Dronningen af sengetøj

Hun er kompromisløs. Stædig. Viljestærk. Ambitiøs. Du kan se det i hendes øjne.

Michala Stigkjær sælger sengetøjets svar på en Rolls-Royce. De seneste mange år har hun investeret sig selv i sit livsprojekt – at producere det fineste, mest luksuriøse sengetøj i verdens allerbedste bomuld uden brug af skadelige kemikalier. Og det er ikke tomme, toldfrie ord. Det er seriøs business med certificeringer, dokumentationer, kvalitetskontroller og besøg hos Dansk Teknologisk Institut … igen, igen og igen. For hvis man vil differentiere sig og brande sig på at sælge den ypperste kvalitet, og konkurrere mod hundrede år gamle traditionsrige virksomheder, så kræver det hårdt arbejde. Og tålmodighed. Derfor kalder hun sit brand, Michala Copenhagen, for et ”slow lifestyle brand”. For det ér hårdt arbejde at ændre folks vaner, prioriteringer og adfærd. Selvom forskning i mange år har fortalt os, hvor vigtig god søvn er for vores livskvalitet og vores helbred, og selvom flere og flere er begyndt at investere i meget eksklusive senge til kvarte og halve millioner, så har de fleste danskere en usynlig grænse for hvad sengetøj må koste. Og Michala Copenhagens sengetøj hører til i den absolutte luksusklasse med priser på 3250 kr. for et sæt i den allerbedste kvalitet og i normal størrelse. Nogle vil mene at det er for dyrt.

Men som Michala Stigkjær responderer: For dyrt i forhold til hvad?

”Det handler om seriøs prioritering af din søvn. Om trivsel, selvforkælelse og velvære. Og det er livgivende at sove i kvalitetssengetøj. Vi bruger 3000 timer om året i vores seng, men de færreste vælger sjovt nok at bruge penge på sengetøj. Og dén adfærd vil jeg gerne være med til at ændre. Jeg ved godt at det er et svært produkt, men jeg véd også at der er et stort marked, og derfor tør jeg satse alt på min virksomhed. Hvor mange køber ikke en kjole eller et par sko til flere tusinde kroner – som de måske kun bruger nogle få gange? Hvorfor så spare på sengetøj, som du bruger hver eneste nat og i årevis? Hvorfor ikke sove i det bedste?”, spørger Michala Stigkjær retorisk.

Vi ved alle, at kvalitet koster. Men hvorfor er prisniveauet højt?

”For det første fordi sengetøjet er skræddersyet. Det er ikke en standardvare, og derfor har vi ingen færdige produkter på lager. Alt købes online, og syes på bestilling i Danmark, så vi undgår overproduktion, ressourcespild og unødvendig transport. Kunden er selv med til at bestemme størrelser og mål, farver, mønstre – og om man vil have knapper, lynlås, personligt monogram. Det er costumized. Fordelen er også, at hvis et par har hver deres yndlingspude i to forskellige størrelser, så kan de stadig få det samme sengetøj. Vi leverer alt fra babysengetøj og helt op til ”California-king-size”, og der er egentlig ingen begrænsninger.

Men det handler naturligvis mest om selve råvaren, altså tekstilet, for metervaren er dyr i sig selv.

”I min søgen efter den bedste kvalitet har jeg testet mange kvaliteter fra europæiske leverandører, både spanske og portugisiske. Men jeg var kun 99% tilfreds. Og det var ikke godt nok. Efter mange års søgen, fandt jeg de fineste stofproducenter og væverier i Italien. Bomuld er jo ikke bare bomuld. Vores bomuld er spundet og vævet i verdens fineste vævning, Jacquard. Alt vores sengetøj er produceret af de bedste fagfolk med dyb respekt for materialerne. Jo tyndere og længere bomuldsfiberen er, des stærkere og blødere er bomuldskvaliteten. Jo finere tråd, des tættere vævning. Vi bruger ekstra lange fibre, og det er der ikke mange andre, der gør, og det betyder bl.a. at sengetøjet ikke forandrer sig. Hvis der fra starten er brugt gode fibre, så holder tekstilet længere, og kan i øvrigt også genbruges i en uendelighed. Bomulden lever videre”.

