Boligtrend: Hybridrum

Hvordan får du det meste ud af din bolig og får multifunktionelle rum?

Under Corona-epidemien var der mange, der pludselig skulle rykke kontoret hjem i privaten, og spisebordet blev både hjemmearbejdsplads og der, hvor man mødtes til alle måltider. Hjemmekontoret er kommet for at blive, og mange fortsætter med ugentlige hjemmearbejdsdage. Samtidig har vi også tilbragt meget mere tid i vores hjem de seneste år, end vi plejer. Derfor har vi indrettet os, så hjemmet fungerer til både arbejde og fritid. Det stiller krav til boligens rum, der pludselig skal være multifunktionelle, hvis ikke man har værel-ser nok. I det hele taget har det skabt et nyt begreb – der lægger sig tæt op ad Small Living – nemlig hybridrum. Fleksible rum, der kan mere end bare én ting.

Væk med den åbne planløsning
Med den nye trend følger en ny tendens. Nemlig at vi søger væk fra de store, åbne køkken/alrum og stue i ét og generelt åbne planløsninger. Vi har nemlig brug for at kunne trække os væk til en privatsfære og ikke være sammen hele tiden – det har vi nemlig været utroligt meget under pandemien. Men muligheden må stadig gerne være der for at kunne åbne op, hvis det er nødvendigt. Derfor er elementer som skydedøre og forhæng eller gardiner en essentiel del af den nye indret-ningstendens.

Vi har også brug for at kunne lukke af for arbejdspladsen, når vi ikke er på arbejde, og omvendt at kunne lukke for familien, når vi har onlinemøde. At kunne omdanne et rum til et andet rum i løbet af kort tid og på en enkel måde. Derfor er rum-i-rummet også populært.

Hjemmet skal kunne rumme alt fra træningsrum, kontor, hjemmebiograf, legerum og hjemmespa i ét og ofte meget mere end det. Derfor er det nødvendigt at inddele hjemmet i zoner til forskellige formål. Vi har set nærmere på eksempler på hybridrum, og hvordan du kan få det optimale ud af dit hjem.

Værksted, garage og hobbyrum
Den klassiske garage behøver ikke kun være til opbevaring af bilen. Et hjørne af garagen kan sag-tens indeholde værkstedsbænk og værksteds-ophæng på én gang. Men hvis du har et klapbord, kan garagen også være det perfekte sted til hobby-rum, hvor ungerne kan udfolde deres maleriske evner eller lege med modellervoks, når bilen ikke holder indenfor. Rummet kan også sagtens udnyttes til festlokale eller træningsrum. Giv garagen lidt ekstra lækre gulve – eventuelt med gulvvarme – og brug penge på isolering, hold dem ryddelig eller mal væggene en flot farve, så det er et rart rum at opholde sig i. Badeværelse og walk-in i ét eller bad i soveværelset? Det giver god mening at integrere klædeskabet i badeværelset, da det ofte er her, du skal bruge dit tøj. Går du endnu længere, kan du også integrere soveværelset samme sted. Her har du altså alt, der handler om person-lig pleje af dig selv samlet i ét og samme rum. Adskil de forskellige dele af rummet med forhæng, glasvægge eller skydedøre, så du kan have både og.

Træningslokale, biograf og legerum
Det er alt sammen ting, du skal gøre i fritiden, og det er let at kombinere. Lav et hjørne med legetøj, der kan tages frem fra hylderne og pakkes væk igen i kasser med låg på. Lad de bløde måtter fra din morgenyoga ligge som bløde legeunderlag. Hæng en projektor op på væg-gen, som både er perfekt til hjemmebiograf og til dagens online træningstime.

Det hybride hjemmekontor
Du kan sagtens indrette kontor og gæsteværelse i samme rum. Hvis du virkelig skal udnytte pladsen, kan du anskaffe en sovesofa, der kan slås sammen, når der ikke er gæster, eller du kan få et skrivebord, der kan foldes ud fra væggen, eller et skab, du kan gemme computeren i. Det vigtigste er, at du kan gemme kontoret væk eller lukke ind til det, når du ikke er på arbejde. Du kan også sagtens lave et område af din stue om til hjemmekontor, men sørg for, at du kan gemme det helt væk bag et stort gardin, når der skal slappes af. Er du nødt til at indrette hjemmekontoret i soveværelset, er det vigtigt med skarpe afgrænsninger, og at du kan fjerne alt rod efter arbejdsdagen, når du går til ro.