Wilanders Wimbledon 1986

Wimbledon var den eneste af de fire grand slam-turneringer, som Mats Wilander ikke vandt i herresingle. Men det har aldrig hjemsøgt det svenske ikon. For i 1986 vandt han alligevel den prestigefulde turnering – i herredouble – og blev, med egne ord, en komplet spiller.

 

FET_Wimbledon_Mats_Wilander-copy

 

Den tidligere mangedobbelte grand slam-vinder i tennis, Mats Wilander, der vanen tro sad som ekspert og tv-vært på Eurosport under årets Wimbledon, var som tennisspiller tilbage i 1980’erne en af sportens helt store skikkelser. Men selvom grand slam-titlerne var mange for Wilander, lykkedes det alligevel aldrig det svenske tennisikon at vinde Wimbledon i herresingle. Det gjorde det til gengæld i doublerækken, hvor han i 1986 dannede makkerpar med barndomsvennen Joakim Nyström.

”Der var en ubeskrivelig glæde ved at danne doublepar med netop Joakim Nyström under Wimbledon dengang i 1986, da vi vandt turneringen. Joakim og jeg har kendt hinanden altid. Da vi var helt små drenge, delte vi værelse, når vi rejste rundt sammen i Sverige og spillede tennis, så at vinde Wimbledon i double – den absolut vigtigste af alle doubletitler – og så endda gøre det med ens bedste barndomsven, det var fuldstændig fantastisk”, fortæller den ikoniske svensker, og tilføjer:

”Det var så uventet, at vi tog titlen dengang. Jeg tror ikke engang, at jeg kan sætte ord på de følelser, som var forbundet med oplevelsen, udover at det bare var så forbandet sjovt. Og jeg ville aldrig nogensinde bytte min double-titel fra Wimbledon ud med en titel i singlerækken.

Ingen nag

Mats Wilander har vundet både Australian Open, French Open og US Open i herresingle – men aldrig Wimbledon. Spørgsmålet er så bare, om den manglende single-titel ved den mest eftertragtede turnering af dem alle, ikke nager svenskeren.

”Hver eneste gang jeg er på Wimbledon-anlægget, bliver jeg mindet om, at jeg vandt de tre andre grand slam-turneringer i single og aldrig Wimbledon. Men det har aldrig naget mig, nej. Alle siger, at hvis man kunne vælge at vinde bare én af de fire grand slam-turneringer, så skulle det være Wimbledon. Det gælder både som single- og doublespiller. Jeg har vundet alle fire grand slam-turneringer – enten i single eller double – og det er da ret specielt”.

Men Australian Open blev i årene indtil 1988 spillet på græs. Du vandt grand slam-turneringen down under i 1983, 1984, og 1988. Så hvad var det ved Wimbledons græs, der gjorde, at du ikke opnåede titler i London, tror du?

”Jeg fornemmede meget hurtigt, at Wimbledon ville være et svært sted at vinde. Og når alt kommer til alt, så handlede det måske nok mest om, at min spillestil ikke var en typisk græsspillers. Forskellen på selve spillestilen fra gruset ved French Open i Paris til græsset på Wimbledons baner var så ekstrem stor inden for så kort tid, hvor det i Australien var muligt at spille på græs i helt op til seks uger inden grand slam-turneringen begyndte. Så man havde tiden til at vænne sig til spillet på græs i Australien.” 

Den sløjeste af de fire slams i 86

Wimbledon 2019 er en luksuriøs oplevelse i enhver henseende; alt fra græsset på banerne til bladene i blomsterkummerne – og alt derimellem. Men i 1986 tog turneringen sig lidt anderledes ud, fortæller Mats Wilander.

”Jeg synes først og fremmest, at Wimbledon er blevet en utrolig flot turnering. Flere af anlæggets banerne er nye i forhold til dengang i 80erne, og faciliteterne er generelt meget bedre i dag, end de var for 30 år siden. På dét område var Wimbledon ikke en speciel god turnering i 80’erne”, fortæller doublemesteren fra 86 og forklarer: 

”Omklædningsrummene var en katastrofe, og restauranten var forfærdelig. Faktisk var Wimbledon den sløjeste af de fire grand slam-turneringer. Men i dag er turneringen uden sammenligning den bedste af samtlige grand slam-turneringer. Ingen tvivl om det. Wimbledon er på alle måder fantastisk i dag  – både for spillerne og alle andre”.

Wilander – ingen Djokovic

Hvis man spørger Mats Wilander, om han kan se lidt af sig selv i måden at spille tennis på, når man kigger på dette års Wimbledonmester, Novak Djokovic, er svaret tydeligt:

”Nej. Novak Djokovic spiller i et meget højt tempo. Min spillestil var meget mere som Andy Murrays”, fortæller Wilander og hentyder til skotten, der vandt Wimbledon i herresingle i både 2013 og 2016, inden han fik en hofteskade, som satte hans karriere i bero.

”Jeg synes, jeg ser meget af mig selv i måden, Andy Murray spiller, eller spillede, tennis på. Da jeg var på mit højeste, var mit spil meget identisk med det spil, han spillede indtil for få år siden. Han havde mange forskellige slag, og uden at være aggressiv spillede han heller ikke for defensivt. Det var med en fin balance”.

Målet var den komplette spiller

Modsat Andy Murray er Novak Djokovic en af de spillere, det er lykkedes at vinde alle grand slam-turneringer – hvilket i tennisverdenen betyder, at spilleren er komplet, Og selvom Mats Wilander gentagne gange i sin aktive karriere måtte se sig slået i kvart-finalen i Wimbledons singleturnering (1987, 1988, 1989), var svenskeren ellers ret så dominerende hos herrerne det meste af dette årti med en karriere, der samlet set bød på syv grand slam-titler – når man altså regner double-titlen ved Wimbledon i 1986 med. 

Hvad betyder de mange titler for dig i dag? Og hvad har været vigtigst i din storslåede tenniskarriere?

”I dag er det fuldstændig ligegyldigt for mig, om jeg har vundet seks eller fire eller fem eller syv grand slam-titler. Jeg tror, det vigtigste for mig er, at jeg vandt på alle underlag. Det er det, man stræber efter som tennisspiller; at være i stand til at føle sig tilpas på alle slags underlag. Men det kræver, at man er en komplet spiller. Og siden det kunne lade sig gøre for mig, må det vel betyde, at jeg var en komplet tennisspiller”, smiler Mats Wilander, og tilføjer: 

”Det er jo det, der er meningen med det hele; at kunne føle sig som den komplette spiller. Det var i hvert fald mit mål som spiller”, slutter den tidligere grand slam-vinder og nuværende tv-vært på Eurosport.

 

FET_Wimbledon_wimbledon

 

Blå Bog

Mats Wilander

Født den 22. August 1964 i Växjö, Sverige.
Gift og har fire børn.
Bosiddende i USA.
Tv-vært og tennisekspert på Eurosport.
Tidligere professionel tennisspiller.
Verdens nummer 3 i herredouble i 1985.
Verdens nummer 1 i herresingle i 1988.
Davis Cup-vinder med Sverige i 1984, 1985, 1987.

Grand Slam-titler
Australian Open i 1983, 1984, 1988.
French Open i 1982, 1985, 1988.
Wimbledon (double m. Joakim Nyström) i 1986
US Open i 1988.