Fagre nye verden

Selvom vores telefoner og nye smarte gadgets kan føles som evige kilder til stress og jag, rummer de samtidig kreative muligheder, der kan få dig ned i gear og forbedre din livskvalitet. Liebhaverboligen har kastet et blik på en række nye apps og teknologier, der har fokus på at gøre livet både nemmere, sundere og meget sjovere.

 

FET_Apps_O6JUZW0

 

Omsorg for sindet

Meditation har vist sig at være et effektivt middel til at reducere stress, skabe fokus og forbedre din søvn. Headspace-appen giver dig indsigt i meditation og mindfulness gennem øvelser, der kun behøver at vare få minutter hver dag. Du kan for eksempel starte dagen med en morgen-meditation, der hjælper dig med at komme godt i gang og ”vækker” dig mildt og kærligt. Du kan også vælge mellem mere specifikke programmer, som er særligt målrettet bedre søvn, sportspræstationer, børn, angst og meget mere. Et af de mere tabubelagte emner, appen forholder sig til, er vrede. Vrede er en kompleks følelse, og mange føler skam og skyld, hvis de ikke er i stand til at kontrollere deres vrede. Headspace hjælper dig med at forholde dig til disse følelser på en rigtig fin måde. Desuden indeholder appen en smart ”buddy” feature, hvor du kan tracke dine venners meditationsforløb.

www.headspace.com

 

FET_Apps_huawei

 

Lyden af et smil

Den kinesiske kommunikations-virksomhed Huawei har udviklet en app, der i høj grad demonstrerer det enorme potentiale, udviklingen af kunstig intelligens har. Forestil dig aldrig at kunne se, hvorvidt mennesket foran dig smiler eller græder. Det er livet for blinde og svagtseende. Men nu får de mulighed for at få en bedre forståelse for de følelser, andre udviser i forbindelse med en samtale. Appen Facing Emotions kan kort fortalt hjælpe blinde med at afkode følelserne i andre menneskers ansigter. Kameraet på telefonen aflæser elementer af ansigtet, der omformes til musik, skabt af den blinde komponist Tomasz Bilecki. De forskellige musikalske stykker er hver især knyttet til syv af menneskets basale følelser. Appen er skabt i samarbejde med ”the Polish Blind Association”, hvilket blandt andet sikrede fokus på en håndfri kameraløsning, idet blinde har brug for frihed til at navigere med deres hænder eller holde på en stok. Huawei står også bag appen StorySign, der kan oversætte populære børnebøger til tegnsprog. 

www.huawei.eu

 

FET_Apps_Suunto-_App

 

Følg lyset

Suunto App er en lækker og brugervenlig træningsapplikation, der samler al din registrerede aktivitetsdata og giver dig lov til at dele den med dine følgere. På den måde fungerer Suunto Appen som et socialt træningsmedie, hvor du kan dele dine træningspas, billeder og videoer samt følge andres træning. Via Bluetooth overføres din data (pulsregistrering, stressregistrering, søvnregistrering, træning, skridt og kalorieforbrænding) nemt til din smartphone. Appen indeholder også en Heatmaps-funktion, som er et interaktivt kort, der viser, hvor andre tidligere har trænet. Jo mere ruterne i Heatmaps lyser, desto flere personer har netop løbet eller cyklet lige præcis denne rute. 

Suunto App er gratis og kan hentes via App Store eller Google Play.

 

FET_Apps_billede-4

 

Tag med på en virtuel rejse

Virtual Reality, bedre kendt som VR, giver dig muligheden for at opleve rummet, planeterne, underhavslivet, fortidens dinosaurer og de smukkeste koralrev helt tæt på. Eller sådan føles det i hvert fald. VR-teknologien er helt forrygende, og du kan selv afprøve teknologien derhjemme. Prøv for eksempel Play Stations VR-headset, der forvandler dig til den legendariske Marvel-superhelt Iron Man, som kæmper for intet mindre end at redde verden. Ved hjælp af Move-bevægelsescontrollere kan du tænde for Iron Mans styreraketter og flyve op mellem skyerne med et højteknologisk arsenal af våben lige ved hånden. Det føles overvældende livagtigt og ret cool at agere superhelt for en dag. Udover VRs store underholdningsværdi, kan teknologien også bruges i behandlingen af psykiske lidelser som angst, depression, stress og fobier. Selvom VR-oplevelsen er anderledes end virkelig at være dér, hvor angsten opstår, kan den fungere som et nyttigt redskab i behandlingen.

www.playstation.com

 

FET_Apps_billede-7

 

