Kvinder med Kampgejst

Det kræver sin kvinde at arbejde i en branche, hvor mændene er flest.
Liebhaverboligen har talt med tre kvinder fra vidt forskellige fag, der har det til fælles, at de har kastet deres kærlighed på felter, hvor kvinder er et særsyn. Vi har spurgt dem, hvordan deres køn har påvirket deres muligheder, samt bedt dem give deres besyv med omkring ligestilling anno 2019.

 

FET_Nicoline_Durup_billede-2a

 

Gardinbus med girlpower

Nicoline Durup startede i 2019 gardinvirksomheden Studio P. I 2016 blev Nicoline udvalgt som én af Danmarks unge ledertalenter af tænketanken HPI. Hun har tidligere arbejdet med PR for Stella McCartney i London.
www.studiop.dk

 

Hvordan mærker du, at din branche traditionelt set er mandsdomineret? 

Lad os være ærlige. De fleste associerer gardinbusser med et gammeldags koncept, hvor en grå tørvetriller (læs: midaldrende mand) kigger forbi i en kæmpe bus. Selvom gardinbranchen på mange måder har udviklet sig, og i dag tilbyder masser af fine stofkvaliteter, har den qua den konservative, mandsdominerede tradition ikke prioriteret at udvikle og skubbe til grænser, eller at bringe noget mere kunstnerisk ind i branchen.

Hvad kan du tilføje branchen som kvinde? 

Det simple svar er bedre smag og smukkere løsninger. De nuværende gardinbusser halter bagud, når det kommer til forståelsen af, hvad der rent faktisk sker i design-, kunst- og modebranchen. Derfor er min ambition at skabe et koncept med kørende gardinstylister, der er skarpe på trends og tendenser. Men ser vi bort fra, at jeg som kvinde kommer med en kærlighed til indretning og interiør, så er en af mine væsentligste tilføjelser til branchen en kvindelig ledelsesstil. Jeg har som kvinde et mere naturligt fokus på de emotionelle værdier, som for eksempel medmenneskelighed og empati.

Hvilke reaktioner får du, når folk hører, hvad du beskæftiger dig med? 

De fleste griner når jeg siger, at jeg har en gardinbus med girlpower.
Det lyder jo også skørt og provokerende på samme tid. Men selvom billedet af Nicoline i en gardinbus giver anledning til smil på læben, så ved dem som kender mig, at jeg trives i en mandsdomineret branche. Jeg har, qua min rolle i vores familievirksomhed Profil Markiser, været en del af en yderst mands-

domineret virksomhed i mange år. Så jeg er efterhånden ret vant til at blive mødt med en undren over stiletter på stigen.

Har du oplevet barrierer i branchen i forhold til dit køn? 

Den primære barriere består i at blive vejledt og tale med (mandlige) brancheaktører ud fra en prædefineret forretningstankegang. Når du bliver mødt med et ’sådan-plejer-vi-at-gøre-salgsmateriale’, kan det være virkelig svært at holde fast i at gå til venstre, når resten går til højre.

Hvad betyder ligestilling for dig? 

Jeg joker tit med, at jeg skal være mand i mit næste liv, for jeg synes på mange måder, at vi kvinder løfter mere og hårdere, end vi bliver belønnet for.
Gennem mit personlige netværk kan jeg erfare, at særligt barsel sætter en stopper for ligestilling. Egentlig er jeg liberal nok til at mene, at familier selv må bestemme, hvordan deres hverdag skal skrues sammen. Men jeg er også kvinde nok til at mene, at den eneste måde, vi får mere ligestilling og ligeløn på, er ved at have en ligelig fordeling af barsel mellem kønnene.

Hvad er dit bedste råd til kvinder, der drømmer om at blive del af en mandsdomineret branche? 

Du skal være stædig og sætte ekstra turbo på din kvindelighed, da det, trods lidt modstand, faktisk bliver din fordel i en mandsdomineret branche.

