Vinhandlernes vise vurderinger

Vidste du, at “fede gardiner” ikke er ensbetydende med god vin, og at det intet hjælper at åbne en flaske vin to timer, før den skal drikkes? Få aflivet flere vinskrøner og hør om de lokale vinhandleres dårligste vinoplevelser her på siden, hvor de fire vinglade herrer har fået samme følgende femspørgsmål:

1. Hvilken er din favoritvin og hvorfor denne?
2. Butikkens bedste tilbud lige nu?
3. Den største vinskrøne?
4. Din dårligste vinoplevelse, der IKKE havde noget med prop at gøre?
5. Du har vundet i Lotto og kan frit købe en flaske vin.
    Hvilken vælger du og hvorfor?

 

FET_Vinhandlere_favoritter_vinRasmus-Vejbæk-Zerr

 

Rasmus Vejbæk-Zerr

Indehaver af Meny, Rotunden i Hellerup.

1. Jeg elsker tysk Riesling for dens sprøde friskhed og syre. Og så kommer den i så den i så mange charmerende typer; tør, halvsød og dessertsød og kan pga. syren leve i rigtigt mange år.

Når man smager på så meget vin, som jeg gør er Riesling bare forfriskende også ens smagspallete. Riesling smager af mere, mens det er noget mere tungt, at smage på 50 rødvine.

2. Vi har et fantastisk tilbud lige nu på August Kessler Riesling, som er vin som ofte vil koste i nærheden af 125 kr. til 2/160 kr. Det er en glimrende chance for at smage en topproducent til en meget fair pris.

3. En skrøne er, at vine med skruelåg ikke er noget særligt. Skruelåg er den mest optimale måde at forsegle en flaske vin på. Og der er aldrig fejl på vine. Alle vine, som skal drikkes ”ungt” burde have
skruelåg. Og der er der heldigvis mange producenter, som har fundet ud af, især i den oversøiske vinverden. Derfor er der findes rigtigt mange gode vine med skruelåg – heldigvis.

4. Mine dårligste oplevelser med vin er at se vinsamlinger, som forgår i stedet for, at blive drukket. Vin er lavet til at blive drukket og ikke som udstilling i private kældre. Igennem mit job ser jeg rigtigt mange flotte vinsamlinger, og desværre har nogle få af ejerne været lidt for ambitiøse med deres vinindkøb, og det betyder, at en masse vine ( især hvid bourgogne ) aldrig bliver smagt før de er “døde”.

5. I mit univers er der ikke noget ud over udbud og efterspørgsel, som forsvare en vinpris over cirka 1.000 kr. Herefter betaler man for et navn og en hype for den pågældende vin. Men hvis penge ikke betød noget ville jeg købe en flaske Romanée Conti 2005, fordi det er en af de topvine, som jeg aldrig har smagt.

 

FET_Vinhandlere_favoritter_vinBrdr.-D's-Vinhandel---Søren-Danielsen

 

Søren Danielsen

Indehaver af Brdr. D’s Vinhandel i Charlottenlund samt på Østerbro og Frederiksberg.

1. Den er svær…der er flere: Champagne, Bourgogne, Barolo. I det hele taget er europæiske vine mine fortrukne. Sangiovese fra Toscana er jeg særligt begejstret for, og jeg kommer altid tilbage hertil. Vinens stil kan virkelig variere fra den lette og mere tørre stil i Carmignano til de dybe og mørke med mere fad fra Maremma / Bolgheri. Personligt er jeg mest til den elegante, lyse stil uden for meget brug af fad.

2. Vores topanmeldte Cava fra Mont Ferrant til 100 kr. pr. stk. ved seks
flasker og bliver et hamrendegodt køb! Har drukket den før Champagne og efter Champagne – den falder aldrig igennem.

3. At hive proppen af en flaske vin to timer før den skal drikkes, så den kan stå og ilte… det virker ikke. Den smule luft, der kommer ud gennem toppen af flasken giver intet ilt. Hæld den over på en karaffel eller en ren tom flaske og tilbage i flasken, så sker der noget.

