Går du nok, så går det nok

,

”Alle skridt der tages er til gavn”

Engang levede Brian Kaus af at spille fodbold og var på landsholdet. I mange år har han haft et borgerligt erhverv som sælger af kontormøbler, men kampånden har han stadig – blandt andet hvad angår hans egen form:

”Under corona kunne jeg ikke komme i træningscenter, sad meget inde og tog på. Jeg tænkte, ”det skal være løgn”, og så begyndte jeg at gå rundt om Damhussøen i rask tempo. Min rute var søen, engen og søen igen, og derved kom jeg op på ti km. Det fortsatte jeg med hver dag i tre-fire måneder, og så skete der noget positivt med vægten og formen. Senere kom jeg op på flere end det dobbelte antal km om dagen, og kunne gå rundt i Dyrehaven i tre timer ad gangen. Nogen gange stod jeg tidligt op og gik seks km, før jeg skulle møde på arbejde. Det endte på 100 km om ugen, og efter et halvt års tid havde jeg smidt 20 kg.”

Brian Kaus er kørende sælger men på dage med salgsmøder, går han fra sit hjem på Frederiksberg de otte km til firmaet i Brøndby. Andre dage, når han kommer hjem fra jobbet kl. 16, lader han være med at gå op i lejligheden men går i stedet ud på gader og stier i halvanden time. Skoene har han liggende i bilen, og tøjet er hans almindelige kontortøj:

”Jeg går samtlige søer rundt, mens jeg hører lydbøger eller podcasts”, forklarer Brian Kaus, der mener, at hans evne til struktur og disciplin stammer fra tiden som fodboldspiller.

”Jeg kører af princip aldrig i elevator men tager trappen. Når jeg går ned og handler, er det også helt bogstaveligt. Og det er jo også en slags styrketræning af bære sine indkøbsposer”.

Kræver kun gode sko

Alle skridt der bliver taget er til gavn, mener Brian Kaus. Og børn kan også sagtens lære det. Da han for nylig var i Milano og i München med sin søn på 26 år, spadserede de henholdsvis 25 og 29 km om dagen. Det har sønnen ikke noget imod, da han er opdraget med motion:

”For mig erstatter gang andre motionsformer bortset fra styrketræning. Jeg kan finde på at gå i al slags vejr og sågar også i mørke om vinteren. Men for nye vandrere er foråret et ideelt tidspunkt at starte, og man kan vælge at køre ud til naturskønne steder. Da jeg for nylig skulle se fodbold i Brønshøj, tog jeg afsted tidligere for at gå rundt om Utterslev Mose før kampen. Det kan også ske, at jeg kører til Amager Strand og går dér, mens jeg kigger ud over vandet. Motionen og den friske luft giver godt humør”.

Et råd til andre, som vil begynde at dyrke gang: Start med at gå tre km om dagen. Og husk at de skridt, der bliver til noget, er de bedste. Kom ud og nyd det gode vejr – tv kan streames og ses senere. Det eneste udstyr, gang kræver, er løbesko, trekkingsko, eller vandrestøvler, understreger Brian Kaus.

Lang fodboldkarriere

Brian Normann Kaus er født i København i 1967 og er tidligere professionel fodboldspiller og spiller på A-landsholdet. Han begyndte og sluttede sin karriere i Brønshøj Boldklub og spillede desuden i B1903, FC København og Lyngby Boldklub. For FC København var han med til at vinde Superligaen i 1992/93. I Brønshøj er han indehaver af klubrekorden med 350 kampe og 98 mål. Han var træner for klubbens divisionshold i 2004-2005.

Under corona begyndte Brian Kaus at bruge gang som motionsform og tabte derved 20 kg på et halvt år.

Afstanden tæller

Gåture i raskt tempo er lige så effektive som løb, når det gælder om at sænke blodtryk og kolesteroltal og forebygge diabetes. Det viser en amerikansk undersøgelse, Hjerteforeningen refererer til. Amerikanerne har fulgt både løbere og personer, som gik faste ture, og de fleste var mellem 40 og 60 år. Foretrækker man at gå frem for at løbe, skal man gøre det i længere tid for at opnå effekt. I følge Hjerteforeningen kan man opnå lige så megen sundhed ved at gå som at løbe, bare man presser kroppen mere, end man plejer, og går lange distancer. Derved opnås hurtigere vejrtrækning, at hjertet slår hurtigere, og at der strømmer varme ud i kroppen.