De store vindere i 2022!

De store vindere i 2022

Der findes utallige priser i verden og prisuddelingerne er en slags belønning og en ære, der skal motivere til at fortsætte med at gøre fremskridt – ikke blot for prismodtageren selv, men også, at andre bliver motiveret af dem. Vi har set nærmere på, hvad vi kan lære af nogle af de store prisvindere i 2022 inden for kunst og kultur.

Oscar-vinderen

Filmen Coda tog prisen over dem alle til Oscar-uddelingen 2022 (ikke opmærksomheden, den stod Will Smith for). Titlen ”Coda” er et akronym for ”child of deaf adult” – barn af døv voksen og handler om pigen Ruby, der er den eneste i sin familie, der ikke er døv. I filmen handler det helt konkret om, hvordan Ruby forsøger at danne en bro mellem de to verdener, hun lever i; de hørendes og de døves. Som en ekstra dimension elsker Ruby musik og drømmer om at blive sanger – noget, som hendes forældre af gode grunde aldrig vil forstå.

Filmen lærer os ikke kun meget om det at være døv, men også i det hele taget om forbindelsen til det man kommer fra og at kunne stå på egne ben. Men også om inklusion og om empati for andre. Om at forstå, at det ikke er alt, der er lige let at forstå for andre, og at alle har brug for hjælp til at forstå andre. I en verden, hvor ligestilling er på alles læber, handler det måske mere om inklusion og accept af forskelle og holdninger.

Nobelprisen i litteratur

Franske Annie Ernaux vandt nobelprisen i litteratur i 2022 for sit liv som forfatter. Den 82-årige kvinde har forud for sin skrevet sig direkte ind i nogle af tidens største tematikker og har udforsket forskelle i køn og klasse. Hendes hovedværk, «Årene», fra 2007 afdækker et kvindeliv fra 40’erne og til i dag.

Annie Ernaux har skrevet en hel masse om tabu-emner som død, abort i en baggård og seksuel intimitet på en meget direkte måde. Hendes direkte, nærmest nøgterne sprog og de meget banale emner og steder giver et særligt indblik i hverdagen og, ikke mindst i klasseskel i Frankrig. Af Annie Ernaux kan vi lære at sætte pris på de små ting i livet, og ikke mindst at alt og alle har en berettigelse i verden og i historien.

Grammy-vinderen

Amerikanske Jon Batiste løb med alle priserne til årets Grammy Award, der blev uddelt i april. Batiste er et godt eksempel på, at man kommer langt ved at være sig selv. Den afroamerikanske sanger udtaler selv, at han aldrig har forsøgt at følge trends, og heller ikke kommer til det. Han er sig selv, og i det hele taget føler han, at kunst er subjektiv og noget, der opstår i mennesker. Så selvom han er meget beæret over prisen, mener han ikke, at man kan udråbe nogen til bedst til noget, da alt handler om personlig smag, og at alle mennesker er gode, som de er. Det kan vi alle lære noget af.

Kunstpris ved Biennalen

Den britiske kunstner Sonia Boyce vandt en Golden Lion for ”Best National Participation” ved Biennalen i Venedig tidligere i år. Sonia var den første sorte kvinde nogensinde til at repræsentere Storbritannien ved Biennalen, og hendes værk bestod af et samlet værk af lydinstallationer, hvor man følger fem sorte britiske kvinder, som blandt andet synger acapella. Det er også første gang, at prisen går til en sort, kvindelig artist. I det hele taget var der overtal af kvindelige bidragsydere til Biennalen i år. “Feeling Her Way,” hedder Boyces værk, og det giver på en måde stemme til alle sorte kvinder derude via de fem repræsenteret i video og lyd.

Sonia er med til at vise, hvor meget kunst kan røre os, og at alt kan lade sig gøre i kunsten og med kunst. For Sonia er det de sorte og kvinderne, der får lov at få en stemme, men i det hele taget handler det om, at kunst kan være med til at få os til at føle, hvordan andre mennesker har det.