Forfatteren fem favoritter med Jane Farber

,

Kogebogsforfatter og blogger Jane Faerber er aktuel med sin 10-årsjubilæumsbog ”De bedste fra Madbanditten”. Hendes blog Madbanditten har gennem de seneste mange år været et af de største og vigtigste steder, hvor kvinder og mænd i alle aldre har kunnet finde opskrifter på lækker mad med få kulhydrater og inspiration til en langtidsholdbar Low Carb-livsstil. Her deler Jane fem af sine yndlingssteder i Danmark og udlandet, der alle bærer præg af hendes kærlighed til kulinariske oplevelser og hendes evige længsel efter Paris

fotograf: Colombus Leth

 

Paris – byen, jeg aldrig er kommet rigtigt hjem fra

Det er lidt kliché-agtigt at føle kærlighed til Paris, men jeg boede der, fra jeg var 20 til 22, og nogle gange tænker jeg, at jeg har glemt en del af mit hjerte dernede. I hvert fald kan jeg få et sug af længsel efter at være der igen. For 4-5 år siden begyndte jeg at tage derned årligt i to uger. Bare mig alene i den store, smukke by. Så bruger jeg mine dage på at gå rundt i de små gader i Marais, hvor jeg boede i sin tid, eller tage ud og opdage nye steder. På min sidste tur gik jeg på opdagelse i Paris’ overdækkede passager og opdagede en hel verden af skjulte skatte derinde. Oplevelserne samler jeg i små guides på min blog, så mine læsere også kan opleve andet end Eiffeltårnet og Notre Dame, hvis de er så heldige at skulle en tur derned. 

 

Værnedamsvej – lille Paris

foto: Le Gourmand

 

Når min pariserlængsel bliver for stærk, slår jeg turen forbi Værnedamsvej, som er Københavns svar på Rue Montorgueil. Rue Montorgueil er Paris’ foodie-gade over dem alle, og her finder du et væld af caféer og restauranter side om side med specialbutikker med mad som slagtere, grønthandlere, ostehandlere, chokoladebutikker, tehuse, osv. Gaden emmer af liv. Værnedamsvej har den samme stemning, og jeg suger den til mig, når jeg sidder udenfor på Falernum og drikker et glas vin eller handler franske oste hos Le Gourmand, inden turen går hjem over Valby bakke. 

 

Restauranten, der overrasker: Alouette 

fotograf Philip Høpner

 

En af de bedste restaurantoplevelser, jeg har haft i København de sidste par år, er på Alouette på Islands Brygge. Det er ikke hver dag, jeg begår mig på Michelinrestauranter, men Alouette har jeg besøgt to gange, og jeg planlægger at invitere mine to teenagere derhen også. Der er noget særligt ved at gå ind i en halvskummel baggård, blive ført op igennem en grafittimalet vareelevator til lyden af heavy metal fra baghusets øvelokaler og så opleve døren åbne sig op til denne her smukke (og lydisolerede) restaurant. Og maden er bare sublimt god.  

 

En grøn oase i Sydhavnen – BaneGaarden 

Om søndagen holder jeg af at slentre en tur ud til BaneGaarden, der ligger på grænsen af Vesterbro og Sydhavnen. BaneGaarden er en lille grøn oase bygget op om DSBs gamle lader, der tidligere er blevet brugt til opbevaring af materialer. Siden 50’erne har området ligget øde hen, og naturen har fået lov at gro, og nu har man så brugt området til at lave en lille økologisk landsby.  

Her er madboder, restaurant og spisehus side om side med brombærkratte, gamle træer og hønsehuse – og så har Aarstiderne også en gårdbutik, hvilket er dejligt for os, der ikke bor i nærheden af Humlebæk. 

 

Gastronomisk dannelsesrejse – I køkkenet med Karen Blixen

Den dygtige Signe Wulff, med hvem jeg deler både passion for Paris, mad og vin, har skrevet en fuldstændig fortryllende bog om Karen Blixens liv og kogekunst. Bogen er en kulinarisk rejse fra Blixens farm i Afrika videre til Paris og New York og tilbage til Rungstedlund. I bogen er der endda originalt gengivede opskrifter skrevet af Blixen, så man kan lære kunsten at lave en ægte consommé eller en god sauce moelle. Bogen skal helst nydes sammen med et glas let afkølet champagne – det siger forfatteren selv.