Lige børn leger bedst – Og det gør lige voksne også

Hvad ville du se, hvis du så op

Lad os alle lukke øjnene et øjeblik og genkalde et billede af en flok unge mennesker (eller voksne, for den sags skyld), der står på en station eller går en tur på Strøget.  Hvad ser du? En flok lige, ranke personer med god holdning og lige ryg, eller ser du en flok krumbøjede, duknakkede, skæve eksistenser med snuden godt begravet i iPhonen og med den tunge (moderne) taske hængende over skulderen?

Jeg vover pelsen og hævder, at det er det sidste, du ser.

iPhone-nakke, kontor-nakke, dugnakke, mormor-pukkel

Kært barn har mange navne og desværre også mange symptomer. De følgende er blot et lille udpluk af de gener, som dårlige vaner og skæv holdning medfører:

  • Hovedpine
  • Nakkesmerter
  • Sovende finger
  • Svimmelhed
  • Arm- og skuldersmerter

Det er også dit barn, der bliver ”ramt”

Ovenstående symptomer har historisk primært ”ramt” midaldrende personer, der har haft længerevarende, stillesiddende kontorarbejde (deraf navnet kontor-nakke), men det er desværre langt fra tilfældet i 2024. Tilfældet er, desværre, at flere og flere børn og unge mennesker klager over gener, der tidligere var helt utænkelige for nogen, der var så unge.

11-årig dreng med gamer-arm

Jeg husker, da HK tilbage i 90’erne og 00’erne kæmpede for at få muse-arm godkendt som en arbejdsskade, hvilket er fuldt forståeligt, da det kan være meget smertefuldt og belastende.

I dag virker det desværre som om, at smerter i nakke og arm nærmest er blevet en ny normal tilstand frem for en truende arbejdsskade. På klinikken i Rungsted behandler vi flere og flere børn og unge mennesker helt ned til 11-årsalderen med det, der kaldes gamer-arme, hvilket egentlig bare er et andet navn for muse-arm.

Forebyggelse og behandling

Vi som forældre er uden tvivl dem, der bærer ansvaret for denne ulykkelige udvikling. Vi skal være meget bedre til at forebygge ved at indføre bedre vaner og ergonomi i hjemmet, og når vores børn så alligevel begynder at udvikle ovennævnte symptomer og skævheder, så skal vi sørge for, at de får den rette behandling og omsorg, for lige børn leger nu engang bedst.