Skånes Grand Canyon!

Her er høje klipper, vilde vandløb og fascinerende udsigter over sprækkedalen fra forhistorisk tid og det skånske landskab. På de skovklædte højdedrag findes ruter på afmærkede stier med varierende sværhedsgrader både til begyndere og erfarne vandrere. Tag gerne derover på denne årstid og få en enestående oplevelse!

Til trods for at Söderåsen ligger under 40 km fra Sjælland er landskabet et helt andet end på vores side af Øresund. Her tre kvarters kørsel øst for Helsingborg vrimler det med gårde og agerland, og pludselig skyder et dramatisk klippelandskab med bøgeskove og dybe kløfter med fossende vandløb i bunden op. Det højeste punkt i Nordeuropas største naturskov med Skäralidkløften midt i er Kobbarhatten over 200 meter over havet. Udsigtspunktet byder på en enestående panoramaudsigt over skov og dal, og landskabet omtales ofte som Skånes Grand Canyon.

Åsen blev dannet af forhistoriske vulkanudbrud. Derfor består klipperne i området af stenarter som gnejs og basalt.

Det er et smukt og dramatisk sted med vandremuligheder, hvor alle kan være med på flere niveauer af vandringer. Lige fra en rolig gåtur i skoven uden sved på panden til lange vandreture med kraftige stigninger og perler som udsigtspunktet Hjortspringet. De markerede vandrestier tilbyder en 900 meter handicapvenlig rute og den 7,2 km lange tur op på åsen – og alt derimellem. En af stierne går langs Skär-åen ind i sprækkedalen med høje skrænter på begge sider. Efter et par kilometer og en 90 meters stigning, nås Kopparhatten, som man også kan komme til i bil ad en asfalteret vej nede fra hovedparkeringspladsen.

For dem, der holder af at vandre i spektakulær natur med storslået udsigt over sprækkedalen og det skånske landskab, er nationalparken ideel til en endagstur via overfarten fra Helsingør.

Forhistorisk udbrud

Söderåsen er en såkaldt horst, et opragende parti af jordskorpen. Højderyggen, som er fremkommet af vulkanudbrud og foldninger af landskabet i forhistorisk tid for 150 millioner år siden, strækker sig fra Röstänga i sydøst til Åstorp i nordvest. Sæt GPS´en til og bliv ledt af motorveje og landeveje til hovedindgangen i Skäralid med den store parkeringsplads, hvor der også er besøgscenter, infotavle og cafeteria ud til den store centrale og sagnomspundne Odins sø med udsigt ind i åsen som smagsprøve på, hvad der venter. Åsen er designet så smart, at man går rundt om den enten den ene eller den anden vej. Stierne på vandreruterne går igennem klippelandskaber med et rigt dyre- og planteliv og er afmærket med forskellige farver, så man kan følge ruterne eller krydse ind på nye alt efter formåen og tid til rådighed. En stor del af stierne er belagt med tømmer, så man undgår at stå i mudder til knæene i det mere eller mindre fugtige terræn afhængigt af, hvor meget det har regnet.

I 2001 blev Söderåsen udnævnt til nationalpark, men den dækker kun en lille del af den 20 km lange og op til ti km brede ås med høje klippeformationer. Området fra Skäralidskløft i nord til Nackarpsdalen i syd var dog allerede beskyttet inden da og et populært udflugtsmål, ikke mindst for de danskere, man møder under vejs på vandreturen i ferier og weekends. Foretrækker man at have landskabet mere for sig selv og kan man slippe afsted, er hverdage ideelle.

Söderåsen danner grænse mellem løvskovsbæltet og nåleskovsbæltet. Nord for åsen bliver der gradvist flere grantræer!