Anders Breinholt vil gerne underholde, men det skal gøres grundigt

ab

Kan Anders Breinholt svare kort på et spørgsmål? Nej, men Liebhaverboligen gør alligevel et forsøg på at korte lidt ned på et af Danmarks mest succesfulde ”snakkende hoveder”, som tager springet fra skærmen i Natholdet og over til live optræden på Aveny-T i det nye år.

Anders Breinholt live
Jeg har mange jobs om året som vært og konferencier til firmafester, konferencer og den slags, så jeg er vant til at optræde live. Det bliver dog alligevel noget helt andet at stå på scenen sammen med Sofie Linde. De har kendt hinanden gennem arbejdet længe, men deres makkerskab opstod for alvor, da de begge var værter for et indsamlingsshow for Syrien. – Vi opdagede, at vi havde en god kemi, og så havde jeg Sofie med i Natholdet. Vi ligner hinanden i den forstand, at vi begge er grundige og gør os umage. Hvis man vil underholde, skal man gide det. Ellers er faren, at man kører på rutinen.

Rart og intimt
Det er den professionalisme, de nu overfører til scenen. Men derudover vil Anders helst ikke sætte en label på og begrænse, hvad showet kan byde på. – Vi kan kalde det et varieté-show eller et underholdningsshow. Det er det, vi er gode til: at underholde. Der kommer lidt af hvert; lidt musik, en lille smule dans, sketches, samtaler og gøgl. Og vi laver selv det hele. Der er ikke nogen rød tråd som sådan. Men publikum kommer tæt på os. Dét, at vi står på en teaterscene, giver plads til, at vi kan være mere personlige, mere os selv. Måske også mere modige og vise sider, vi ellers går og gemmer lidt på. – Selvfølgelig har jeg lidt sommerfugle i maven. Vi skal prøve noget, vi ikke har prøvet før, så vi vover os ud på tynd is.

I hård træning og uden smøger
Ellers ser Anders Breinholt rimeligt ung og frisk ud. Men det kommer ikke af sig selv: – Jeg træner tre gange om ugen – fire lige nu for at være i form til showet. Tidligere var det ikke nødvendigt, fordi jeg havde et højt stofskifte. Det går ikke mere. Du kan godt sige, at jeg træner, så jeg kan blive ved med at spise godt. – Og ikke for at lyde frelst: Sundhed handler om, hvad du propper i munden – også mad og vin. Jeg ville drikke vin hver dag, hvis jeg kunne, men det kan jeg ikke. – Selvfølgelig er jeg også forfængelig. Prøv at se mig i de første omgange af Natholdet – jeg vejede 97 kilo. Det var lidt for tæt på 100. Når man ser sig selv på tv, så … ”det skal jeg nok gøre noget ved”. Jeg fik en personlig træner og tabte 15-17 kilo på et år. Så har jeg ligget stabilt lige siden. – Jeg bærer jakkesæt på arbejdet, og det skal sidde godt. Det går ikke at bruge over størrelse 40 i skjorter – selv om det er blevet 41 lige nu, fordi jeg er holdt op med at ryge. Ifølge hans rygestop app har det resulteret i, at han ikke har røget 1411 cigaretter på de seneste 71 dage. Den fortæller også, hvor mange penge han har sparet. – Det er meget! Og jeg har røget, siden jeg var 14.

Tager Anders arbejdet med hjem?
Anders er gift med sin egen manager, Line, og sammen har de en sammenbragt familie med tre børn, som Anders regner for sine i alle tilfælde. – Det er en værdi for mig ikke at være en fjern far/bonusfar i forhold til børnene, siger han. – Jeg føler de er rimeligt stolte af mig, selv om de to ældste er teenagere nu. De synes, det er lidt for meget, at folk kommer hen og snakker med mig, når vi er på ferie. Som par er Anders og Line meget bevidste om at dosere arbejde og privatliv. – Vi mødte hinanden gennem arbejdet, så der sker en naturlig sammenblanding af de to ting. Nogle gange taler vi om arbejde i sengen om aftenen, andre gange ikke. Vi kan finde på at tage væk og slet ikke arbejde … eller vi kan tage væk netop for at arbejde. Enten/eller.

Det er lige til en skilsmisse
Det er helt andre ting, der i Anders’ erfaring stresser samlivet: – Vi har lige renoveret hus. Selvom vi absolut havde søde og gode håndværkere, så er det en prøvelse på alle måder. Hvis nogen har brug for en undskyldning for at blive skilt, så kan jeg absolut anbefale en boligrenovering. Det meste havde de klaret inden vi flyttede ind, men resten … De møder ind klokken 7 om morgenen, mens vi står med morgenhår og smører madpakker! Dermed ikke være sagt, at Anders Breinholt ikke kan stå tidligt op. Han har slidt sig til sin position som en af Danmarks mest populære medieværter – talkshowværter, om du vil.

