Det blå lys

Vi taler meget om det såkaldte ”blå lys», og det har fået ekstra opmærksomhed de seneste årtier, fordi skærmbrug er så stor en del af vores hverdag. Men det er ikke kun skærme, der udgør vores daglige portion af blåt lys. Faktisk udgør det blå lys 25-30% af lyset fra solen, og det naturlige, blå lys er både godt og skidt for os.

For at forstå mere om solens naturlige blå lys og dets effekt har vi talt med neurolog Anders Sode West i forhold til de psykiske og fysiske effekter og med forskere fra kosttilskudsvirksomheden Advanced Nutrition Programme (ANP) om påvirkningen rent overflademæssigt på vores hud.

Godt for den naturlige rytme

Helt basalt er det blå lys (dagslyset) vigtigt i forhold til vores døgnrytmecenter – eller det indre ur, som nogen også kalder det. Døgnrytmecenteret ligger midt inde i hjernen og dirigerer alle kroppens celler til at fungere på de rigtige tidspunkter. Det er også derfor, forklarer Anders Sode West, der som neurolog blandt andet har forsket i lys og døgnrytmen, at alt blåt lys efter kl. 18 i princippet kan skade vores døgnrytme og dermed vores helbred.

”Det blå lysspektrum har en bølgelængde på 480 nanometer og er særligt sensitiv for nogle lysfølsomme celler i vores nethinde, som har en direkte kontakt til vores døgnrytmecenter midt i hjernen.”

West forklarer, at vi er mest sensitive overfor det blå lys kl. 7 om morgenen og kl. 02 om natten og mindst om eftermiddagen. Han henviser til et forsøg, hvor en flok raske unge mennesker blev sendt ud i ødemarken uden elektronik, og hurtigt tilpassede deres kroppes døgnrytme sig til, hvornår solen stod op og gik ned.

Kosttilskuddet Skin Blue Filter fra Advanced Nutrition reparerer skader på huden fra blåt lys og beskytter mod nye skader

”Det har derfor også en betydning for, hvornår på dagen vores organer har henholdsvis høj og lav funktion. Det er værd at huske på, når vi for 150 år siden implementerede det elektroniske lys i vores stuer, så vi ikke behøvede at arbejde uden for. Det gjorde vi uden at tænke over de forstyrrelser, vi har pådraget vores krop. Man kan i hvert fald se, at de, der er døgnrytmeforstyrret og/eller er vågne om natten, er disponeret til overvægt, diabetes 2 og kognitive problemer plus en masse andet, som netop hænger sammen med, at vores kroppe bliver dyssynkrone,” forklarer West.

Til gengæld kan kunstigt blåt lys fra for eksempel særlige lysskærme hjælpe mod vinterdepressioner ved at tilføre mere blåt lys, der kan aktivere niveauet af serotonin – et af de såkaldte “lykkehormoner” – og stresshormonet kortisol, der begge holder os aktive og vågne. Men også her er det en god idé at imitere solens forskellige farver og rytme, hvorfor lyslampen skal bruges om morgenen/formiddagen.

Blue Light Protection Spray fra Annemarie Börlind er let kølende og reducerer virkningerne af blåt lys, beskytter hudens synlige stressreaktioner og understøtter cellulær afgiftning

Skidt for huden

Når det kommer til vores hud, taler vi ofte om de skadelige UV-stråler. Men faktisk trænger det blå lys dybere ind i hudens inderste lag end UV-lys og forårsager dybere skader på huden.

”Det blå lys skader hudens kollagen og elastin, hvilket resulterer i fine linjer, dybe rynker og slap hud. Samtidig kan melanocytcellerne også blive beskadiget, hvilket bidrager til pigmentering, misfarvning og brune pletter: Det samme gælder hudens lipidlag, hvilket resulterer i rød, reaktiv og følsom hud,” fortæller forskerholdet fra ANP.

Solcremen fra Avène beskytter både mod UV-stråler og højenergi blåt lys

Hos ANP arbejder man på at beskytte huden og kroppen indefra ved hjælp af kosttilskud, og har derfor udviklet et kosttilskud, der beskytter huden mod skader fra blåt lys med op til 60% samtidig med, at det reparerer tidligere skader. For selvom solcreme beskytter mod UV-strålerne og blåt lys i de øverste hudlag, forhindrer det ikke solens blå stråler i at nå de inderste hudlag.

”Ved at tilføre kroppen antioxidanter indefra giver vi huden og øjnene et filter, så den bedre kan modstå oxidativ stress fra det blå lys uden at blokere helt for det.”

Det handler altså om at finde den rette balance. For vi har brug for det blå lys rent psykisk, men ikke på de forkerte tidspunkter og ikke for meget af det, hverken, når det gælder vores hud eller rent psykisk i forhold til kroppens naturlige rytme og de fysiske følger heraf.