Hellerups fantasifulde vejnavne

Der er 208 gader og veje i Hellerup, og mange af dem har en overraskende historie og er opkaldt efter fortidens især mandlige kendisser i teaterverdenen og erhvervslivet. Med hjælp fra Lokalhistorisk Forening i Gentofte kommer vi med nogle eksempler. 

 

Efter hustruens hjemby 

Ved Eltham ligger på den sydlige del af Strandvejen på vandsiden. Eltham var et landsted opført i 1850´erne af den københavnsk skibsreder Carl Hansen, hvis hustru stammede fra den engelske by Eltham. I 1930´erne blev landstedet erstattet af et boligkompleks i datidens funkisstil med 115 lejligheder tegnet af arkitekterne Arthur Wittmach og Vilhelm Hvalsøe.  

Sverige overtog Norge 

Norgesmindevej går mod vest fra Strandvejen i det sydlige Hellerup. Vejen er navngivet i 1914 efter landstedet Norgesminde ud mod strandvejen. Ejendommen fra 1813 fik navnet af sin norskfødte bygherre, læderfabrikant Christopher Johnson Hedemark. Navnet henviste til Danmarks afståelse af Norge til Sverige ved freden i Kiel i 1814. København Kommune købte i 1899 Norgesminde til sociale formål. Stedet har blandt andet været optagelseshjem og børnehjem og senere kollektiv, før det blev revet ned i 1986 og erstattet med et moderne plejehjem. 

Øregårds første bonde 

Jacobsens Allé parallelt med Strandvejen over for Øregård Park har navn efter Øregårds første bonde Lars Jacobsen. Han levede i 1734-1834 og ejede gården i 34 år. Hambros Allé ved Strandvejen er navngivet efter bankmanden Joseph Hambro, der ejede Øregård 1832-43. Alleen ligger ”point de vue” til Øregård og havde oprindelig en dobbelt trærække. Vejen blev berømt med den nu otte år gamle roman ”Hambros Allé 7-9-13”.  

Opkaldt efter gamle hytter 

Wiehesvej ved Blidah Park blev i 1903 opkaldt efter skuespilleren Michael Rosing Wiehe, som døde i 1864 kun 44 år gammel efter en karriere som førsteelsker på danske teatre. Cottagevej ved Hartmannsvej har heddet sådan siden 1891 og har nok fået sit navn efter vejens ældste huse, der blev kaldt cottager (hytter i landlige omgivelser).  

Et væld af grønne planter 

Taffelbays Allé er opkaldt efter lystgården Taffelbays avlsgård ved jernbanen overfor Tranegårdsvej. Avlsgården gav også anledning til at bruge plantenavne i villakvarteret nord for Tranegårdsvej. Det er blandt andet Vingårds Allé, Vinrankevej, Valbirkvej, Bøgevej, Almevej, Kameliavej, Nerievej og Agavevej.  

Hovedroller i Holbergspil 

Gruts Allé langs Gersonsvej har fik navnet i 1903 efter Edmund Grut Hansen, som levede fra 1831-1907. Grut fik han fra sin mor, den engelskfødte Emma Eliza Grut. Stigårdsvej ved Maglemosevej har sit navn fra skuespilleren Henrik Lauritz Frederik Stigaard, som var en af samtidens kendte skuespillere. Phistersvej fra 1901 har også navn efter en skuespiller: Ludvig Phister, der tit spillede hovedroller i Holbergs skuespil. Stigårdsvej og Phistersvej er i øvrigt afkortet mod vest ved Maglegårdsskolen.  

By i Cook County, Illinois 

Evanstonevej, som er en sidevej til Strandvejen nord for Strandøre og syd for Tuborg Havn, har af ukendte årsager fået sit navn. Fakta er dog, at Evanstone er en by i Cook County i Illinois, ved Chicago. Ikke mange kvinder har fået veje og gader i Hellerup opkaldt efter sig. Nogen af dem er må have heddet Sofie og Fanny, for de har lagt navne til henholdsvis til Sofievej mellem Strandvejen og Hellerupvej og Fannys Allé mellem Bernstorffsvej og Hellerupvej. Men hvem de kvinder var står tilbage i det uvisse.. 

 

Andre specielle vejnavne i Hellerup: Helsebakken, Indelukket, På Højden, Vandrevej, Dagvej, Dæmringsvej, Fristedet..