What’s up gastronomi marts 2024

Kok bag nyt badehotel

Den tidligere Café Kystgården på Krogskilde vest for Gilleleje er lige åbnet under navnet Gilbjerg Strandhotel. Hotellet med restaurant, 12 værelser og brudesuite drives af tidligere tjener Line Andersen, 24, og Jesper Andersen, 37, som er udlært kok. Parret fra henholdsvis Midtsjælland og Jylland, havde længe drømt om at få deres eget hotel. De har plads til 100 gæster og yderligere 60 på terrassen, når vejret tillader det. Hotellet i forreste række med udsigt til Gilbjerghoveds paraglidere, Kattegat og Kullen tilbyder dobbeltværelser med morgenmad til 1.000 kr. og med tillæg i højsæsonen. For 350 kr. fås aftenmenu med syv-otte serveringer, og frokosten er diverse variationer over smørrebrød. www.gilbjergstrandhotel.dk

Cider som champagne

Frydenlund Slot på Frydenlunds Allé i Vedbæk holder gårdbutikken åben med betjening i anledning af påsken. Onsdag d. 27. marts kl. 10-16 bliver der mulighed for at smage æblecider af frugt fra egen plantage produceret på champagnemetoden. Der vil også være mulighed for at smage og købe brændevin til påskebordet og andre af stedets produkter som æble- og pæremost, gelé, marmelade, eddike og honning på grundlag af egne afgrøder. Børn kan puste og male æg samt få fif til at bruge naturen, når der males æg, fortæller driftsleder Frederik von Magnussen. Gårdbutikken har i øvrigt åbent hver dag året rundt kl. 8-18 men som regel uden bemanding. www.frydenlund.dk

Økosalget faldt i 2023

Modsat tidligere går salget af økologiske fødevarer ikke længere opad. Gennem to årtier har økologiske varer erobret en større og større del af indkøbene. For 20 år siden var under tre procent af indkøbene økologiske. I 2022 var økoandelen steget til 15-16 procent, men for første gang i mange år faldt salget i 2023. 15,3 procent af de varer, Coop-kunder købte i 2023 var økologiske, hvilket var et fald på 0,6 procent i forhold til året før. Bag tallene gemmer sig både tilbagegang og fremgang, skriver Samvirke: Salget af økologisk mælk og kolonialvarer steg, mens salget af kød og pålæg faldt. Hver gang vi bruger 100 kr. på økovarer, er de 26 kr. mejeriprodukter, de 25 kr. grøntsager og 13 kr. frugt. www.coop.dk

Bliv klog på tysk vin

Prädikatwein, Grosses Gewächs, Trockenbeerenauslese.. Tyske vinbegreber kan være svære at forstå selv for vinkyndige, og tyske vine er længe blevet mødt med forvirring og fordomme. Det satser et kursus i FOF Huset på Ordrupvej 60 i Charlottenlund på at ændre, når foredragsholder Mathias Winther Petersen gør deltagerne klogere på vores sydlige nabolands vine. Det sker 2. april og 9. april kl. 19-21 og koster 570 kr. Falder man først for en Mosel Riesling og balancen mellem sødme og syre, Pinot Noir-rødvinene fra Baden eller den sydlige Franken regionen Sylvaner, er det svært at drikke andet fremover, lover Mathias Winther Petersen. På kurset smages udelukkende tysk vin, så medbring to vinglas for at kunne sammenligne under vejs. www.fof.dk

50 % laver mad alene

Der er ofte kun én person i køkkenet, når gryder og pander svinges i danske hjem. Halvdelen af danskerne laver nemlig mad alene langt de fleste aftener om ugen. Men samtidig nyder lige så mange danskerne at lave mad sammen med andre af sociale grunde: Mens der hakkes og skæres er der mulighed for samtaler, der ellers kan være svære at få tid til i en travl hverdag. Det viser en undersøgelse fra Arla. Det er især af praktiske årsager, at mange vælger et lukke døren til køkkenet: For fire ud af ti er det lettere at danne sig overblik over madlavningen, som der desuden er bedre plads til uden andre familiemedlemmer omkring sig. www.arla.dk

Funky dråber i glasset

Hver tirsdag kl. 16-19 skruer Le Petit Vinbar i Torvehallerne, Frederiksborggade i København, op for de funky vinyltoner og hælder vin i glasset til de fremmødte kunder. De kalder det Funky Tuesday. Onsdag holder vinbaren Sparkling Wednesday, for da fyldes bobler på glas til fornuftige priser. På disse onsdage er der mulighed for at smage de bedste Champagnebobler uden at blive ramt alvorligt på pengepungen. www.torvehallerne.dk