50 år med det ikoniske Royal Oak

Et af de mest eftertragtede armbåndsure hedder Royal Oak og fremstilles af Audemars Piguet. Dette forår er det 50 år siden, at uret indvarslede en helt ny æra af sportsure – og det fejres med flere nye modeller, der netop er sendt på gaden.


Det originale Royal Oak (ref. 5402) fra 1972. – Royal Oaks integrerede lænke ser fænomenal ud og får uret til at sidde perfekt på håndleddet.

Når man er presset, kan man vælge at gå to veje: Enten satse på at forfine det, man i forvejen er god til – eller også tænke helt ud af boksen og prøve noget grundlæggende nyt. Det schweiziske urmærke Audemars Piguet valgte det sidste, da de i foråret 1971 havde ryggen mod muren. Invasionen af billige, japanske batteriure var godt i gang med at underminere hele fundamentet for den finere, schweiziske urindustri, og Audemars Piguet var ligesom mange andre urmærker truet af lukning. Fra et schweizisk perspektiv kaldes perioden i 1970erne for ‘quartz-krisen’, mens man i Japan taler om ‘quartz-revolutionen’. Hvorom alting er, der var dømt disruption i urverdenen, og Audemars Piguet havde brug for en succes. Derfor kontaktede man den anerkendte designer Gerald Genta, der på dette tidspunkt bl.a. havde tegnet Universal Polerouter og Omega Constellation og dermed sat sit tydelige aftryk på urene i 1960erne. Men det skulle vise sig, at hans mest succesfulde kreationer stadig ventede på ham.

Tegnet overnight af Gerald Genta


Reklame fra 1977, hvor de første modeller i guld, hvidguld og guld/stål så dagens lys.

Gerald Genta fik én nat til at komme op med et sportsur, der skulle være nyskabende i sit design og forsynet med ulastelig finish i tråd med Audemars Piguets tradition for sirligt udførte dress-ure i ædelmetaller. Men dette ur skulle være et dagligdagsur i stål.

Heldigvis var den schweizisk-italienske designer både hurtig og kreativ, så dagen efter præsenterede han ledelsen i Audemars Piguet for et ur, der var industrielt i sit udtryk og inspireret af den maritime verden – især af de klassiske dykkerhjelme. Uret målte 39 mm og var relativt stort for sin tid, men til gengæld var det blot 7 mm i højden, så dimensionerne levede fint op til kombinationen af dress-ur og sportsur.


Ny Royal Oak 41 mm i stål (ref. 15500ST.OO.1220ST.04). Pris ca. 160.000 kr

Fik en blandet modtagelse

Ledelsen hos Audemars Piguet vidste efter sigende ikke helt, hvilket ben, de skulle stå på, da de så den ottekantede krans med de synlige skruer, men man valgte at satse på Gentas design og præsenterede det året efter i 1972 på Basel-messen. Da havde man døbt uret for Royal Oak som en hilsen til den maritime inspiration – i denne sammenhæng henviser navnet nemlig til 8 britiske krigsskibe fra 1800-tallet.

Modtagelsen var blandet, men i løbet af kort tid viste designet sit værd, og Royal Oak blev den bedst sælgende model fra Audemars Piguet, der afsatte hele 492 stk. på 8 måneder – hvad der altså var meget for det relativt lille mærke, der var vant til at lave små portioner på 25 af gangen.


Ny Royal Oak Chronograph 41 mm i stål (ref. 26240ST.OO.1320ST.02). Pris ca. 215.000 kr.

I år fylder Royal Oak så 50 år, og modellen er mere populær end nogensinde før, hvorfor jubilæet selvfølgelig fejres med en stribe nye versioner, der nok skal blive revet væk. Der er dog ingen officiel dansk forhandler, så du må en tur til en europæisk storby eller lignende for at se nærmere på dem.