Lider du også af slemme tømmermænd?

Hjælp til saltbalance og tømmermænd

Tilskud af elektrolytter sikrer kroppens salt- og væskebalance under sport og hårdt arbejde. Men også hovedpine, tømmermænd og tendens til at drikke for lidt kan tabletterne, som opløses i vand, afhjælpe.

Elektrolytter er salte, som naturligt findes i kroppen og udskilles gennem sved, urin og afføring, hvis der er for mange af dem. Kroppen kan ikke selv producere elektrolytter, som skal indtages gennem kost eller kosttilskud. Elektrolytter sørger blandt andet for, at kroppens væskeoptag og væskebalancen er ok, og at ph-balancen kan blive så normal som muligt, så organer og kredsløb fungerer optimalt. Kroppen har et saltindhold på under en procent og salte som kalium, calsium og natrium er vigtige for at celler og nerver. Hvis man udskiller mere væske, end man indtager, kan man komme i væske- og saltmangel. Det kan undgås med tilskud af elektrolytter, der blandt andet fås som brusetabletter til at opløse i vand. Derved forebygges, at elektrolytter mistes, når man sveder kraftigt eller udskiller væske på anden vis. Væske med elektrolytter transporteres rundt i kroppen, så de tilføres de celler, som har behov for dem.

Salte har vi i kroppen, og meget får vi gennem kosten, som i vores del af verden er rigelig og varieret. Så det er især, hvis man er topidrætsudøver under høje temperaturer og lange krævende distancer, at elektrolytter er relevante. Kroppen udskiller automatisk det overskydne. I forbindelse med sport sveder man og dermed udskilles elektrolytterne, hvorfor sportsudøvere kan opleve at få muskelkramper under og efter de fysiske anstrengelser og vil have glæde af elektrolyttilskud på forkant.

Også mod tømmermænd

I følge Mark Laursen, som er indehaver af Atnu, der sælger elektrolytter i tabletform til opløsning i vand, har elektrolytter mange formål og er ikke kun til topelitefolk. Blandt andet har firmaet i Støvring i Nordjylland fået en flerårig leveringsaftale med F.L. Schmidt om elektrolytter til arbejderne på Femern-tunnelen. Ved at hælde opløste elektrolyttabletter i deres drikkedunke kan arbejderne undgå at blive dehydrerede og få for lidt væske og salt, når de pukler med fysisk arbejde i sommervarmen:

”Elektrolytter kan sikre salt- og væskebalancen og fylde saltdepoterne op hos sportsfolk før og efter sport. Men de kan også tage hovedpine, være med til at få mere væske i ældre mennesker og afhjælpe tømmermænd. Det kan ske ved at drikke en halv liter vand med en elektrolyttablet før, man skal ud og det samme, når man kommer hjem”, råder Mark Laursen.

Drik kan også laves hjemme

Man kan mikse sin egen elektrolytdrik. Der er flere opskrifter på nettet som for eksempel:

  • 1 liter vand, to spiseskefulde sukker, en halv teskefuld salt, saft af en citron eller appelsin.
  • 1 liter vand, saft af tre citroner, 1 teskefuld salt, 1 teskefuld natron, 2 spiseskefulde sukker.
  • 2,5 kop vand, 1 kop kokosvand, en kvart kop kokossukker, en kvart teskefuld salt.

Elektrolytter i tabletform, som opløses i vand, kan sikre salt- og væskebalancen hos sportsfolk, folk med hårdt fysisk arbejde, ældre og dem med hovedpine. Samt tage tømmermændene efter en glad aften.