Stranddyst på nordkysten

Nordsjælland vrimler med lækre og indbydende strande. Her er en beskrivelse af de mest kendte, så du bliver lidt klogere på, hvor du skal tilbringe dine stunder ved vandet og sandet.

De nordsjællandske strande belejres hver sommer, når solen titter frem, og temperaturen allernådigst kravler over 20 grader. Bilerne står parkeret på rad og række ved Den Danske Riviera, som nogle smarte marketingmennesker har døbt kyststrækningen fra Helsingør til Hundested. Strandene holder da også et utroligt højt niveau, vandet er rent og køreafstanden fra Storkøbenhavn er meget overskuelig. Vi har kigget på de forskellige strande og forsøger at give en karakteristik af hver enkel, så du kan se, hvilken af dem, der passer dig og dit temperament.

 

FET_NordkystensStrande_Badehuse-2

 

Tisvilde strand

Måske den mest overbefolkede strand i Nordsjælland i forhold til størrelsen – i hvert fald den del, der ligger ved Troldeskovens parkeringsplads.
Stranden går fra Stængehus Strand i syd og til Vejby Strand i nord. Den er en spøjs blanding af Playa Del Ingles på Gran Canaria, jysk klitplantage og Skagen i uge 29. Med en parkeringsplads, der i størrelse fylder et pænt antal fodboldbaner lige ud til vandet, kan der på varme sommerdage være flere mennesker på tisvildestranden end i hele Tisvilde by. Gæsterne er en alsidig og farverig blanding af familien Danmark, gymnasiefolket med øl, høj musik og bolde, der konstant ryger over i hovedet på solslikkende gæster, pensionistparret, campingfolket og til og med nudisterne, som dog holder til et godt stykke fra parkeringspladsen.
På plussiden tæller naturligvis is- og madhuset på parkeringspladsen, de gode p-forhold, fashionable Tisvilde by med alle dens spisesteder og kunstner- butikker, den uforlignelige Troldeskoven, der kroger sig helt ud til stranden, samt gode badeforhold uden for meget tang og sten. Eneste minus kan være de mange mennesker, der vælger samme strand som dig på en varm sommersøndag. Så kan det faktisk være umuligt at finde en parkeringsplads, selv om p-forholdene er sublime.

 

FET_NordkystensStrande_Dronningmølle-Strand

 

Droningmølle Strand

Mellem Hornbæk og Gilleleje strækker Dronningmøllebugten sig i en blid bue, som giver plads til en lang, børnevenlig sandstrand.
Navnet Dronningmølle stammer fra den vandmølle, som i 1588 blev opført tæt ved Esrum Å’s udløb i Kattegat på en grund, som tilhørte Frederik d. 2.’s hustru, Dronning Sofie. Lige ud til stranden, kun en vej skiller, ligger en campingplads, som har taget navn efter stranden. Strandgæsterne omfatter da også ofte familiecampingfolket, som pakker en taske med mad, drikke og hele moletjavsen, når de valfarter til Dronningmølle. Den hyggelige strand har sin egen livredder, men stranden er temmelig lavvandet, og mange små børn har haft deres første oplevelse med havet her. Udsigten til Kullen er smuk, og der er mange gode turmuligheder lige i nærheden, skulle man blive træt af vand, strand og andre badegæster.

 

FET_NordkystensStrande_Hornbæk-Strand

 

Hornbæk Strand

Danmarks svar på Den Franske Riviera og ifølge velunderrettede kilder den bedst besøgte strand i Nordsjælland. Kvaliteten er da også høj, sandet er behageligt finkornet og vandet både lækkert og indbydende. Ligesom ved Tisvilde ligger der adskillige klitter og beskytter de besøgende mod vinden og skaber en hyggelig ramme om stranden. Hornbæk har altid været lidt mere fornem end de øvrige strande, og her ligger nogle af landets dyreste sommerhuse. Det bærer stranden også præg af. Som der står i en ældre reklametekst, så kommer her gerne kulturturister, jetsettere, børnefamilier, sportsfolk og sejlere og nyder de lækre forhold. Hornbæk er Danmarks ældste sommerhusområde, og for mere end 150 år siden valfartede kunstnere som P.S. Krøyer og Drachmann dertil. I 1980’erne var Hornbæk udsat for et snigangreb af en masse yuppier, der skødes-løst brugte deres penge på byens diskoteker og de mange havnefester, men den trend døde i 90’erne, og i dag er byen og stranden mest kendt for sit herlige badevand, sine mange sportsbegivenheder på stranden og for, at Ilse Jacobsen har opbygget en succesrig forretning i byen. Men Hornbæk har noget patina og atmosfære, de andre konkurrerende strande og byer vil dræbe for.

