Undgå proppet december

,

Er der mad, man bør går i en stor bue udenom i december for sundhedens og vægtens skyld? Det giver diætist i Hjerteforeningen Lotte Juul sine bud på.

Diætist Lotte Juul giver gode råd om at skære ned på julemånedens fede og søde fristelser. Til fordel for mere fisk, grønt, fuldkornsbrød, nødder og kvalitetschokolade!

Hvilke madvarer bør man begrænse eller helt undgå i julemåneden?

”Skru generelt ned for kød, kødpålæg og forarbejdet kød til fordel for fisk og bælgfrugter som linser, bønner og ærter. Forarbejdet kød er for eksempel bacon, leverpostej, pølse, færdigkøbte frikadeller, pizza og færdigretter med højt indhold af salt og fedt. Fødevarer med mættet fedt fra dyreriget bør man være på vagt overfor. Det er fedtkant på kød, kød med højt indhold af fedt, fløde, smør, creme fraiche, fede oste, smørbagte småkager, kiks m.m.”.

Er noget traditionel julemad faktisk ikke så fedende og usundt, som man skulle tro?

”Fisk som sild, røget laks, fiskefrikadeller og makrel indeholder sunde fedtstoffer. Anret rejer med mayonnaise og avokado, som er sundt umættet fedt fra planteriget og fiskefrikadeller med tomat, rødløg, og remoulade, der også er umættet sundt fedt. Brug generelt hellere mayonnaise og remoulade end smør. Flotte rødkåls- grønkåls- og rødbedesalater giver frokosten smag, farve og sundhed. Pift op med nødder, tranebær og appelsin. Nødder, mandler og tørret frugt gavner hjertesundheden og kan erstatte slik og kager. Vælg lidt mørk chokolade med høj kakaoprocent til kaffen. Dessert kan være frugtsalat med creme af vaniljeskyr”.

Kan vi lære noget af vegetarer og erstatte kød med noget andet?

”Skru ned for kød og madvarer fra firbenede dyr. Spis i stedet fisk, skaldyr, kikærter, linser, grøntsager, frugt og bær. Spis ikke over 350 gram kød og kødprodukter om ugen”.

Hvilke generelle råd kan gives om mad og mådehold i december?

”Vælg en lille tallerken, så spiser mindre. Lækkert fuldkornsrugbrød skæres i kvarte, så man kan smage flere ting uden at få for mange kalorier. Spis langsomt med pauser for at undgå overspisning. Tøm aldrig tallerkenen helt da det er svært at sige nej til opfyldning. Drik vand af store brede glas og alkohol af de høje smalle. Det optiske bedrag gavner kalorieregnskabet. Vælg kun det bedste af det søde. Nødder, mandler og marcipan er sundere end fede klejner og smørbagt julekage”.

Decembers bedste råd:

  • Spis og drik lidt men godt og ikke for tit.
  • Undgå at have et lager af kager og godter.
  • Spring det over som ikke er kalorierne værd.
  • Sæt dig over en armslængde fra fristelserne.
  • Flyt julearrangementer ud: Gå en tur i skoven, langs stranden, på julemarkedet eller i den julepyntede by.

Kilde: Hjerteforeningen