Rekordmild vinter ændrer foråret i haven

FET_t7auhpympxrs7cqdus97

 

Intet ved den forgangne vinter har været, som det plejer. Frosten er stort set udeblevet, gennemsnitstemperaturen ligger i nærheden af fem grader, og regnmængderne er historisk store. Det betyder, at mange planter er godt på vej til at springe ud, og at også roserne allerede står med spæde skud,
fortæller Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

”Mange planter er længere fremme end normalt. Det betyder, at mange af de ting, vi normalt først ville gøre i haven om en måneds tid, kan vi gøre
allerede nu,” siger hun.

Den våde og varme vinter får telefonerne til at ringe i Haveselskabets rådgivning. Her henvender mange haveejere sig i disse dage, fordi de har meget vand i haven, og fordi de er bekymrede for, om de planter, der allerede nu er ved at springe ud, vil klare den, hvis der pludselig kommer frost. Mange er også i tvivl om, om de kan gå tidligere i gang med havearbejdet, end de plejer. Og der er flere ting, man kan kaste sig over nu, selv om vinteren ifølge kalenderen knap er overstået.

”Man kan klippe stauderne ned og beskære roserne nu, også selv om der måske er en smule frost på vej. Planterne er så småt begyndt at vokse, så det er også et godt tidspunkt at gøde græsplænen og sprede kompost i bedene,” siger Louise Møller.

Selv om vejret er mildt, er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave, og længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som hornviol, stedmor og løgplanter lidt endnu.

 

Våd vinter kan føre til rådne planter

Vinteren har ikke kun været rekordvarm. Februar har slået rekord som den vådeste nogensinde herhjemme. Mange steder står der vand i haverne, andre steder er jorden utroligt våd.

”Den meget våde jord kan betyde, at nogle planter ikke klarer den. Selv store, veletablerede planter risikerer at rådne på grund af iltmangel, hvis rødderne står under vand for længe. Har man nogle højt elskede planter, som står meget vådt, men som nemt kan tages op af jorden, kan man overveje at sætte dem i krukker, indtil det er tørt igen. Men de fleste planter kan ikke bare lige graves op, og så er der ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed og håbe på det bedste,” siger Louise Møller.

Mange haveejere planter nyt i foråret, men man bør vente, hvis jorden er meget våd. Meget våd jord klapper nemlig sammen, når man graver eller træder i den, og det ødelægger jordens struktur.

”En hurtig måde at tjekke det, er at se om jorden bliver til mudder eller sætter sig, når man går på den. Gør den det, skal man vente med at plante,” siger Louise Møller.

Hvornår man kan plante nyt, vil derfor variere meget fra have til have og afhænge af, hvor våd jorden er.

Haveselskabet.dk kan du læse mere om, hvad den rekordmilde vinter betyder for haven.

 

FET_wp4vxckpv48vjlesbeer

 

5 ting, du kan gøre i haven nu

Haveselskabets havefaglige rådgiver Louise Møller guider her til det, du kan lave i haven nu.

1. Klippe stauder ned og beskære roser

Det gør ikke noget, at der måske er en smule frost på vej. Intet tyder på, at det er hård frost, og en lille smule tager planterne ikke skade af.

2. Gøde og sprede kompost

Så snart planterne begynder at vokse, har de brug for gødning, så nu er et godt tidspunkt at gøde græsplænen og sprede kompost.

3. Forspire blomster og afgrøder

Blomster til sommerhaven kan sagtens forspires nu, så de kan plantes ud i slutningen af april. Grøntsager som chili og artiskokker til køkkenhaven, kan også forspires nu.

4. Fylde krukkerne med sæsonblomster

Stedmor, hornvioler, bellis og løgplanter kan tåle at stå ude i krukker nu, selv om temperaturerne stadig kan ramme frysepunktet om natten.

5. Plante hæk

Det milde vejr betyder, at der ikke er frost i jorden, 

og man kan derfor fint plante hæk, træer og buske, så længe jorden ikke er alt for våd.

 

FET_uilb2gsyqspkgzcip2cw

FET_zx9z6xdap4higahf4qmv