Sissel-Jo Gazans fem favoritter

Sissel-Jo Gazans fem favoritter: 

En fortryllende tur
Sidste år besøgte vi min yngste datters gudfar i Portugal, og det var en fortryllende tur. Først var vi oppe i Castanheira de Pera i bjergene og badede i floder, klatrede i trætoppe og spiste på lokale markeder, og bagefter var vi ved kysten i nærheden af Peniche, i et vidunderligt hus med en rund Hobbit-dør og egen citronplantage. Min ældste datter fløj ned til os fra Århus, og vi lavede ikke andet end at spise, surfe, dase, glo og nævnte jeg: spise? Det var så dejligt at være on the road med mine tre børn, og alle nød det i fulde drag.

Årets bedste film
Årets bedste film er klart den tyske film Wunderschön som jeg så under Berlinalen sammen med min veninde, skuespilleren Inka Friedrich. Jeg havde nul forventninger og gik bare med, fordi Inka havde billetter, og jeg græd og lo hele igennem hele forestillingen. Det er en rigtig fint, feel good film, der tager alvorlige emner som kropsideal og tilværelsens trummerum op til revision. Man får et fint og unikt indblik i alle generationer, fra baby, til ung til etableret med småbørn og manglende sexliv til gammel og fastkørt. Så god og vigtig en film – som garanteret ikke engang har haft premiere i DK! Det er virkelig synd for jer.

Virkelig god vietnamesisk restaurant
Jeg er ikke til fine dining og bliver det heller aldrig. Men jeg elsker at finde gode steder, der ikke ser ud af noget særligt, men hvor maden er autentisk og ægte og servicen er rar og varm. Tjenere der fortæller i timevis om maden, er bare ikke mig. Så vil jeg hellere knibes i kinden af en italiensk mama eller have et tandløst smil af den gamle vietnameser, der står i køkkenet og skærer nudler ud. Den vietnamesiske imbiss 6868 på Invalidenstraße i Berlin er sådan et sted. Det ser ud af H- til udefra, og er nærmest ikke hyggeligt, og jeg ville aldrig være gået derind, hvis ikke min veninde havde sagt, at maden virkelig var god. Og det er den. Superfrisk og mangfoldig og så billig, og der er aldrig sure Berliner-mine (såkaldt Berliner-Schnauze) men bare smil og venlighed. Lige et sted for mig. Sidst jeg var der, fik jeg en kæmpe skål kraftig suppe med tofu, grøntsager og risnudler. Mums.

Kunstværker skabt til byen
Mine største kunstoplevelser er helt klart street art, og her jeg særlig vild med El Bocho, der sætter sine værker op over alt i Berlin. Han har forskellige universer og hans Little Lucy -karakter får mig altid til at le (hun er notorisk ond ved sin kat), men jeg kan bedst lige hans mere æstetiske værker af kvinder. Det er bare det bedste, når man går ned ad gaden og et ny værk er blevet sat op i nattens mulm og mørke. Jeg elsker ideen om, at street artists bare forærer deres værker til byen – til os. Det er ægte kunst. Værker lavet af folk med så meget kreativt tryk, at de bare ikke kan lade være med at give det til verden.

Det fedeste museum
Jeg er tit i Aarhus og næsten lige så tit på Moesgaard Museum, som jeg elsker højt. Det er bare det fedest museum! For nyligt var jeg der med min kæreste, der aldrig har været der før, og han var også mega imponeret. Som altid ser vi det virtuelle slag i Illerup Ådal og selvfølgelig gravballemanden, som jeg har en særlig fascination af. Da jeg boede i Aarhus, løb jeg tit ud til det gamle Moesgaard Museum bare for at se til ham, og løb hjem igen. Der er noget helt vildt eventyrligt og fascinerende over, at han er så velbevaret – selv håret – og så gammel. Som et fast håndtryk fra fortiden.

Sissel-Jo Gazan har skrevet otte romaner og fik sit internationale gennembrud med videnskabskrimien Dinosaurens fjer.

Hun er lige nu aktuel med Uglens øje, der er en selvstændig fortsættelse af Dinosaurens fjer og Svalens graf. Sissel-Jo Gazan har blandt andet modtaget Læsernes bogpris, DR’s romanpris og Den Gyldne Kødøkse (Danskernes yndlingskrimi 2000-2010). Sissel-Jo Gazan er født i Aarhus og uddannet cand.scient. i biologi. Hun bor i dag i Berlin med sin familie.

Du kan vinde Sissel-Jo Gazans seneste bog “Uglens øje” ved at gå ind under konkurrencer.