Julevinen skal have syre og sødme

Hvad skal man være opmærksom på, når man skal vælge den rette vin til den traditionelle julemad med flæskesteg, and, brune kartofler, rødkål og brun sovs? Vi har spurgt vinekspert og ejer af Holte Vinlager på Smakkegårdsvej i Jægersborg, Claus Nielsen. 

Hvilke vine passer generelt til julemaden? 

”Generelt passer tørre vine som Barolo, Bordeaux og Chianti Classico ikke så godt til julemad. Men bortset fra det er der mange muligheder og nuancer”. 

Hvad bør man være opmærksom på, når man skal vælge rødvin til julemaden? 

”Vin skal matche maden. Det vigtige er syre, alkohol og sødme. Rødvinen skal have højt alkoholindhold med en god syre. Fedme i frugten er vigtigst, så find enten en 5-10 år gammel Amarone, en syditaliener eller en fyldig oversøisk vin. Hvis du ikke vil bruge 200-300 kr. pr. flaske, er der også en god Ripasso, som er lillebror til Amarone. Californien har den gode Zinfandel, ellers er der en sydafrikansk lavet på shiraz-druen”. 

Hvad med hvide vine? 

”Hvidvin skal have fed frugtsmag, der nærmer sig lidt sødme. Riesling fra Mosel eller en god Gewürztraminer enten fra Alsace eller Norditalien”. 

Kan man drikke rosé eller mousserende vine til julemaden? 

”Hvis det ikke skal være rød eller hvid, bør man gå efter mousserende vin med lidt alder og megen smag. Normalt vil jeg sige, at kun Champagne vil virke, men jeg vil faktisk også anbefale en vintage Cremant d` Alsace fra 2016. Den har alle de rette elementer. Men et lille tip herfra vil være at have en rødvin som back up, da ikke alle gæster er med på at eksperimentere med vinen netop juleaften”. 

Er der overraskelser som for eksempel vin fra ”fremmede” lande eller andre fænomener? 

”Nej mousserende er avanceret nok. Selvfølgelig kan der godt findes en fed, fyldig rødvin fra et tredje vinland men gå hellere efter de kendte vine. Det vil være mit råd”. 

Mit personlige vinvalg  

”I et lille glas i køkkenet under madlavningen bør der være en let, tør og frisk vin. Det kan være en østrigsk hvidvin på Grüner Veltliner-druen. Den er sprød, let og uden for mange smagsnuancer, som der kommer rigeligt af senere på juleaften både i mad og vin. En frisk mousserende vin er også altid velkommen hos mig. I de senere år har det været populært med en syditaliensk vin lavet på Primitivo-druen på bordet juleaften. Den passer fint, hvis man kan lide den sødere stil. Min foretrukne vin kommer fra den sydlige del af Cotes du Rhône. En god Chateauneuf-du-Pape eller Gigondas er den perfekte ledsager for mig. Foretrækkes hvid vil jeg foreslå noget med karakter og sødlige frugtnuancer som en god Riesling fra Mosel eller en Gewürztraminer fra Alsace eller Trentino i Norditalien. En cremet, fed Chardonnay fra Californien kan også spille op til julemaden. Til risalamande med kirsebærsovs foreslår jeg Recioto della Valpolicella til 199 kr. Personligt bruger jeg portvin, når der skal pakkes gaver op. En god vintage port passer også godt til desserten. Prøv Taylors fra 2005 til 299 kr.  

Claus Nielsen, ejer af Holte Vinlager i Jægersborg, foreslår at gå uden om tørre rødvine juleaften. Mousserende vine kan dog komme i spil, hvis man vil prøve noget nyt.