What’s up? Film og teater maj 2024

Dramaer, thrillere og katastrofefilm i biografen og klassikere i udsigt på teatret.

Filmdrama om en helt

20. juni har filmdramaet ”One Life” med Antony Hopkins, 86, i hovedrollen premiere. Filmen, instrueret af den britiske tv-instruktør James Hawes, bygger på en virkelig historie fra årene før Anden Verdenskrig. Engelske Sir Nicolas `Nicky` Winton reddede 669 jødiske børn fra den truende krig i det besatte Tjekkoslovakiet til nye plejefamilier i England. Historien blev offentlig kendt i England i 1988, og det siges, at der i dag er 6.000 mennesker i live takket være Nickys uselviske handlinger. På rollelisten er desuden Helena Bonham Carter, Lene Olin og Johnny Flynn. Filmen udspiller sig fra begivenhederne sidst i 1930´rne og 50 år senere. Da bliver heltedåden hyldet, når Nicky på direkte tv møder flere overlevende. ”One Life” er med i Biografklub Danmark men kan også ses uafhængigt af den. www.nordiskfilm.com

Flere veteraner på film

30. maj har ”Knox Goes Away” premiere med skuespiller Michael Keaton, 72, både foran og bag kameraet. Der er tale om en spændingsfyldt thriller hvor Keaton – kendt fra ”Birdman” og ”Spotlight” – spiller en lejemorder diagnosticeret med en form for demens i hurtig udvikling. Mens han gradvist mister hukommelsen, befinder han sig i et kapløb med tiden for at redde sin søns liv. Udover Keaton ses veteranen 84-årige Al Pacino, James Marsden (”The Notebook”) og Marcia Gay Harden (”Mystic River”) på rollelisten. Filmen er med i Filmporten, en arthouse-filmklub. www.uip.com

Vogter sønnens morder

12. september har den danske film “Vogter” premiere: Den idealistiske fængselsbetjent Eva fanges i sit livsdilemma da manden, som er dømt for mordet på hendes søn, skal afsone i fængslet hvor hun arbejder. Uden at afsløre sin hemmelighed beder Eva om at blive flyttet til den unge mands afdeling, som er fængslets hårdeste og mest voldelige. I rollen som Eva ses Sidse Babett Knudsen, mens den morddømte fange spilles af Sebastian Bull kendt fra ”Gidseltagningen”. Andre roller besættes af Marina Bouras, Dar Salim og Jacob Lohmann. Instruktør er Gustav Möller, som i 2018 debuterede med thrilleren ”Den skyldige”. www.kino.dk

Udsolgt stykke gentages

Da klassikeren ”Indenfor murene” spillede på Det Kongelige Teaters Gamle Scene og på turné rundt om i landet var det for udsolgte sale. Grundet stor efterspørgsel er det besluttet at lade Henri Nathansens eviggyldige klassiker vende tilbage til Gamle Scene januar-februar 2026 med samme stjernecast. Stykket er et af de mest spillede danske dramaer og en fortælling om kærlighed, had og forsoning. Stykket havde urpremiere i 1912 og er senest iscenesat af skuespilchef Morten Kirkskov i januar 2024. ”Indenfor murene” handler om, hvad det vil sige at høre til og være tvunget til at gøre op med det, der binder ens verden sammen og inspirerer os til at forandre verden til det bedre. Billetsalget er begyndt. www.kglteater.dk  Foto: Klaus Vedfeldt.

Dagbog blev til koncert

I koncertfortællingen inspireret af Anne Franks Dagbog læser skuespiller Nis Bank-Mikkelsen uddrag af bogen, som er et af de vigtigste vidnesbyrd om udslettelse af Europas jøder under nazismen. Det sker 8. og 9. oktober kl. 20 på Bellevue Teatret i Klampenborg, hvor billetter koster 275 kr. Fortællingen ledsages af koraler(salmemelodier) af Bach og jødisk klezmer-musik. I 1944 blev Frank-familiens gemmested i Amsterdam afsløret og familien deporteret til koncentrationslejren Bergen-Belsen, hvor Anne Frank døde kort før sin 16-års fødselsdag. Og i koncertfortællingen møder publikum en både jublende og fortvivlet pige: Otto Frank, Annes far og familiens eneste overlevende, læste som den første datterens dagbog efter befrielsen. www.bellevueteatret.dk

Sidste familie på Jorden

5. september får katastrofe-filmen “The End” premiere med Joshua Oppenheimer som instruktør. Han blander satire med musical-elementer og er bedst kendt for sine dokumentarfilm ”The Act of Killing” og ”The Look of Silence”. Denne gang har han i samarbejde med den danske manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg (”En kongelig affære” og ”Mænd der hader kvinder”) kastet sig ud i fiktion. Den beskrives som en Golden Age-style-musical om den sidste familie på Jorden. Den engelsksprogede film har et internationalt cast bestående af blandt andre Tilda Swinton, Michael Shannon og George MacKay. ”The End” laves i samarbejde med Oppenheimers mangeårige producer-partner Signa Byrge Sørensen. www.finalcutforreal.dk