Når bagsiden er lige så smuk som forsiden

,

På nogle af de mest udsøgte ure er bagsiden ofte mindst lige så sirligt udsmykket som forsiden. Her får du tre fine eksempler.

Unisex dress-ur fra A. Lange & Söhne

Noget af det fineste urhåndværk i verden skabes i den lille tyske by Glashütte, der ligger i et skovområde lidt uden for Dresden i et område, der førhen var en del af Østtyskland. Her havde staten tvunget de gamle urmagere og urproducenter ind i et kooperativ, der fremstillede billige, men pålidelige ure til folket under betegnelsen GUB (Glashütter Uhrenbetriebe). I dag er der en række selvstændige producenter i byen, og i toppen af prisniveauet finder vi A. Lange & Söhne, hvor man skaber fine, små kunstværker som dette månefaseur med en skive, der funkler som nattehimlen. Med sine 36.5 mm er det et ur, der henvender sig til både mænd og kvinder, der ønsker sig et smukt dress-ur i hvidguld. På bagkassen kan du nyde synet af de smukke graveringer samt balancen på arbejde.A. Lange & Söhne (ref. ALS.182.086.R). Pris 335.000 kr.

Breguet fejrer tourbillonen

Den 26. juni 1801 udtog urmageren Abraham-Louis Breguet et patent på det, han beskrev som “en mekanisme der kompenserer for alle påvirkninger, der måtte påvirke balancen i et ur”. I tidens ånd døbte han opfindelsen “tourbillon”, der betyder hvirvelvind på fransk. Tourbillonen gav mening i datidens lommeure, der altid ligger i samme position i lommen og derfor påvirkes af tyngdekraften. I moderne armbåndsure, der bevæges i alle retninger, har mekanismen som sådan ikke nogen effekt – ud over at se smuk ud og vidne om urmageri af højeste skuffe. På denne Breguet-model fejrer man 220-året for opfindelsen af tourbillonen, der i dette tilfælde kan ses både forfra og bagfra. På bagkassen er desuden en række fine graveringer, der gør det værd at vende uret om fra tid til anden. Uret er skabt i rosaguld, måler 41 mm, og værket er husets eget kaliber 581 med 80 timers gangreserve.Breguet Classique Tourbillon Extra-Plat Automatique Anniversaire LE (35 stk.) (ref. 5365BR/15/9WU). Pris ca. 1.2 mio. kr.

Greubel Forseys evighedskalender

Her har vi rent faktisk en bagside, der nærmere er en side to, for udover at den giver lejlighed til at kigge direkte ind til tandhjulene, så er det på bagsiden, at du aflæser bl.a. årstal, solhøjder og jævndøgn. Og det er i virkeligheden også endnu tydeligere her på bagsiden, hvorfor et Greubel Forsey-ur nemt løber op i flere millioner kroner, for her kan du virkelig nyde den usædvanligt flotte finish. Alt er håndforarbejdet og håndpudset på niveau med de fineste smykker, og det er i sagens natur tidskrævende (og kræver træning!), hvilket afspejler sig i den høje pris. Ifølge Stephen Forsey, der grundlagde mærket sammen med Thomas Greubel i 2004, er der i alt ca. 5 måneders håndarbejde med finish på et enkelt ur.
Den første version af denne QP à Équation-model med evighedskalender vandt i øvrigt den prestigefulde GPHG pris for bedste kalender-ur i 2017. Den nye model er magen til, blot udført i rosaguld og med en chokoladebrun skive.

Greubel Forsey QP à Équation i rosaguld. Pris 670.000 CHF (ca. 4,7 mio. kr.).