BEGREBSFORVIRRING?

Når det kommer til bæredygtighed i modeindustrien, findes der en række begreber, der bliver brugt i flæng. Har du styr på dem alle og ved du, hvad de betyder? Det kan være virkeligt svært at overskue dem alle som forbruger og ikke mindst at gennemskue, hvad der er bedst – er det bedste for eksempel recycled eller organic? Vi vil prøve at hjælpe og giver dig her en guide til de mest brugte udtryk inden for bæredygtighed, miljø og økologi med mere.

Upcycled
Når det kommer til upcycling, handler det om at tage et eksisterende stykke tøj, som enten er blevet for småt, for stort, slidt eller lignende og lave det om, så det får nyt liv. Det kan for eksempel være at sy en ny kjole af tre par gamle jeans eller at sy en gammel dug om til en T-shirt.

Bluse fra franske Marine Serre, der skaber sine designs udelukkende ud af kasserede varer fra andre mode- og interiørbrands.

Recycled/genanvendt
Når et stykke tøj er recycled, vil det sige, at det er fremstillet af brugte materialer, som nedbrydes til deres råmateriale. Det kan eksempelvis være plastikflasker, nylon, polyester og brugt tøj.

Circular/cirkulær
Når det kommer til upcycling, handler det om at tage et eksisterende stykke tøj, som enten er blevet for småt, for stort, slidt eller lignende og lave det om, så det får nyt liv. Det kan for eksempel være at sy en ny kjole af tre par gamle jeans eller at sy en gammel dug om til en T-shirt.

Danske Dragør – Circular Skincare producerer skønhedsprodukter ud fra en cirkulær tankegang – både i forhold til indhold og emballage.

Organic/økologisk
Når et materiale er organic eller økologisk, som vi kalder det på dansk, refererer det til, at materialerne er dyrket uden pesticider og sprøjtegifte. Kig efter GOTS-mærket (The Global Organic Textile Standard), når du køber organisk bomuld, hvis du vil være helt sikker på at hele processen, og forsyningskæden er organic. Men lidt organic er bedre end slet ikke organic.


Tip: Økologisk bomuld bruger meget mindre vand end konventionelt bomuld, men recycled bomuld er det allerbedste.

Vegan/vegansk
Når det kommer til upcycling, handler det om at tage et eksisterende stykke tøj, som enten er blevet for småt, for stort, slidt eller lignende og lave det om, så det får nyt liv. Det kan for eksempel være at sy en ny kjole af tre par gamle jeans eller at sy en gammel dug om til en T-shirt.

Danske Sasha la Mer har lavet en kollektionen Vegan Future, der blandt består af jakker, som er fremstillet af 100% ramie, der er en plante af arten brændenælde.

Tencel™
Tencel er et meget bæredygtigt materiale, der fremstilles af cellulosefibre fra primært gran, bambus- eller bøgetræer. Tencel™ er faktisk et østrigsk varemærke og træerne har ikke brug for sprøjtegifte, men kun regnvand og naturlig sol for at gro. I produktionen af TENCEL™ genbruges 99,5 % af væskerne, fordi processen foregår i et lukket kredsløb og er et utroligt bæredygtigt materiale.

Hvordan skal du shoppe bæredygtigt
Hvis du gerne vil shoppe bæredygtigt og med hensyn til miljøet, skal du først og fremmest shoppe meget mindre eller shoppe genbrug. Dernæst skal du kigge efter naturlige fibre, såsom hamp eller hør, der gror uden særligt meget vand. Så er du godt på vej.