 

FET_NordkystensStrande_Liseleje-Strand

 

Liseleje Strand

Liseleje strand er den foretrukne strand blandt feriegæster og beboere i sommerhusbyerne Asserbo, Melby og Liseleje. Stranden er yderst børnevenlig, da bugten bag molen skaber et lavvandet badeområde med sandbund. Liseleje har oprustet de seneste år og har en masse at tilbyde børnefamilierne. Selve byen har flere gode spisesteder, og der er blevet opført en stor og dejlig Naturlegeplads kaldet Havtyren lige ved parkeringspladsen, ishuset og stranden. Legepladsen er en af Danmarks største, og dine børn vil elske dig, hvis de efter strandturen får lov til at lege på Havtyren, og du samtidig køber en kæmpeis til dem.

Selve stranden ligger godt beskyttet af nogle vesterhavsagtige klitter, og det store åbne klitområde, Melby Overdrev, blev anvendt som skydeområde for militæret i mere end 100 år. Det er helt sikkert forsvarets fortjeneste, at overdrevet ikke er plantet til eller bebygget i dag. Melby Overdrev byder på forskellige klit- og hedetyper og fattigkær og er levested for mange sjældnere planter, sommerfugle og andre insekter, ud over de fåtallige og regionalt sjældne ynglefugle. Absolut er besøg værd, hvis du er et naturmenneske.

 

FET_NordkystensStrande_Gilleleje-Strand

 

Gilleleje Strande

Fiskerbyen har to strande, Veststranden og Strandbakkerne. Veststranden er beliggende tæt på Gilleleje centrum og er derfor en typisk by-strand. Selve stranden er relativt kort og stejl og med mange sten. Den er velegnet til folk, der ønsker at svømme i havet, idet der hurtigt bliver dybt, således at man ikke behøver at svømme langt ud for ikke at kunne bunde. Tiltrækker især turister, der kommer til byen for at nyde havnen og de hyggelige spisesteder. Sandet er noget stenet, og det er vist et fåtal af de badende, der kører hele vejen fra eksempelvis København for kun at besøge stranden.

Strandbakkerne ligger i naturskønne omgivelser med skov og bakker og er karakteriseret som en børnesikker strand på grund af de forholdsvis lavbundede badeforhold. Strand-kvaliteten er de seneste år forbedret ved sandfodring. Det tager små 10 minutter at gå fra Gilleleje by til Strandbakkerne, men det er turen værd, da man både får nærheden til byen og et god strand omgivet af en flot natur. Hvis man ikke gider ligge og dase i sandet, er udsigten fra toppen af bakkerne fin-fin. Den er ikke ligefrem overrendt, så man ligger ikke som sild i en tønde som tilfældet er mange andre steder.

 

FET_NordkystensStrande_Helenekilde-Strand

 

Helenekilde Strand

Det er måske mere badehotellet, der lyder bekendt, men stranden er også værd at lægge mærke til. Det, som gør den usædvanlig, lig mange andre mindre strande ved nordkysten, er de høje og stejle skrænter lige ned til vandet. Udsigten fra toppen er noget helt særligt, og de mange, næsten symmetrisk anlagte høfder, der skal sikre kysten, danner et smukt billede i vandet. De er også med til at sikre, at selv på en blæsende dag er badevandet forholdsvis roligt. Helenekilde Strand besøges mest af de lokale, og der er ikke specielt gode parkeringsforhold i nærheden. Det gør kun stranden endnu mere attraktiv, at den ikke er overrendt. Hvis man er dårligt gående eller har en barnevogn med, bør man nok finde sig et andet sted, da nedgangen til stranden kan være en udfordring. På grund af Helenekilde Badehotel er det stedet, hvor kendisspotting kan udføres, hvis man skulle være interesseret i den sportsgren.