48 timer i Roskilde

Har Roskilde andet at byde på end domkirke, festival og vikingeskibe? Så afgjort ja! Se nogen af mulighederne her hvis weekenden eller et par dage i ugens løb tilbringes på hotel eller B&B i Region Sjællands største by.

Aftenchill til musik

Afsted uden mindre børn er der god grund til at lave et aftenstop på Roskildes spillested og kulturhus Gimle i Helligkorsgade 2. Her spiller hvert år flere end 300 bands til såvel store koncerter som intime cafékoncerter. www.gimle.dk

Foto: Rasmus Petersen

Som i gamle dage

I Lützhøfts Købmandsgård, Ringstedgade 6-8, er der gammeldags købmandsliv fuldt af charme og hygge. Her er tiden sat i stå i 1920, og det eneste nutidige indslag er personalet. www.lützhøftskøbmandsgård.dk

Foto: Kristian Grøndahl

Ned under jorden

Nedenunder under Stændertorvet finder man fortidens kirkerum til den katolske Sankt Laurentius Kirke. Ruinen tager de besøgende med tilbage til den tidligste middelalder. Dengang før reformationen var Roskilde på vej til at blive landets og Nordeuropas mægtigste by. www.laurentiikirke.dk

Foto: Sankt Laurentii Kirke

Traditionel frokost

Tag en pause i Restaurant Raadhuskælderens have på Fondens Bro 3 i domkirkens skygge med kold øl i glasset og klassiske danske frokostretter på tallerkenen. www.raadhuskælderen.dk

Foto: Morten Øder Hinrichsen

Oplyst pumptrack

Musicon-stien er et anlæg med cykelstier og cykelbane og bindeled mellem byens middelalderlige centrum til en ny sydlig bydel, hvor Rabalderstræde er hovedgade. Stien er en smutvej med interaktivt lys, hvor cyklister og skatere kan benytte pumptrack-bane, trafiklegeplads og boldbur. www.musicon-bydelen.dk

Foto: Roskilde Kommune

Det rene ragnarock

Bydelens guldæg er rockmuseet Ragnarock på Rabalderstræde 16 med fascinerende blikfangs-facade, som funkler i guldnitter. Med rød løber rullet ud bydes publikum velkommen ind i dansk rock, pop, pigtråd og ungdomskulturens historie. www.museumragnarock.dk

Foto: Jesper Bendix

Kaffe på sejlturen

Tag en tur fra Vindeboder 18 i Roskilde med restaurantskibet M/S Sagafjord, som byder på kaffesejlads i første række til Nationalpark Skjoldungernes Land. Det renoverede skib stammer fra 1957, hvor det blev bygget som norsk passagerfærge. www.sagafjord.dk

Foto: M/S Sagafjord

Landsbyen i byen

Stien fra Roskilde Havn fører til fiskerlejet Sankt Jørgensbjerg. Her kan man besøge byens kirke og kunstmaler L. A. Rings atelier. Sankt Jørgensbjerg er idyl med stråtækte huse og kuperet terræn med fjordudsigt. Autentisk miljø findes på Vraagården fra 1794. www.sjk.dk

Foto: Visit Roskilde

Udsigt over havn

Tempoet sættes automatisk ned ved ankomst til Roskilde Havn. Her kan man vælge byens største vaffelis, en stillestund med kig over fjorden eller endnu flere historiske oplevelser.

www.roskildehavn.dk

Foto: Roskilde Havn

Med helligt vand

Roskilde menes at have haft 24 kilder, som har skabt byens navn Roars-kilde. I dag findes færre, og én af dem er den hellige Sankt Hans Kilde på Skolegade 1A, som passeres fra domkirken mod havnen. En afstikker til marken bag domkirken giver panoramaudsigt over fjorden på turen ned gennem Byparken. www.roskildesudvikling2.dk

Foto: Oluf Høst

Her kan du overnatte:

Comwell Hotel www.comwell.com

Zleep Hotel Prindsen, www.zleep.com

Scandic Roskilde Park www.scandichotels.dk

Bb Roskilde Citybed and Kitchen www.bbroskildecity.dk

Kærgaard Bed & Breakfast www.kaergaard-roskilde.dk

Danhostel Roskilde www.danhostel.dk

Snoremark Glamping www.snoremark.dk

Muligheder for parkering

Ved parkering i Roskildes bymidte skal man på de kommunale pladser i bymidten registrere sin parkering på automat eller app. Det giver to timers gratis parkering og mulighed for køb af ekstra tid. Enkelte steder er det tilladt at holde en halv time uden mulighed for tilkøb. Brug P-skiven her.

Inden for den indre ringvej i Roskilde by findes godt 2.300 offentlige p-pladser samt næsten lige så mange private, hvoraf nogle er offentligt tilgængelige. Hovedparken af de offentlige pladser er fordelt på flere større parkeringsanlæg. De ligger rundt om Skomagergade og Algade, og der er desuden mulighed for kantstensparkering.