Spis med omtanke

,

I vores hektiske hverdag skal måltidet ofte overstås i en fart og fast food eller færdigretter er noget mange, benytter sig af til daglig. Fordi alting går så hurtigt, er der mange, der dyrker mindfulness for at koble af, og heldigvis har begrebet ”mindful”, også sneget sig ind i forbindelse med vores spisevaner, som en trend, vi vil se mere til i 2023.

Mindful eating betyder blandt andet at spise langsomt, fokusere på det nuværende øjeblik, nyde hver bid og undgå distraktioner som telefoner og tv. Det kan forbedre dit forhold til mad og har både fysiske og mentale fordele. Det kan forbedre fordøjelsen, lette vægtstyringen og reducere stress. Ved at skabe et roligt miljø og værdsætte maden kan mindful eating hjælpe dig med at udvikle et sundere forhold til mad og din krop.

Netop alt det, begrebet indebærer, er noget, som de forskellige diætister hos Diætisthuset, der har diætister i hele Danmark, har brugt som grundprincipper længe.

”Det er ikke altid, vi bruger begrebet ordret, men når vi vejleder vores klienter, er det netop med fokus på, at de skal mærke efter, når det kommer til mad og spisning. Det handler om, at uhensigtsmæssige rutiner skal ændres,” fortæller Kim Hjorth, der er faglig ansvarlig hos Diætisthuset.

Nye vaner

Diætisthuset har netop lanceret et helt nyt koncept, der handler om sunde vaner og et liv i balance. Det betyder, at der ikke længere lægges en kostplan som udgangspunkt, men at der især fokuseres på de sunde vaner.

”I dag har alle adgang til kostplaner, som de kan hente via nettet, og i stedet vil vi fokusere på at ændre vores klienters vaner ved at forstå, hvor årsagen til, at man skal have hjælp, ligger. Det betyder netop, at vi vil have mere fokus på principperne bag mindful eating. Det handler om at tage kontrol over sit måltid og nyde den mad og det ritual, man er i gang med,” fortæller Kim Hjorth.

Han fremhæver hermed også værdien af at sidde sammen og spise, og ikke mindst at man laver maden sammen.

”Det vigtigste og mest basale i dit liv er mad. Det skal du prioritere. For mange er mad bare blevet en slags benzin, og det er hurtigt ind og hurtigt ud. Det skal vi ændre på, og vi vil gerne skabe langsigtede resultater. Derfor er det vigtigt at få talt om det.”

Heldigvis viser en ny, uafhængig undersøgelse, som er foretaget af analysebureauet Wilke på vegne af HelloFresh, at 39% af danskerne svarede, at de prioriterede det at spise derhjemme sammen med venner og familie højere end både at rejse (19,7%), spise på restaurant (12,3%) og få kulturelle oplevelser sammen (10,6%).

Mad vægter derfor stadig højt, og hvis blot vi kan kombinere det med de gode vaner og endnu mere fokus på mindful eating, er vi godt på vej.

Tips til at spise med omtanke

  • Sæt dig ned, når du spiser
  • Spis langsomt
  • Brug sanserne
  • Smil indimellem bidderne
  • Vær til stede