What’s up? Gastronomi April 2024

Sund morgenmad, vin for allergikere, økologisk eksport og stigende vægt. Der er både noget at tænke over og gribe til i april.

Øko-eksport er steget

Dansk landbrug eksporterer økologiske produkter for 3,4 milliarder kr. Det er en stigning, viser tal fra Danmarks Statistik. Øko-eksporten har været udfordret af inflation og højere fødevarepriser men har alligevel kunnet vækste. De største eksportvaregrupper er mejeri og kød med henholdsvis 971 millioner og 607 millioner kr. Dertil blev der solgt frugt og grøntsager for 482 millioner kr. og æg for 43 millioner kr. til udlandet. Aftagere er især Tyskland, som er Danmarks største eksportmarked med 1,7 milliarder kr. Dertil kommer Sverige, Nederlandene, Frankrig, Kina og U.S.A. Desuden er der interesse fra lande som Italien og Japan for også at købe økologisk. Danmarks import af øko-varer steg med tre procent til 5,2 milliarder kr., hvoraf frugt og grønt udgjorde 2,1 milliard. www.lf.dk

Foto: Ture Andersen

Ideer til morgenmaden

Skyr med mango. Granola og gojibær. Acaibowl med hindbær og kokosflager. Masalakrydrede rysteribs. Smootie med vandmelon. Citronpandekager med citrussalat. Kakaogrød med papaya. Rå grød med kefir. Bagt luksusgrød med pærer, dadler og valnødder. Frugtboller. Listen over mulige retter på morgenbordet er lang og utraditionel i forhold til de gængse rundstykker og cornflakes, som udgør morgenmaden for de fleste – hvis de ellers spiser morgenmad ud over en kop kaffe. Under sloganet ”Hack din morgenmad” tilbyder mejerigiganten Arla diverse forslag til sund og anderledes morgenmad, som for de fleste er ud over det sædvanlige. For som Arla skriver om opgradering af dagens første måltid: ”Har du for travlt om morgenen til morgenmad? Det behøver ikke tage lang tid at lave et morgenmåltid, som både er sundt, lækkert og ligger godt i maven”.

Stor smag for falafel

I København spiser man dobbelt så meget falafel som den gennemsnitlige dansker. Det viser salgstal fra Coop, som også fortæller, at unge spiser flest, og at salget af den færdige vare er steget støt siden 2015. I hovedstaden sætter man dobbelt så meget falafel til livs som andre danskere – og syv gange så meget som vestjyderne. I Østjylland er de godt med og ligger ti procent over landsgennemsnittet. Falafel er dog ikke overvældende almindelig i Danmark, da sammenlagt kun én ud af 333 spiser retten på en dag. De 55-74-årige spiser færrest. Salget af falafel købt færdig er steget markant siden 2010. Falafel er vegetariske frikadeller af kikærter eller hestebønner krydret med hvidløg, spidskommen og persille og oprindelig fra Egypten. www.coopanalyse.dk

Vi spiser (alt for) godt

Danskernes højde og vægt er steget siden 1980´erne. Mænd er vokset næsten tre cm og knapt ti kg til 180, 2 cm og 86, 4 kg, mens kvinderne vejer lidt over ni kg mere og er lidt over halvanden cm højere – 71, 4 kg og 166, 7 cm, viser en befolkningsundersøgelse. Forklaringen er mere og bedre ernæring. Den stigende vægt er et problem, som gør flere overvægtige med risiko for hjertekarsygdomme, sukkersyge og kræft. Større drøjde er ikke vores eneste problem. Kolesteroltallet er nemlig også tårnhøjt navnlig efter højtider med god og rigelig mad. I følge Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislarson kan man dog gøre meget selv: Følg kostrådene og spis mindre portioner, motioner mindst 30 minutter dagligt, undgå alkohol og erstat slik, is og kage med frugt, grønt og nødder. www.videnskab,dkwww.sdu.dk www.hjerteforeningen.dk

Rødvin for allergikere

En del især pollenallergikere oplever gener som rødmen, nældefeber, hovedpine og i værste fald lukning af luftvejene når de drikker rødvin. Den allergiske reaktion skyldes følsomhed over for stoffet histamin, som er mindre i hvidvin og større i rødvin og champagne. Og større i fadlagrede europæiske vine end dem fra U.S.A. og Australien. En anden gruppe stoffer, man kan være overfølsom overfor, er tannin fra druernes skaller, stilke og sten samt fra træet, vinene er gærdet i. Tannin er vinens naturlige konserveringsmiddel men får også skyld for ubehagsreaktioner. Som allergiker kan det godt lade sig gøre at nyde et glas rødvin men vælg et med lavt indhold af såvel histamin som tannin. Det normale niveau er 5-10 milligram pr. liter, men man bør gå efter vine med maksimalt 0,5 milligram. www.venligvin.dk 

Spis med kendte navne

Meyers Spisehus på Handelstorvet I Lyngby holder jævnligt samtalekøkkener, hvor Claus Meyer interviewer kendte danske kulturpersonligheder, som han beundrer, og hvor samtalerne bevæger sig i alle tænkelige retninger. Man kommer indenfor til en aften, hvor samtalen bliver sluppet løs foran et sultent publikum. Efter samråd med aftenens gæst forberedes en fire-retters menu til 385 kr. plus gebyr. 22. april kl. 18.30-21.30 er gæsten skuespiller Sofie Gråbøl, og 13. maj samme tid er tv-personlighed, forretningskvinde m.m. Linse Kessler hovedpersonen. www.meyersspisehus.dk www.madbillet.dk