Vælg en varmepumpe

Gaspriserne buldrer derudaf, og priserne på træpiller til fyret er skudt i vejret. Heldigvis kan du investere i en varmepumpe og reducere varmeregningen betydeligt. Der findes flere forskellige typer af varmepumper, lige fra den hurtige til de mere avancerede og langsigtede løsninger. Vi har talt med Christian Gulløv, der er administrerende direktør hos Electro Energy, der leverer energi- og klimaløsninger til hele Danmark om, hvilke varmepumper der findes.

Hvad skal du tænke over?

En varmepumpe trækker energi ud af for eksempel luft, vand eller jord og omdanner det til varme. Men der er stor forskel på de forskellige typer af varmepumper.

”Når du skal vælge typen af varmepumpe, er der flere forskellige kriterier, du skal overveje. Et af de vigtigste er støjniveauet og afstanden til dine naboer. De forskellige varmepumpers udendørsdele larmer nemlig en del, alt efter hvilken type. Vælg derfor en varmepumpe med så lav en decibel som muligt,” forklarer Christian Gulløv og fremhæver, at luft til vand-varmepumpen larmer en del mere end for eksempel en luft-til-luft‐pumpe.

”Man kan få tilskud til en varmepumpe, men her skal du igen være opmærksom på, at energimærket skal være minimum A++, og så skal du huske at søge om tilskudet, før du investerer i din nye varmepumpe,” siger Christian Gulløv.

Med de stigende gaspriser er varmepumper blevet en efterspurgt vare og de store vand til luft- og jord til luft-anlæg kan være svære at få fat i for tiden. Der er dog stadig et godt lager af luft til luft-pumper, og det er slet ikke nogen dum løsning ifølge Christian Gulløv.

”Et luft til luft-anlæg er hurtigt at installere og kan sænke dit gasforbrug med 30% samtidig med, at pumpen har tjent sig ind på 3-6 måneder inklusive elforbruget. Samtidig kræver denne type varmepumpe ikke nogen tilladelse andet, end at du pænt spørger dine naboer, om de vil blive forstyrret af larmen fra udendørsdelen.

Luft til luft-pumpen fordeler hurtigt varmen i rummet – og kan også køle det ned igen. Men den kan ikke lave varmt vand. Hvis du vil have varmt vand, skal du vælge en luft til vand-varmepumpe, som også er relativt nem og billig at installere. Et jordvarmeanlæg er derimod dyrt og mere besværligt at installere, en til gengæld en god, langsigtet løsning, der giver den største besparelse, når installationen er betalt.”

Christian Gulløv anbefaler, at man altid vælger etablerede virksomheder til at installere sine pumper, og at man beder om en transparent og konservativ pris på forhånd, hvor alt er regnet med – også en eventuel justering af eltavlen.

Typer af varmepumper

Luft til vand

 • Giver både varmt vand i radiatorerne, varmeanlægget, varmtvandsbeholderen og friskvandsanlægget
 • Kræver plads udendørs
 • Udedelen kan støje
 • Mellem prisleje

Jord til vand (jordvarme)

 • Giver både varmt vand i radiatorerne, varmeanlægget, varmtvandsbeholderen og friskvandsanlægget
 • Kræver en grund på minimum 300 m2
 • Larmer ikke udenfor
 • Er dyrt og tidskrævende at installere
 • Vær opmærksom på krav til bygningens udformning

Luf til luft

 • Giver kun rumvarme
 • Kræver plads til udedelen
 • Udedelen kan støje
 • Godt supplement til naturgas, el eller olie
 • Billigt, hurtigt og nemt