Julebelysning begrænses til seks timer

Julebelysning begrænses til seks timer

Men stemningen bliver den samme, lover handelsstandsforeningen, som ønsker at signalere samfundssind og begrænse lyshavet til mellem kl. 15 og 21.

Tiden er mærket af krig, inflation og høje energipriser. Det skal dog ikke spolere julestemningen i Hellerup og det øvrige Gentofte kommune, hvis det står til handelsstandens formand Jørgen Simmelsgaard, som driver Kop & Kande, Bog & Idé og Legekæden på Strandvejen i Hellerup. Han ignorerer dog langt fra situationens alvor og tager sine forholdsregler ved at begrænse gadernes lysshow:

”Vi juler, som vi plejer, og holder fast ved den traditionelle jul men med begrænset tændingstid på julebelysningen. Hvor der normalt vil være tændt julebelysning på handelsgaderne mellem kl. 6 og 24, bliver det denne gang kun fra kl. 15 til 21”, forklarer han og tilføjer, at det ikke så meget er prisen men derimod handler om det signal, man ønsker at sende til kunderne:

”I ti år har vi belyst med billig og energibesparende LED, som bruger markant mindre strøm. Med den begrænsede tændingstid ønsker vi at vise yderligere samfundssind”, er beskeden.

Handelsstandsforeningen har valgt at holde fast ved den traditionelle jul i Hellerup og hele Gentofte. Det sker ved at gøre, som man plejer for at undgå sort jul i byen. Juleudsmykningen vil derfor igen bestå af 84 ranker over handelsstrøgene, fem juletræer med lyskæder på centrale torve og opsatte lygtepælsmotiver, hvor der ikke er mulighed for at hænge ranker mellem to bygninger:

”Det er mit indtryk, at de enkelte butikker skruer ned for lyset for ikke at risikere, at kunderne bliver stødt over det, der kan opfattes som frås. Butikkerne begrænser alt, der lyser og pynter op på anden vis, hvilket næppe har nogen negativ betydning for salget”.

Brætspil og pander

Jørgen Simmelsgaard forventer ikke, at kunderne i år vil drosle lidt ned på julegavekøbet men derimod købe det lidt billigere og de frem for alt mere fornuftige julegaver:

”Det bliver i højere grad need to have frem for nice to have, og det vil gå gennem handelen som en rød tråd. Butikker, som er bevidste om dette og har et sortiment af den type varer på hylderne, vil klare sig bedst igennem og opnå en fornuftig julehandel”.

I sine egne butikker forventer Jørgen Simmelsgaard at gaver, vi kan rykke sammen om, bliver et hit. Det vil typisk være gammeldags brætspil og Lego. Inden for isenkram tror han på basale gaver som gryder og pander og de billigere køkkenmaskiner. De ting vil være i højsædet frem for vilde og avancerede maskiner, som kan en hel masse. High end-produkterne vil der være færre kunder til, og i stedet vil folk ønske value for money, som det hedder på godt dansk.

Tændingstiden på julebelysningen i Hellerup og Gentoftes handelsgader begrænses i år til seks timer, og også butikkerne oplyser mindre for at vise samfundssind.