 

Michala Copenhagen har flere forskellige kvaliteter af den Jacquard-vævede metervare. Kongen over dem alle – som Michala Stigkjær symboliserer med en krone – er 100% egyptisk GIZA vævet af ekstra lange bomuldsfibre. Giza er verdens bedste bomuld. Det er den længste, reneste, tyndeste og stærkeste såvel som den mest ensartede bomuld i verden. Det dyrkes kun i Egypten på et lille område langs Nilen, hvor der er den rette, og en konstant, luftfugtighed. Denne helt eksklusive kvalitet er let som en sky.

Et fordyrende led er naturligvis også, at det er dansk håndarbejde. Der er systue i København og i Odense, og hvis Michala Stigkjær kunne få vævet i Danmark, så gjorde hun det. For det vægter højt for hende at beholde så meget af det gamle håndværk i landet. Og social ansvarlighed spiller også en rolle. Michala Stigkjær vil ikke presse lønnen ned. Bonden, væveren og syersken skal betales ordentligt. Alle led skal være i orden. Hun er selv vokset op med en mor, der syede, og Michala har fra ganske ung været passioneret omkring tekstiler og kvaliteter. Hun gik på tilskærerskolen, men endte som grafisk designer på et bureau, indtil hun senere valgte at blive selvstændig.

Vi skal faktisk helt tilbage til 2012, hvor ideen til at producere sengetøj plantede sig i Michala Stigkjær. Så begyndte forarbejdet. Hun researchede, besøgte messer, leverandører, læste alt, hvad hun kunne komme i nærheden af, og allierede sig med fagfolk og eksperter.

”Jeg havde behov for at lave noget, hvor jeg ikke gik på en masse kompromisser. Hvor jeg kunne nørde og gå helt ned i den mindste detalje”.

Og i 2018 kunne hun endelig starte sin virksomhed. Hun har fra begyndelse tænkt internationalt, og i dag har Michala Copenhagen mange internationale kunder fra bl.a. England, Frankrig og Holland, og der er også mange udenlandsdanskere imellem. Det handler både om købskultur og stil, men også helt praktisk om at sengetøjet kan syes i alle mulige internationale hovedpude, dyne og lagenstørrelser. Det imødekommer et behov, og tæt på 100% af kunderne kommer igen.

Michala Copenhagens sengetøj er ikke økologisk. Til gengæld er det måske mere miljøvenligt og bæredygtigt.

”Økologisk bomuld findes kun i korte eller lange fibre, og endnu ikke i de ekstra lange, stærke fibre, som vi bruger. Til gengæld holder vores sengetøj tre gange så lang tid som økologisk sengetøj. Det er mere miljøvenligt, synes jeg. Alt er fremstillet i naturmaterialer og er derfor 100% biologisk nedbrydeligt og genanvendeligt. Vores produkter er Oeko-Tex standard 100 produktklasse 1-certificerede, så der er ingen brug af skadelige stoffer og kemikalier. Lynlåse og knapper er lavet i 100% genanvendelig plast, og sengetøjet bliver pakket og leveret i håndlavede æsker fremstillet i Danmark i kraftig pap og kun produceret i små mængder. Så sengetøjet er stadig et bæredygtigt valg, da det holder i mange, mange år. Hvis der mod forventning sker noget med sengetøjet, er der 5-års reparationsgaranti på lynlåse og syninger. Det er bedre at reparere end at smide ud”, pointerer Michala Stigkjær.

Vi bruger en tredjedel af vores liv i en seng. Så Michala Stigkjær er på en god mission. Den tredjedel bør vi investere mere i … for vores egen skyld og for miljøet.

 

Sengetøjet
Det Jacquardvævede sengetøj i 100% egyptisk GIZA-bomuld fås i 3 farver: Champagne, Sky og Rose. Det Jacquardvævede sengetøj i 100% egyptisk bomuld fås i 3 farver: Snow, Dolphin og Aubergine. Der er fire forskellige mønstre at vælge imellem, bl.a. Ole Flensteds ikoniske elefant.

Fraråder tørretumbler for at skåne miljøet. Du kan vaske det om morgenen, hænge det op, og tage det på om aftenen. Det bliver smukkere og blødere, hvis det stryges.

Udover sengetøj producerer Michala Copenhagen lagener, duge, servietter, plaider, puder. Overskydende stof bliver udnyttet til sovemasker, varmepuder, natkjoler til børn. Alt produceres på bestilling.

Fås hos Schwarz Senge. Ellers kun online-salg. Der kan bestilles stofprøver. 3-4 ugers levering.

Også B2B, hvis virksomheder vil have deres egne mønstre eller farver.