glashuset Synvillaen midt i dyreparken
  • Foruden private ferier bliver parken brugt til bestyrelsesmøder, teambuilding og firmaudflugter