Chopard fremviser troldmandens værksted

Det kræver mange års erfaring og en hel måneds intensivt arbejde at samle Chopards L.U.C. Full Strike, der rummer et imponerende værk med repetition. Mød Christopher, der er en af de få, der kan.

Hvor svært kan det være at samle et ur? Ret svært! Især når der er tale om et af de mest komplicerede ure, nemlig et med repetition (mini-klokkeværk). Det familieejede mærke Chopard har i år åbnet dørene til deres atelier for komplicerede ure i Genéve, så vi dødelige kan se, hvad der foregår hos mesterurmagerne. Her møder vi Christopher, der af sikkerhedshensyn ikke oplyser sit efternavn. Normalt ville et mærke som Chopard slet ikke vise, hvad der foregår i hjertet af deres atelier, for der værnes om de fine nuancer i det avancerede håndværk – men nu har de gjort en undtagelse, og heldigvis for dét, for det er ganske enkelt imponerende, hvad der udføres af håndarbejde her.

Drømte om at blive urmager

Som barn drømte Christopher om at blive urmager, men han havde aldrig troet, at han rent faktisk ville ende med at sidde hos Chopard og arbejde med så avancerede ure. Nu er det dog hans levevej, og han har været hos Chopard siden 1998 og er en af husets mest respekterede urmagere. Han er en af blot tre urmagere, der har både erfaring og know how nok til at samle et af Chopards mest komplicerede ure, nemlig L.U.C Full Strike. Urværket heri hedder L.U.C 08.01-L og består af svimlende 533 komponenter og indeholder bl.a. et velspillende repitionsværk, altså en form for mini-klokkespil, der kan ‘ringe’ tiden, når du aktiverer det. Det er noget af det allersværeste at konstruere i så lille en genstand som et armbåndsur.

Christopher – en af Chopards mest erfarne urmagere.

“Horologi har altid været mit kald, og jeg har stræbt efter at komme til at arbejde med ure som Chopards repitionsværker. Det tager mindst 10 års erfaring for en dygtig urmager at samle disse værker. Det ser måske ikke sådan ud, men det er hårdt arbejde og kræver tålmodighed og udholdenhed. Og det fascinerende er, at det kun kan udføres i hånden”, forklarer Christopher.

Moderne urmageri er teamwork

Det tager Christopher ca. 160 timer, eller hvad der svarer til en hel måneds arbejde, at samle et enkelt L.U.C Full Strike, og den sværeste del af processen er ifølge urmageren montere de safir-lejer, der holder de små, delikate klokker. Men selvom Christopher sidder og samler uret alene, er han ikke bleg for at anerkende de andre dele af processen, fra design og produktion til finish og test. “Nogen tror måske, at vi urmagere er helt alene om at skabe uret, men sådan er det ikke. Det er teamwork”.

Det tog da også Chopard svimlende 17.000 timer at udvikle værket, før det var klar til produktion, og CEO Karl-Friedrich Scheufele er ikke i tvivl om, at det er et lille mekanisk mesterværk: “Repetitionsværket er den eneste komplikation, der tilfører en helt ny dimension til et ur: lydoplevelsen. Og når man først oplever skønheden i lyden fra et L.U.C. Full Strike, kan man ikke andet end at blive fascineret af, at det kan lade sig gøre at skabe sådan et mekanisk ur”.

Chopard L.U.C Full Strike. 42,5 mm i hvidguld. (ref. 161947-5001). Pris på forespørgsel.

I Danmark forhandles Chopard hos Bucherer, Hvelplund og Stenstrup – alle i København.

Se mere på www.chopard.com.