– Det er måske det, der er forskellen på radio/tv-værter og mange Youtubere. Mange af dem lever reelt af at være reklamesøjler i kraft af en vis ”kendthed”. De vil gerne være tv-værter, selv om alle siger, at tv-mediet er døende. På tv skal du kunne mere: Du skal kunne formidle. Der er simpelthen nogle ting, der går forud for det at ”være kendt”. Du skal kunne noget.

Lyt og lær
Min ældste, Ida, taler om, at hun gerne vil være journalist og lave radio. Fint, siger jeg, så sæt dig og lyt til noget radio, lyt til noget podcast. Hør, hvad de gør, som er godt. Det er ikke bare, ”hej, jeg vil gerne være kendt”. Du skal kunne stå inde for det, du laver. Med podcast kan du selvfølgelig tillade dig at nørde med en udsendelse om karsedyrkning – og så får du de fire andre karseentusiaster som lyttere. – Men jeg har ikke noget imod de nye medier. Jeg ejer jo selskabet bag Natholdet, så jeg siger jo flere platforme desto bedre. Vi er indholdsleverandører – uanset format. – Efter at Anders (Lund Madsen) og jeg lavede De Sorte Spejdere, har vi jo lavet podcast sammen. Det har vi lige lagt på hylden igen. Hvis ikke vi har tid og energi til at gøre os umage, så bliver det lidt pauvert. Derfor var vi enige om at gå hver til sit … Men jeg har haft Anders med i Natholdet flere gange. Jeg er helt sikker på, at vi kommer til at lave noget mere sammen senere. Der er trods alt 11.5 millioner hentede podcast på de godt 100 programmer, vi har lavet.

Og lidt om miljøet
Anders har i det hele taget stor tiltro til den unge generation. Han synes, det er cool, at Ida henter sushi til tilbudspris klokken 22 om aftenen – fordi det er overskudsmad. Han forstår også, hvorfor de unge råber op, når de ser Californien gå op i flammer og andre tegn på miljøkrisen. – Selvfølgelig er det rigtigt, at mange bække små og alt det der, men vi har brug for, at der er nogle ”voksne”, der påtager sig at løse problemerne. Det er ikke nok, at herhjemme vi hver især tænker i madspild og begynder at køre i elbiler, hvis ikke Kina, Indien og USA også ændrer på deres vaner. Europa står kun for 22 % af CO2-udledningen, så det nytter ikke, at det kun er os, der handler. – På alle planer er der nogen, der må træffe nogle hårde beslutninger, hvis det virkelig skal rykke – for eksempel at alle busser og alle taxier i København skal køre på el. Så sker der noget på elbilmarkedet. Det er det samme som med cigaretterne: Vi ved, at højere priser virker. Men det sker kun, hvis nogle politikere træffer den beslutning på de voksnes vegne. For det kommer til at gå ud over nogen.

Politik, underholdning og det løse
Selv om Anders Breinholt har politiske holdninger, så definerer han klart Natholdet som underholdning (ligesom det kommende show) og ikke politisk. Problemet er i hans øjne, at der er sket en genreglidning, hvor mange henter deres nyheder fra satireprogrammer. – Der er sket et paradigmeskift. Mange unge i USA har hentet deres nyheder fra the Daily Show med Dave Stewart og nu Trevor Noah. Det er nok ikke så slemt herhjemme. Til gengæld har påvirkningen genoplivet satireshows som Jonatan Spangs ”Tæt på sandheden” og Huxi Bachs ”Ugen plus det løse.” – Og hvis du ser de nye medier, så klarer Michael Schiøtt at få finansieret ”Schiøttministeriet”. Jeg tager også hatten af for 24/7’s ”Den korte radioavis”. Det er det bedste radio, der er lavet i min tid. Det var absurd velproduceret. – Det er jo ikke journalistik, men satiren bidrager til debatten. På den måde er det godt. – Meget almindelig politisk journalistik er mere blevet PR for politikerne. Erhvervet er blevet en stor pærevælling af journalister og spindoktorer, hvor der er fede jobs at hente hos partierne og den siddende regering. Når du tager rundt på Folkemødet på Bornholm, ser du også, hvordan politikerne og journalisterne hænger ud sammen. Med Anders’ tydelige sympati for Radio 24/7 og ”Den Korte Radioavis” er det oplagte spørgsmål, hvorfor han ikke smed et ben ind der. – I al den tid har jeg jo lavet Natholdet, svarer Anders. – Og så havde jeg ikke så meget lyst til radio. Jeg havde rigeligt i min podcast med Anders (Lund Madsen, red.). Men måske når vi når slutningen af 2020 – eller 2021 – så kunne det være fedt at lave lidt radio igen. Indtil da må vi se, hvordan det går med live-versionen af Anders Breinholt i selskab med Sofie Linde i deres show ”En Slags Forestilling,” som spilles på Aveny-T på Frederiksberg fra den 6. januar til den 1. marts 2020.

ab1