What’s up? Gastronomi maj 2024

Fokus på økologi og kvalitet i form af specialøl og urter. Og så bør intet gå til spilde…

Mød 50 nye bryggerier

”Lad støvsuger, hækkesaks og løbesko blive hjemme. Det nås nok en anden dag”, skriver Esrum Kloster, når der inviteres til ølfestival 15. juni kl. 11-20. For 195 kr. kan man smage på forskellige øltyper samt quizze og spille og for en stund at skifte hverdagens hamsterhjul ud med et hyggeligt helle, hvor humle er festens midtpunkt. Klosteret mener, at fællesskab kan skabes omkring øllet, uanset om man er nørd eller novice udi øllets verden. Der vil være specialøl fra danske bryggerier, hvor brygmestre og håndbryggere eksperimenterer med smag og teknik. I klosterølafdelingen deler fagkyndige ud af viden og smagsprøver på klosterøl fra hele verden lige fra belgisk trappistøl og polsk munkeøl til øl brygget efter historiske opskrifter. www.esrum.dk www.billetto.dk

Jagt på naturens urter

Restauranter og kokke gør det, og andre kan lære det: Sanketure for at finde naturens urter og tage dem med hjem til eget køkken er oppe i tiden. Flere ture udbydes i forsommeren, hvor det grønne spirer frem. 8. juni kl. 9 er mødested på Pilesvinget i Brønshøj for en sanketur omkring Utterslev Mose. Naturens spisekammer er gavmildt, selv om turlederne ikke kan garantere for fund af bestemte planter. På turen får man viden til selv at gå på jagt efter vild mad, gå uden om det giftige og fylde kurven til et måltid eller to. Samme dag finder en lignende sanketur sted i Hornbæk Plantage og ved Hornbæk strand. Mødetid er kl. 15.30 ved P-pladsen på Nordre Strandvej øst for byen. Begge ture koster 300 kr.www.sanketure.dk

Sprang morgenmad over

En undersøgelse af danskernes morgenmadsvaner foretaget af Landbrug & Fødevarer slår flere tendenser fast. For eksempel at hver femte ung slet ikke spiser morgenmad. Og at morgenmad stadig er meget traditionel i form af brød med smør, ost eller syltetøj eller havregryn med mælk. Andre populære spiser er yoghurt, havregrød og toppings som for eksempel mysli. Seks ud af ti drikker desuden kaffe eller te til morgenmad. Blandt de der spiser kødpålæg, er spegepølse, hamburgerryg og rullepølse favoritter. Morgenmad spises ofte alene til hverdag og sammen med familien i weekenden. De medvirkende i undersøgelsen tilføjer tillægsord som nem, hurtig, mættende og velsmagende om valg af deres morgenmad. www.lf.dk

 

Økomejeriet får ny café

Det økologiske mejeri Øllingegård i Skævinge ved Hillerød går en ny tid i møde. Det skriver Frederiksborg Amts Avis. Mejeriet satser på at tiltrække private kunder til en ny gårdbutik med salg af mælk, smør, oste og yoghurt fra Øllingegård og sønderjyske Naturmælk, som er del af samme koncern. En længe på gården bygges om til den nye butik med tilhørende café og et udviklingskøkken, hvor der skal holdes ostekurser og undervisning af kokke. Men her stopper drømmene ikke. Om fem år satser Øllingegård på at åbne restaurant i samarbejde med kokke, men formen er ikke helt på plads endnu. Det udtaler Nelly Frees Riggelsen, som er salgs- og marketingchef for Øllingegård og Naturmælk. Gårdbutikkens åbningstider er fredag kl. 10-17.30 og lørdag kl. 10-14. www.oellingegaard.dk

Øko på mark og i stald

Økologisk Landsforening holder sin årlige markdag 12. juni kl. 9-18 i Almind nær Kolding. Går turen over bælterne, er der mulighed for demonstration af afgrøder og maskiner, få ny viden om økologi, guidede rundvisninger og spise i området med økologisk mad og drikke. Bag økomarkdagen står blandt andre Landbrug & Fødevarer Økologi og ØkologiRådgivning Danmark. Endnu et økoarrangement holdes i weekenden 31. august-1. september, hvor økologiske landmænd blandt andet i Nordsjælland åbner portene for Økologisk Høstmarked: Oplev hvor dyrene bor, og grøntsagerne gror, gå på opdagelse i det økologiske madlandskab, når naturen i sensommeren kvitterer med økologiske råvarer produceret uden brug af syntetiske pesticider. www.okologi.dk

Pris for mindre madspild

Comwell med hoteller i blandt andet Holte, Snekkersten, København og Roskilde har vundet prisen Sustainable Brand Index for at være den mest bæredygtige hotelkæde i Danmark. Comwells bæredygtighedsindsatser spænder over flere forskellige tiltag for at nedsætte hotelkædens udledning af drivhusgasser. Det er blandt andet sket ved at reducere madspild, optimere energiforbruget i køkkenet og andre steder, have et grønt fokus og genanvende affald. Reduktion af madspild er sket i et partnerskab med organisationen Stop Spild Lokalt. Foruden at forhindre at smide mad væk hjælper organisationen økonomisk pressede borgere med at få mad på bordet.

www.comwell.com