Palmer og oliven i haven?

Hvilke vækster kan man som haveejer satse på, når man kigger ind i et klima, som går fra den ene yderlighed til den anden med ekstremt vådt vejr og lange tørkeperioder? En erfaren anlægsgartner giver sine bud.

Anlægsgartner Søren Sømod, Holte og Humlebæk, er konstant opmærksom på de udfordringer, klimaforandringerne betyder for hans kunders haver og dermed hans egen virksomhed. Udfordringerne stikker i hver sin retning, når der skal deales med både søer i usædvanlig våde haver og lange perioder med tørke primært om sommeren. De træer, buske og planter, han foreslår sine kunder, skal derfor kunne tåle begge ekstremer og være tolerante og robuste overfor at stå med fødderne i vand, få frost, opleve milde vintre og undvære væske i flere måneder.

Anlægsgartner Søren Sømod drøfter klimaforandringernes betydning for valg af bevoksning med kunder og kolleger i Danske Anlægsgartnere, hvor han sidder i bestyrelsen.

Som eksempler på planter, der kan tåle både meget vand og lang tørke er forskellige prydgræsser. Vanskeligere er det stedsegrønne, som i etableringsfasen kan få problemer, når vand ovenfra er sparsomt. Det meste trives dog trods de ekstremer, der kan forventes flere af fremover, forklarer Søren Sømod:

”En stor del af haveplanterne kommer fra Holland, Tyskland og Italien. De er produceret under gunstige forhold i mildt klima og trives også heroppe, hvor vejret kan byde på lidt af hvert”.

Undersøger jordtypen

I følge anlægsgartneren er andre eksempler på havebuske, som trives godt i Danmark, sommerfuglebusk, parykbusk, blåskæg og syrisk rose, som stammer fra det fjerne udland, men kan trives i mildt men meget skiftende klima. Han fraråder at forsøge at imødekomme et både varmere og mere tørt og vådt klima ved at plante palmer og oliven. Pludselig kommer der en vinter, og så er alle de eksotiske planter  vækvært i mod er det vejen frem at satse på herboende arter (selv om de måske oprindelig stammer fra fjerntliggende egne), som nu og fremover vil fås i nye sorter tilpasset klimaet:

Trods navnet stammer syrisk rose fra Indien, Kina og Korea. Den egner sig godt til det danske klima og blomster stort uden at brede sig.

Blåskæg er også en af de buske, man bør overveje, når haven udsættes for lange perioder, der skifter mellem tørke og regn.

Den smukke sommerfuglebusk er velegnet til både langvarig tørke og meget våde perioder. Den stammer fra Kina.

Parykbusk har sin oprindelse ved Middelhavet, i Himalaya og Centralasien. Den klarer det mere tørre og våde klima i Nordeuropa.

”Klimaforandringer er da et samtaleemne, når vi kommer ud til private haveejere og grundejerforeninger. Men hvad der nok så vigtigt for, hvad der kan gro, er forholdene og jordtypen på den pågældende lokation. Retter man sig efter det, vil der være større chance for succes”.