Frank Lloyd Wrights

Frank Lloyd Wrights – den amerikanske modernist

Han var indbegrebet af minimalistisk modernisme og en af USA’s mest kendte arkitekter. Frank Lloyd Wright revolutionerede arkitekturen med sine rene linjer, hvor helheden var alfa‐omega. Vi dykker ned i stjernearkitekten og ser på, hvorfor han fik så stor succes.

 

For Wright var arkitekturen et hele, hvor både interiør og det ydre spillede sammen, og samtidig skulle arkitekturen være ét med naturen. Han var blandt andet kendt for at sige: ”Intet hus bør nogensinde stå på en bakke eller andet. Det skal være en del af bakken. Tilhøre den. Bakke og hus bør spille sammen, den ene gladere for den anden end den første.”

 

Det var netop samspillet mellem materialerne – både de indre, de ydre og så det omkringliggende, der var så kendetegnende for Wright, der ofte brugte naturmaterialer som træ og sten i sine bygningsværker. Selv kaldte han sin arkitektur for organisk arkitektur. Samtidig skulle hans huse fungere som et sted, der giver ly og et trygt hjem. Men han var også forud for sin tid og moderne teknologi og muligheder, var ikke noget, der skræmte ham.

Kunst og organiske former

Wright anså sine bygningsværker som kunstværker, der var meget mere end blot et hus med døre og vinduer. Hans unikke formgivning var på én gang helt unik og ofte organisk, men samtidig stringent. Han gjorde op med den victorianske arkitektur, som havde præget USA i mange år og skabte en særlig modernisme med store, åbne rum og rene linjer.

 

Inspirationskilder

I starten af sin karriere var Wright desuden en del af den såkaldte prærie-skole, der var inspireret af Midtvesten og var meget lidt amerikansk. Stilen var kendetegnende ved lavthængende tag, store udhæng og åbne grundplaner med materialer som træ og sten. En silhuet, der skulle efterligne de store, vidtstrakte prærielandskaber.

 

Senere i sin karriere var Wright meget inspireret af egypterne og mayaindianernes arkitektur, men også den japanske arkitektur har altid været til stor inspiration for ham. Wright har altid gjort brug af kæmpestore vinduespartier, der skulle udviske grænserne mellem ude og inde. De store udhæng og vinduespartier blev ved med at være en del af Wrights designs, og han opfandt endda udtrykket carport, som vi kender så godt i dag, idet han trak udhænget ud, som en overdækket parkeringsplads.

 

En del af UNESCOS verdensarv

Et af Wrights mest berømte værker er Fallingwater i det sydvestlige Pennsylvania som Wrights tegnede i 1935. Huset blev bygget til Kaufmann-familien, der ejede det største varehus i Pittsburgh og skulle bruge det som sommerhus. Den imponerende bygning er bygget på siden af en klippevæg og oven på et vandfald og hus, klippe og vand ser nærmest ud til at smelte sammen. Bygningen er da også på UNESCO’s Verdensarvsliste. Siden 1964 har det været muligt at besøge huset, der stadig er helt intakt både udenfor og indenfor.

 

 

FAKTA

Han blev født i 1867 i Wisconsin og døde som 91-årig efter et langt liv fyldt med kunst, arkitektur og design. Hans store indflydelse på arkitekturen ses, især ved, at UNESCO har optaget ikke mindre end otte af hans bygningsværker på listen over verdens kulturarv under titlen “The 20th-century Architecture of Frank Lloyd Wright”. Heriblandt er Guggenheim Museum og huset Fallingwater de mest kendte.