4. Jeg tabte for en 3-4 år siden en DBMG 1967 Chianti Ricasoli i forbindelse med et foto af flasken til vores hjemmeside. Vinen stod helt perfekt i stand, dyb mørk farve. Alt så rigtigt ud, men smagen, ja den kender jeg ikke…

5. I vores butik i Silkeborg ligger den en MG 1990 Ch. Margaux. Den kunne jeg godt tænke mig at

åbne, særligt fordi det er en MG. Mon ikke den er helt perfekt nu?

 

FET_Vinhandlere_favoritter_vin_Brdr.-D's-Vinhandel---Cava-fra-Mont-Ferrant

 

FET_Vinhandlere_favoritter_vinIMG_3359

 

Lars Byager

Indehaver af Vinoteket i Gentofte.

1. Favoritter er altid vanskelige at udpege, når valgmulighederne er uendelige.

Lysten til et glas vokser, når udetemperaturen falder.

Jeg drikker altid gerne Bourgogne, og når skal være godt uden at være for kompliceret, åbner jeg gerne en flaske Bourgogne Rouge 2017 fra Sophie & Vincent Morey, som koster 179 kr. Vinen er brilliant, farven og duften er præget røde frugter og en snert af fad. Smagen er fyldig, men holdt på den elegante side og efterlader en fin eftersmag af frugt, og elegante krydderier. Nyd den ved 15 grader.

2. Grill-sæsonen fortsætter, og måske er grillede grøntsager også et hit hos mange. Derfor er der brug for et glas vin, som ikke er for voldsomt og som heller ikke gnaver for meget i muldvarpeskindet.

Månedens tilbud er: Château Haut-Maginet 2016, en medium fyldig vin med fuldt udviklet duft. Vinen byder på dejlig koncentration af modne bær, sluttende med en klassisk Bordeaux struktur. Specielt piger synes ofte at Bordeauxvin er for tungt, derfor er det lidt sjovt, at vinen har opnået guldmejalje i ”Concour Mondial des Féminalise i 2017”

3. Mange tror, at det er med vilje, at vinproducenter bestræber sig på at få så høj alkoholprocent som muligt. Det er ikke rigtigt. De høje alkoholprocenter opstår på grund af klimaforandringer, som gør at sukkeindholdet i druerne stiger. Det høje sukkerindhold gør, at vinen kan gære op til højere alkoholprocenter end gæret kan tåle uden at blive svedet af.

Så producenten har to muligheder enten at sælge en vin med høj alkoholprocent eller en vin, som har en høj restsødme. I virkeligheden er det producenternes største udfordring.

4. Nu er jeg en høflig mand så jeg vil ikke kritisere andres valg af vin, men blot mere generelt plædere for at god vin kommer sjældent fra de store vinkar. De bedste vine er altid begrænsede i mængde og efterspurgte mere end

produktionen kan tåle. De 5-benede lam findes meget sjældent i virkeligheden, og lige så sjældent på supermarkedernes tilbudshylder.

5. Sidst jeg vandt i Lotto, var der til en pose lakrids. Så næste gang, når millionerne ruller ind, vil jeg købe Château la Trotte Vieille 2015, Premier Grand Cru Classé, Saint Emilion. Vinen koster 1.198 kr. pr. flaske. Det er en af de vine som R. Parker gav 100 point i 2015. Måske snupper jeg en OWC- med seks flasker og gemmer den i nogle år.

 

FET_Vinhandlere_favoritter_vinVinoteket

 

FET_Vinhandlere_favoritter_vin_TheisVine

 

John Krøigaard-Larsen

Indehaver af Theis Vine i Charlottenlund.

1. Har ikke en egentlig favorit vin, men gerne Pinot Noir og gerne fra den nordlige del af Bourgogne

2. Det må klart være vinene fra Domaine de Bellene. Det er lækre Bourgogner, som kan betales og som bare er smadder gode i forhold til prisen, der er 199 kr. pr. flaske.

3. Uha der er mange. En af dem er, at de fede gardiner gør en vin god.

4. En servering af en vin på en restaurant i Odense – ingen nævnt ingen glemt – af en meget dyr Bourgogne som var 23-24 grader endskønt den skulle være 15-16 grader – en vaske ægte perle ødelagtpå grund af uvidenhed.

5. Chateau Latour 1947 på 3 liters flaske – smager eminent godt.

 

FET_Vinhandlere_favoritter_vin_Theis-Vine