Smørhul for sejlere og andre

En moderne lystbådehavn afløste en lille, lavvandet havn for 40 år siden. Det har givet miljø til den oprindelige landsbyidyl, der nu fungerer som forstad til Roskilde.

 

FET_Veddelev_66631

 

Smukt beliggende i den sydlige del af fjorden nord for Roskilde og Himmelev ligger Veddelev Havn nede for enden af Fiskervejen. Det er en moderne lystbådehavn fra 1980, hvor den blev udbygget og afløste en lille, lavvandet naturhavn. Stedet ligger med udsigt til Roskilde Domkirke og den privatejede lavtliggende ø og minisamfund Elleore, hvor stumfilmen ”Løvejagten” blev indspillet af Ole Olsen fra Nordisk Film i 1907.  Havnen i Veddelev ligger på en halvø beskyttet mod alle tænkelige vindforhold i det snævre fjordfarvand.

Den overskuelige havn har plads til 120 lystbåde, og mange pladser er ledige for gæster i weekender og ferier. I det trærige bagland ligger villaer og sommerhuse, og på selve havnen findes havnekontor og klubhus med terrasse, hvorfra der er udsigt til halvøen Bognæs. For medlemmer er der adgang til at bruge bedding, mastekran og slæbested til trailere.

En idyllisk lilleby

Ikke langt fra havnen ligger Vigen Strandpark ved campingplads, Restaurant Vigen og supermarked.  Lige nord for havnen er badestrand med badebro. Selve Veddelev landsby med bindingsværkshuse ligger ti minutters gang fra havnen. Med lidt over 1000 indbyggere er det en idyllisk satellitby kun fem km nord for Roskilde. Landsbyidyllen har med årene skiftet karakter fra landsby med et par købmænd og en bager, til en stille lilleby, hvor livet leves i fritiden med en overvægt af pensionister.

 

FET_Veddelev_Havnemotiv

FET_Veddelev_Veddelev-havn

En lille lavvandet havn blev i 1980 afløst af en moderne lystbådehavn med plads til 120 både og med klubhus og andre faciliteter.

Veddelev Havn er et udpræget lystsejlermiljø, som ligger godt i læ i fjorden med udsigt til domkirken, Bognæs og den privatejede ø Elleore. 

 

FET_Veddelev2

Fra at have haft et par købmænd og en bager er Veddelev landsby nu en stille lilleby og satellit med idylliske bindingsværkshuse.