Farlig syre i lakrids

Et nyt dansk studie afslører højt indhold af sundhedsskadelig syre i lakrids. Derfor bør mennesker med for højt blodtryk og hjerte-kar-sygdomme være varsomme med lakrids.

I Danmark er lakrids favorit-slikket efter chokolade. Men ikke blot i forhold til kalorier er det måske en god idé at vælge et andet indhold til slikskålen. At lakridsekstrakt – rålakrids – kan give forhøjet blodtryk, hvis man spiser for meget, har man vidst længe. Skurken er glycyrrhizinsyre, som er det naturlige sødestof i lakrids. Det er ufarligt i små mængder, men kan give problemer, hvis man får for meget. Og her viser ny forskning, at det er værre, end man hidtil har vidst, lyder det fra Hjerteforeningen

At spise mere end 50 gram lakrids om dagen kan true kroppens saltbalance og passer ikke sammen med forhøjet blodtryk.

I følge videnskab.dk har forskere analyseret forskellige lakridsprodukter på det danske marked. Og de advarer nu om en række lakridsprodukter med et højt indhold af den nævnte syre i flere af i alt 219 undersøgte produkter. Overraskende var det, at man for flere produkters vedkommende ikke skal spise mere end fire-fem gram lakrids for at få så meget syre, at man overskrider EU`s grænseværdi.

Omkring 20 procent af danskerne har for højt blodtryk, men mange er ikke klar over det.

En rod fra Syden

Lakridsrod er den tørrede rod af planten Glat Lakrids, der gror vildt og dyrkes i Middelhavsområdet, i Mellemøsten og i asiatiske lande som Indien og Nepal. Roden kan gå en meter ned i jorden, og planten skal være mindst tre år gammel, før den høstes. Ekstrakten bruges til fremstilling af lakridsslik, som vi kender det. Tørret lakridsrod til at tygge på kan man også købe i detailhandelen, lige som lakrids kan bruges til urtete, is og likør.

Lakrids i te og is er også kritisk

I følge EU`s grænseværdier bør man ikke få mere end 100 milligram glycyrrhizinsyre om dagen. Fire-fem stykker lakrids, en halv kop lakrids-te eller 59 gram lakrids-is er nok til at overskride grænsen.

Stort lakridsforbrug kan give forstyrrelser i kroppens saltbalance og reducere indholdet af kalium i blodet. Det kan medføre muskelsvaghed og forstyrrelser i hjerterytmen.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne max. spiser 50 gram lakrids om dagen og børn kun det halve. Rå-lakrids og engelsk lakrids begrænses til to milligram dagligt på grund af ekstra højt indhold af den skadelige syre.