En gang om året spiser vi alle det samme

Én gang om året spiser vi alle det samme

Kun få fraviger traditionen for at spise flæskesteg med sprød svær, and, rødkål, brune kartofler og risalamande juleaften.  Afviger nogen alligevel fra den plan, kan det afføde skepsis og undren fra omgivelserne.

Julemiddag med noget andet på menuen end det traditionelle i form af flæskesteg med sprød svær, and, gås med rødkål, sukkerbrunede kartofler og brun sovs som tilbehør og risalamande med kirsebærsovs som dessert. Måske helt utænkeligt for de fleste danskere. Men en mindre gruppe vælger helt at droppe den kendte julemad til fordel for skaldyr, vegetarretter, sushi, tapas eller fisk. Endnu andre foretager mere forsigtige ændringer, som at udskifte flæskesteg og and med glaseret svensk landskinke eller kalkun.

Danskerne tør godt prøve noget nyt og lade sig inspirere af køkkener i andre dele af verden. Bare ikke juleaften hvor mindst otte ud af ti holder fast på and, flæskesteg, rødkål, sukkerbrunede kartofler og risalamande.

I følge Lars Aarup, kommunikations- og analysechef hos Coop, er der ikke sket målbare ændringer i danskernes julemiddag-vaner. De er netop bundet op på vanen med at spise det samme juleaften på tværs af hele landet. Der kan dog være regionale forskelle på, hvilket kød der vælges. I Sønderjylland er er for eksempel flere kalkuner i spil, og der kan også stå medisterpølse på julebordet. I mange hjem vælger man at servere både and og flæskesteg med det velkendte tilbehør, hvilket afspejler sig i supermarkeders og slagteres omsætning op til højtiden. Gås er en mere sjælden gæst på julebordet, måske fordi den kan være svær at få fat på og også er kostbar. Lars Aarup vil dog ikke afvise, at brugsuddelere lokalt kan skaffe gås og også har forespørgsler på den store fugl.

Tapas frem for steg

Familien Bygballe i Ålsgårde hører til de danskere, som har valgt at afskaffe de traditionelle retter på det julepyntede middagsbord d. 24. december. I stedet spiser de tapas, som er lettere at lave og ikke ligger så tungt i maven:

”Vi foretog allerede ændringer i julemenuen af forskellige kosthensyn og var trætte af den sædvanlige brune julemad. Vi syntes ikke, der var grund til at holde en tradition ved lige, uden at den spredte glæde og sammenhold, som jo er meningen med julen”.

Familien rejser ofte til Italien og Spanien og holder af Middelhavslandenes madkultur med fisk, skaldyr og grøntsager. Tapas med disse ingredienser er nem at tilberede i små portioner, så også de småt spisende kan få smagt lidt af hvert. Det er eksempelvis hvidløgsrejer, grillede peberfrugter, sortfodsskinke, oliven, italiensk brød, spanske krydrede kartofler m.m. Dertil hører selvfølgelig cava og rødvin:

”Vi hygger os med forberedelserne i køkkenet. At samles om noget, vi alle kan lide og have det rart sammen imens, betyder mere end at holde fast ved traditionel julemad og gaver”.

Familien har oplevet blandede reaktioner på den uortodokse julemad. Nogen forstår det ikke og undrer sig, mens andre bakker op om ideen med mere tidssvarende julemad, som er mindre krævende at lave.

Nem at tilberede i små portioner, en fordel for småt spisende og mindre tungt: Tapas er blevet et hit juleaften for familien Bygballe i Ålsgårde, hvor den kendte brune julemad for længst er udfaset.