 

FET_Nicoline_Durup_billede-2

 

FET_Tia_Korpe_billede-1

 

Når musikken bryder grænser

Tia Korpe er initiativtager til Future Female Sounds, der er en non-profit organisation, bookingbureau og globalt netværk for kvindelige DJs.
FFS har uddannet over 90 kvindelige DJs det seneste år, og Tia har
netop etableret det første DJ Akademi for kvinder i Tunesien.
Future Female Sounds arbejder for at øge synligheden for kvindelige DJs gennem blandt andet uddannelse og workshops.

www.futurefemalesounds.org 

 

På hvilken måde er DJ-branchen mandsdomineret, og hvordan kommer det til udtryk?

DJ-branchen har i Danmark og globalt, særligt de seneste år, åbnet sig i forhold til kvindelige DJs. Men der er stadig lang vej til, at DJ-branchen og musikindustrien er bare nogenlunde ligestillet. Jeg møder ofte det argument, at der jo ikke findes lige så mange kvindelige DJs, men det passer ikke. Det handler om, at kvinder har mindre synlighed og eksponering. Vi har i Future Female Sounds tilknyttet over 100 aktive kvindelige DJs i Danmark, og ofte er det et spørgsmål om at ændre folks mindset. Branchen er stadig topstyret af mænd, der sidder på alt fra booking til festivalledelse – og de ”ser” simpelthen ikke alt det kvindelige talent, der findes derude.

Hvordan er du selv kommet ind i branchen, og har du oplevet barrierer i forhold til dit køn?

Allerede som 17-årig droppede jeg ud af gymnasiet for at arbejde med musik, PR og events. Jeg har bevæget mig i hiphop-miljøet siden slut 90’erne, hvor det var en sjældenhed at møde kvinder, der brændte for musikken. Jeg har altid følt et enormt pres fra mænd i branchen om, at jeg skulle være 100 gange bedre end dem, hvis jeg skulle opnå respekt. Det var først da jeg mødte en kvindelig DJ, at jeg begyndte at se, jeg havde et talent. Jeg startede Future Female Sounds for at kunne hjælpe flere kvinder i gang, og for at tilbyde mentorer og professionelle sparringspartnere. Men jeg oplever stadigvæk selv, når jeg er ude at spille, at en eller anden fyr lige skal kommentere på mit mix eller spørge om diskanten skal justeres. Disse kommentarer kommer ALTID fra mænd!

Hvad kan du tilføje branchen som kvinde?

Utroligt mange ting faktisk. Hele vores organisation er drevet af kvinder, og uden bevidst at have arbejdet for at dekonstruere myter om kvindelige kollegaer, indser jeg, at vi ikke har haft en eneste intern konflikt. Jeg mener, at
kvinder arbejder utroligt struktureret, ambitiøst og hårdt. Det er selvfølgelig en generalisering, men de fleste kvinder jeg kender, der er passionerede omkring deres arbejde, gør deres absolut bedste for ikke kun at levere, men også at være venlige og hjælpsomme i processen. Jeg tror også som social entreprenør, at vi kvinder er mere ligeglade med prestige. Vi har nok større fokus på forandringen, og på at gøre verden til et bedre sted.

Hvad betyder musik i forhold til at bryde normer og sætte ligestilling på dagsordenen?

Musik er den kommunikation, vi bruger, uden at behøve at sige noget. I Future Female Sounds arbejder vi med den filosofi, at musik kan bruges som et værktøj til at samle mennesker på tværs af baggrund, klasse, seksuel orientering og etnicitet. Ved at skabe nye kvindelige rollemodeller via musikken, kan vi inspirere piger generelt og gøre en forskel på ligestillingsfronten.

Hvad betyder ligestilling for dig?

Ligestilling for mig er, når mænd indser deres privilegier og anerkender, at patriarkatet gennemsyrer alle samfundslag – men at dette er en proces, både mænd og kvinder må arbejde sammen for. Ligestilling er først en realitet den dag, alle kvinder har de samme rettigheder og muligheder som mænd.

Hvad er dit bedste råd til kvinder, der drømmer om at blive del af en mandsdomineret branche?

