Kan tyskerne lave ure?

Der findes stolte urmagertraditioner flere steder i Tyskland, især i den lille bjergby Glashütte nær Dresden. Her får du tre eksempler på tysk design, grundighed og urmageri.

Ypperligt urmageri

Noget af det fineste urhåndværk i verden skabes i den lille tyske by Glashütte, der ligger i et skovområde nær Dresden i det, der før den tyske genforening var Østtyskland. Her havde staten tilskyndet (læs: tvunget) de gamle urmagere og urproducenter til at træde ind i et kooperativ, der fremstillede billige, men pålidelige ure til folket i de kommunistiske lande. Urene gik under betegnelsen GUB (Glashütter Uhrenbetriebe), og man kan forestille sig, at mesterurmagerne i deres stille sind sad og drømte om at skabe kunstværker som dette fra A. Lange & Söhne, der oprindeligt blev grundlagt i 1845 og rekonstrueret som selvstændigt mærke efter murens fald. I dag fremstiller mærket nogle af de smukkeste dress-ure overhovedet, blandt andet disse modeller fra Saxonia-kollektionen.

Lange & Söhne Saxonia Outsize Date 38,5 mm i hvidguld (ref. 381.026). Pris 218.000 kronerLange & Söhne Saxonia Outside Date 38,5 mm i rosaguld (ref. 381.032). Pris 218.000 kroner

Less is more

Nomos hører også til i Glashütte og repræsenterer urmageri på højt niveau, med egenudviklede urværker og en filosofi om at fremstille så meget som muligt inhouse. Men i modsætning til A. Lange & Söhne er Nomos’ formsprog rendyrket minimalisme med tråde tilbage til den store tyske Bauhaus-bevægelse inden for design. Den viste model er Metro Neomatik 41 mm med en nyskabende datovisning, hvor de to orange prikker løbende highlighter datoen. Tanken hos designer Mark Braun var, at de aflange prikker minder om et metrotog, der kører skiven rundt.

Nomos Metro Neomatik 41 mm (ref.). Pris 29.000 kroner (+ 400 kr. for valgfri indgravering på bagkassen)