Et kunstnerisk blik på fremtiden

Den australske kunstner Patricia Piccininis eventyrlige fortællinger om fremtidens livsformer er tæt forbundet med vores aktuelle virkelighed. Piccinini tematiserer klimaforandringer og højteknologiske forhold, som på forskellig og radikal vis er ved at ændre vores verden og vores liv. Arter uddør, mens nye kommer til gennem kunstig intelligens og genmanipulation. Der opstår nye forbindelser mellem menneske, natur og teknologi. Patricia Piccinini tematiserer blandt andet, hvordan digital og bioteknologisk forskning har gjort det muligt at dyrke liv på nye måder.
Der produceres organer og liv i petriskåle. Pacemakere og elektroniske chipimplantater, såsom dankort, kan indopereres i menneskekroppe. Computeres intelligenskurve er måske ved at overstige menneskets, mens fødevareindustriens dyr fremavles kunstigt. Det er umuligt at sige, hvor det kunstige og organiske henholdsvis begynder og hører op. Piccininis dyriske scootere, kødelige stamceller, mekaniske organer og laboratoriegnavere slører grænser mellem organiske og teknologiske kroppe. Her får nye teknonaturligheder liv, og udstillingen er en interessant refleksion over teknologiens gode og mere problematiske konsekvenser. Udstillingen kan opleves på ARKEN til og med den 8. september.

Kilde: Museumsinspektør Dea Antonsen. www.arken.dk

 

FET_Apps_billede-6

 

Tryghed på farten

Hövding 2.0 airbag er en diskret krave, du kan bære om halsen, når du cykler. Kraven indeholder en sammenfoldet airbag, der udløses på 0,1 sekund, hvis du involveres i en ulykke. I en stor test af cykelhjelme, udført af et af Sveriges største forsikringsselskaber, Folksam, blev det påvist, at Hövding har tre gange bedre stødoptagelsesevne end traditionelle cykelhjelme. Hövdings airbaghjelm er udviklet af to svenske kvinder, der kom på ideen i 2005. Efter syv års forskning, udvikling og test, blev den første Hövding lanceret i 2011. Siden er det gået hurtigt, og i dag er der mere end 130.000 Hövding airbags ude i trafikken.

www.hovding.dk

 

FET_Apps_billede-8-copy

 

Tag hånd om din sundhed

Mange vil gerne være sunde, men alligevel opsamler vi ikke løbende viden om vores sundhed, der kan gavne den måde, vi træner og lever på. Gennem helbredstjek hos lægen, sundhedsundersøgelser og konsultationer i forbindelse med behandlinger opsamles en masse data, der rummer viden om vores kroppe. Det nordiske firma Shortcut, der har solid erfaring med apps i sundhedssektoren, har sat sig for at bygge en brugervenlig løsning, der samler denne data. I samspil med en række partnere på det sundhedsfaglige område udvikler Shortcut en app, hvor data samles, og hvor du har fuld kontrol over, hvem du vil dele informationerne med. Udgangspunktet er, at god og opdateret data er nøglen til et sundere liv, hvor man til dels følger sit helbred og samtidigt motiveres til at forebygge dårligdomme. Smarte features i appen minder dig blandt andet om gode nye vaner, der kontinuerligt kan forbedre lige netop din sundhed.

www.shortcutgroup.dk

 

FET_Apps_billede-3

 

Fremtiden er førerløs

Det danske firma Autonomous Mobility, der er en del af Semler Gruppen, drifter lige nu pilotprojekter med selvkørende shuttlebusser i Helsinki, Gøteborg og Oslo og med ruter på vej i Danmark. Pilotprojekterne skal give indsigt i, hvordan man bedst implementerer førerløs teknologi i trafikken. Autonomous Mobility tester teknologien, infrastrukturen og får feedback fra slutbrugeren – alt sammen for at udvikle og forbedre den tjeneste, de kommer til at rulle ud fremadrettet. I fremtiden vil de eldrevne førerløse busser komme on-demand og møde dit mobilitetsbehov, når du har brug for det. Når vi ikke længere har stillestående biler, vil vi ikke skulle bruge så mange parkeringspladser. Det frigør byrum til parker og andre grønne områder. Med den nye teknologi følger også større sikkerhed. Menneskelige fejl er årsag til langt de fleste ulykker i trafikken. Tænk, hvad der kunne ske, hvis man tog mennesker ud af ligningen! Derudover kan man optimere, hvordan trafikken glider, da de selvkørende enheder vil kunne “tale” med hinanden og sætte hastigheden op eller ned, så man undgår at holde i kø. Det er da bestemt gode nyheder.

Læs mere på facebooksiden @amobilitydk