Mit bedste råd er ikke tænke for meget over, om du tør, men bare at kaste dig ud i det. Hvis mænd brugte lige så lang tid som kvinder på at være ”perfekte”, inden de startede noget op, ville de ikke været nået så langt. Derudover vil jeg råde alle kvinder til enten at melde sig ind i netværk af andre kvinder i lignende brancher, eller få sig en kvindelig mentor.

 

FET_Tia_Korpe_billede-1a

 

FET_Christina_Nielsen_Racerkører_IMG_0449

 

”Bilen kender ikke forskel på, om du er mand eller kvinde”.

Christina Nielsen skabte i 2016 historie, da hun som den første kvinde nogensinde vandt et stort internationalt sportsvognmesterskab, det amerikanske IMSA-mesterskab. Hun har desuden vundet det legendariske 12-timers-løb på Sebring, deltaget i Le Mans, og så har hun fået sin egen LEGO-figur. Christina kører for flere teams, blandt andet i Hong-Kong, England og USA.
www.christinanielsenracing.com

 

Hvordan er det at være kvinde i en branche med så mange mænd?

Motorsport betragtes ofte som en ”mandeverden”, men jeg foretrækker at kalde det en verden domineret af mænd. Her er plads til alle, men man er nødt til at være en smule tykhudet for at begå sig i miljøet. Som kvinde skal man modbevise flere stereotyper, håndtere dårlige jokes og kommentarer, samt gøre mere for at opnå respekt. Når det er sagt, er motorsporten også fuld af gode mennesker, der først og fremmest ser mig som en kører – hvilken er den måde, jeg helst vil ses på. Først og fremmest er jeg kører, derefter er jeg kvinde. For når jeg sidder bag rattet, kan bilen ikke kende forskel, og så kæmper jeg under nøjagtigt de samme betingelser som mændene.

Hvilke barrierer eller fordele har du oplevet i forhold til dit køn?

For nogle år siden kørte jeg i en serie i Mellemøsten. Dengang måtte kvinder ikke køre bil i dele af dette område, og jeg kunne derfor ikke deltage i alle afdelinger af mesterskabet. Det er fantastisk at se, at dette nu har ændret sig. Der er uden tvivl muligheder, jeg går glip af, fordi nogle mennesker i branchen ikke ønsker en kvindelig kører. Men over de seneste år er der samtidigt kommet et positivt fokus på at promovere kvinder i branchen. I år kører jeg for eksempel i et ”full female line-up”, hvilket vil sige, at vi udelukkende er kvinder på holdet, der konkurrerer mod mændene. Ja, det er en mulighed, der er opstået, fordi jeg er kvinde – men lige så meget på grund af mine resultater. I begge løb har vi været utroligt konkurrencedygtige, og har været med fremme i top 3.

Hvad kan du tilføje motorsporten som kvinde?

I sidste ende er jeg en kører, der som alle andre ønsker succes og gode resultater. Dette har intet med mit køn at gøre. Udover det håber jeg, at omverdenen, specielt piger og kvinder, ser, at vi også hører til i denne verden, og med stor succes kan konkurrere på lige fod med mændene. For at introducere flere kvinder til hovedsageligt automobil- og motorsportsbranchen, har jeg og en anden kvinde startet et projekt kaldet Accelerating Change. Vores mål er netop at introducere flere kvinder til bilbranchen, samt dele vores passion og køreglæde.

Hvad  betyder ligestilling for dig?

At alle har adgang til de samme muligheder uanset køn, men at man så også skal levere på samme niveau.

Hvad er dit bedste råd til kvinder, der drømmer om at blive del af en mandsdomineret branche?

Min tidligere coach sagde engang til mig: ”Be a swan! Elegant and powerful on top of the water, while the feet are working their ass off, under the water”. Det er ikke let at leve op til, men det er det bedste råd, jeg selv nogensinde har fået, og som jeg derfor gerne vil videregive til andre.

 

FET_Christina_Nielsen_Racerkører_IMG_0597