Søvnhormoner trives bedst i mørke

Er det sundt at sove i totalt mærke med mørklægningsgardiner for vinduerne eller sove maske for øjnene? Det giver certificeret søvncoach og indehaver af søvnklinikken The Sleep Institute i Rungsted, Laura Kanadel, svarene på.

Laura Kanadel fra Rungsted er certificeret søvn vejleder og hjælper mennesker til at få bedre og mere soøvn. At være udhvilet bidrager til sundhed, velvære, koncentration, tålmodighed og humør. Foto: The Sleep Institute

Er der bevis for, at det er sundere at sove i fuldt mørke?

“Vi ved fra forskning, at to kontrolgrup per, som sov med henholdsvis lys og

mørke, udviste forskelle på deres puls, blodsukker og mængde af søvnhormo net melatonin i blodet. Kontrolgruppen med lys havde forhøjet puls, var mere vågne og havde svært ved at regulere blodsukkeret dagen efter en nat med lys. Samtidig havde de mindre melatonin i kroppen, så deres indsovning blev ikke så effektiv, som den kunne have været.”

Søvnhormonet melatonin pavirkes af lys og mørke. Jo mere melatonin i kroppen, jo bedre søvn.

Grunde til at sove dårligt:

  • Tankemylder og bekymringer
  • Stress
  • Uhensigtsmæssig adfærd før sengetid
  • Ændret døgnrytme

Tegn på søvnunderskud: 

  • Afhængighed af vækkeur for at vågne
  • Træt og døsig under bilkørsel
  • Afhængig af kaffe
  • Laver fejl og er glemsom
  • Er i dårligt humør, irritabel og ofte syg