Små stykker Japan i Danmark

Få opfyldt drømmen om en japansk have i en del af villahaven. Til det behøves viden, inspiration, penge og måske professionel hjælp. Det forklarer Jeanett Correll fra Bambusdanmark, som kommer med en række gode råd.

En typisk indgangsport til en japansk have. Symbolsk markerer den, at man træder ind i et andet rum.

En japansk have følger japansk æstetik og filosofiske ideer med udgangspunkt i det naturlige landskab i miniatureudgave. Den over 1.200 år gamle tradition udspringer af den japanske te-ceremoni med fire centrale begreber: Harmoni, respekt, renhed og ærbødighed. Et japansk havestykke passer til alle typer huse, og haven skal efter anlæggelse holdes fri for ukrudt, vandes og beskæres, påpeger haveekspert Jeanett Correll, som driver specialbutikken Bambusdanmark i Humlebæk.

Grundelementerne i en japansk have er planter, træer, bunddække samt sten. Det kan være brudsten fra Norge eller store marksten. Vand i bassin med eller uden fisk eller en bambusvandpost, der står og drypper ned i en vandsten. Vand kan også være en illusion i form af et tørt åløb med skærver. Bambushegn inddeler haven i rum og giver atmosfære. De fire havetyper kan stå alene eller kombineres: Landskabshaven med stier og sø. Meditationshaven/zenhaven med det revne grus, som ikke må betrædes. Den tætbevoksede tehave med et tehus eller område til at nyde pisket te. Gårdhaven mellem bygninger.

Meditationshave med skærver indikerer vand og bølger. Kanten på bedet symboliserer kyst.

Haven bygges op visuelt ved at arbejde i tre niveauer og to planer: Forgrund, mellemgrund og baggrund. Større elementer bruges i forgrunden for at skabe dybde. Det er modsat, hvad man ellers gør i Danmark. I mellemgrunden er der buske og mindre træer samt sten. Herefter kommer det grønne bunddække samt de flade sten og skærver.

Japansk have kan anlægges af professionel havearkitekt og/eller anlægsgartner. Om man vælger det eller gør det selv, afhænger af økonomi og ambition. På internettet kan der findes billeder til inspiration samt priser.

www.bambusdanmark.dk

www.foreningenjapanskehaver.dk

Med orden og stringens

Traditionelle japanske haver stammer tilbage til cirka år 550 efter Kristi fødsel, hvor Japan var påvirket af kinesisk kultur i kunst, filosofi, religion og håndværk. Foran de japanske kejserpaladser og senere i tehaver, tempelhaver og helligdomme blev der i løbet af flere hundrede år anlagt overdådige haver med blåregn, japanske kirsebær, hængepil, japansk ahorn m.m. ud over søer og damme. I søerne, som adelen sejlede livligt i, var hvide lotusblomster som symbol på renhed. I samme periode opstod den filosofiske lære Feng Shui, som blandt andet fandt særlig gunstige steder i terrænet til bygninger og haver. Japansk havearkitektur bygger i på æstetik, enkelthed og detaljer og en guddommelig samhørighed mellem mennesket og naturen. Japanske haver er karakteriseret ved orden, ro og stringens og tilbyder renselse af krop og sjæl. Flere stilarter lapper over hinanden og skaber en flydende overgang mellem perioder i havehistorien.

En stor sø på cirka 25.000 liter vand med japanske koier omgivet af brudsten importeret fra Norge.

Spørgsmål til haveekspert Jeanett Corell

 

Hvorfor blev japanske haver populære i 1970´erne?

”Danske havearkitekter rejste til Japan og bragte ideerne med hjem”.

Hvem anlægger især japanske haver?

”De, der går hele vejen, er ofte folk med god økonomi og relation til Japan”.

Er japanske haver børnevenlige?

”Haven er uegnet til at lege i. Derfor bør kun noget af haven være japansk”.

Er der natur vi mangler til anlæggelsen?

”I stedet for klipper må skabes baggrunde med hegn, som rammer haven ind. Derefter kan anlægges lave volde og bakker af jord og sten a la klipper”.

Man kan anlægge en smuk lille japansk have på ganske få kvadratmeter. Bare man har æstetikken for øje, siger Jeanett Corell fra Bambusdanmark.

Spektakulære og japansk inspirerede haver i Danmark:

Birkegårdens Haver, Tågerup på Vestsjælland, www.birkegaardens-haver.dk

De Japanske Haver, Broby på Fyn, www.dejapanskehaver.dk

Nees Japanske Have, Vemb i Vestjylland, www.neesjapanskehave.dk

Botanisk Have, København, www.snm.ku.dk

Den Japanske Have, Struer,  www.japansk-have.dk

Den Japanske Have, Herning, www.denjapanskehave.dk

Zen Garden, Stenlille på Vestsjælland, www.zen-garden.dk

Danmarks Japanske Have, Aarhus, www.park13.dk