Bag Scenen

Nørrebro Teater genopliver historien om den modvillige soldat Svejk og hans komiske eventyr under 1. Verdenskrig. Den typiske ’lille mand’, som helst vil dukke sig, når de store slås, og i hvert fald en skikkelse, der vinder genklang hos den tidligere militærnægter Rasmus Botoft

 

FET_2018_09_20_Nørrebro_Teater_Svejk_Gennemspilnig_0121-copy-copy

 

Hvornår stødte du første gang på Den gode soldat Svejk?

Det er lidt kringlet. Da jeg blev spurgt, tænkte jeg, ’jamen, det er jo en klassiker’. Jeg følte, jeg vidste, hvad det var. Men det gjorde jeg ikke. Jeg har spurgt andre, og de siger også alle sammen, ’åh ja, det er jo historien om Svejk’ … og så ikke mere.

Hvad fortæller Svejk os i dag – 100 år efter 1. Verdenskrigs afslutning?

Vi spiller stadig forestillingen præcis 100 efter våbenstilstanden – den 11/11 klokken 11. En anden ting er, at der i Europa i dag er nogle tendenser i retning af nationalisme og autoritære regimer – hvis ikke fascistiske – og om noget går Svejk op mod den nationalisme.

Hvor ville du finde en dansk Svejk?

Jeg tror, der er en del. Folk der sidder ude på de små værtshuse og bare vil hygge sig med en øl og ordne verdenssituationen og lave lidt småfuskede forretninger. Den lille mand. Han har måske regnet den ud, men han driver det aldrig til mere.

Har du selv været soldat?

Nej, jeg var militærnægter. Og aftjente min nægtertjeneste på Den Danske Filmskole.

Har du været i Prag?

Ja, jeg spillede ”Jeppe på Bjerget” dernede, lige da jeg var blevet færdig på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Det var et samarbejde mellem Team Teatret i Herning og et lokalt teater. Vi boede i en lille by uden for Prag – Kochanky – på en skole. Der var kun én butik og ét lille værtshus. En øl kostede 2 eller 3 kroner, mens en importeret Cola kostede 9 kroner. Det var fuldstændig som at være tilbage til tiden før 2. verdenskrig. Helt urørt. Men så var vi i Prag i weekenderne. Det har jeg tænkt meget på, mens vi har arbejdet med Svejk. Prag er en dejlig by – lidt for turistet, men smuk.

Svejl, den umulige rekrut ”66” – tror du, der er et særligt behov
for en godmodig klovn i militær sammenhæng?

Jeg tror altid vi har brug for nogen, der kan punktere magthaverne. Når jeg ser vores politikere lige nu, ville jeg ønske, de ikke var så skråsikre. At de havde nogle Svejk’er til at punktere deres autoritet. Og i militæret er der selvfølgelig altid brug for det.

Kan du en god soldatervittighed?

Jeg er absurd dårlig til at fortælle klassiske vittigheder, så nej.

Drikker du til tjekkisk øl?

Ja, meget gerne. Helst de lidt mørke typer. De må ikke være for bitre efter min smag. Nogle af dem får næsten for meget smag.