Drømmen om Hawaii

, ,

Det sidste stykke minder om Tour de France, hvor tilskuerne stimles om løberne, og da jeg nærmer mig målstregen og kan høre speakeren sige “You are an ironman!”, er det en enorm forløsning.

FET_Ironman_newcasper kopi

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Casper Walsøe

Alder: 39 år, Højde: 187 cm, Vægt: 78 kg

Resultater

Ironman København, Danmark 2014, : 9 timer 34 minutter

Kronborg, Danmark 2015 (Ironman 70.3), : 4 timer 35 minutter

Kalmar, Sverige 2015: 9 timer 27 minutter
Kvalifikation i Kalmar: Svømning: 1 timer 7 minutter, Cykling: 4 timer 51 minutter, Løb: 3 timer 23 minutter

Kona, Hawaii 2015, 10 timer 46 minutter

La Marmotte resultater:

Kørt den 4 gange. Bedste resultat : 7 timer 6 minutter i 2013

Job: Salgschef, HusCompagniet

Familie: Gift og to piger på 10 år og 13 år.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Jeg har egentlig ikke lavet noget seriøst sport, siden jeg var 17 år gammel, hvor jeg bl.a. var konkurrencesvømmer. Men for 6-7 år siden gik jeg i gang med at cykle. Sammen med et par venner stiftede jeg en cykelklub, og vi begyndte at træne en del. Jeg havde nogle bekendte, der deltog i et par ironmanevents, og jeg blev interesseret. Selvom jeg ikke umiddelbart kunne overskue løbeturen på de 42 kilometer, begyndte det at gibbe i mig, når jeg hørte historierne om Copenhagen Ironman.

I 2013 beslutter jeg mig impulsivt for at købe en startbillet til 2014-konkurrencen i København. Jeg går straks i gang med at forberede mig til løbet. Heldig-
vis har min gode ven Michael den samme ambition. Han har en professio-
nel coach, så jeg læner mig op ad ham, træner sammen med ham, følger hans kostplan og kopierer hele træningsforløbet. Vi træner intensivt sammen, hvilket betyder meget, da triatlontræning kan være en ensom fornøjelse.

Nu skal mit liv planlægges ned til mindste detalje. Min familie accepterer, at jeg tilpasser mit liv efter træningen, og jeg får det også afstemt med HusCompagniet, hvor jeg er salgschef. Man er nødt til at vælge fra, prioritere og gøre triatlon til en livsstil. Ellers går det ikke.

 

Blod på tanden

Da Copenhagen Ironman starter i sommeren 2014, er jeg totalt klar. Jeg aner ikke, hvad der venter mig, men målet er at komme under 10 timer. Dagen forløber fantastisk. Ingen uheld og gode ben. Tiden er på 9 timer og 34 minutter og en plads som nr. 16 i min aldersgruppe. Den havde jeg ikke set komme. Så får jeg blod på tanden. Næste mål er Hawaii Ironman, som er den ultimative triatlontest.

Jeg tilmelder mig Kalmar Ironman i Sverige sommeren 2015, der tæller som kvalifikation til Hawaii Ironman. Løbet går igen over al forventning. Jeg bruger 9 timer og 27 minutter og kvalificerer mig til Hawaii lige præcis som nr. 6 i min aldersgruppe 35-39 år. Det er en gigantisk forløsning og samtidig lidt uoverskueligt. Der var jo kun to måneder til løbet. Desværre bliver Michael søsyg på svømmeturen, hvor der er store bølger. Han kaster op flere gange og klarer ikke kvalifikationen.

Nu skal det gå hurtigt. Jeg bestiller flybilletter, hotel og arrangerer ferie på det rigtige tidspunkt. Jeg tager min familie med for at dele oplevelsen med dem og for at betale tilbage for de to års intensive træning. Vi skal være der en uge inden og en uge efter løbet.

 

Det forjættede land

Hawaii. Det forjættede land for triatleter. Her kæmper de bedste i verden mod hinanden under barske forhold. Det er mit mål at gennemføre og få en god oplevelse. Selvom jeg er mærket af al den ubønhørlige træning op til løbet, og selvom jeg ved, at ruten, klimaet og konkurrencen er benhård, er jeg opsat på at nyde løbet. Jeg blev siden meget klogere …

Vi starter svømmeturen på de 3,8 kilometer tidligt om morgenen. Typisk begynder en ironman fra stranden, men her skal jeg svømme 100 meter ud og træde vande sammen med 1500 andre deltagere. Massestarten er en stor slåskamp. Den første kilometer handler om overlevelse. Normalt er der stor spredning i feltet, men her er alle dygtige svømmere, så vi ligger samlet, og der er ikke meget plads til at svømme. Jeg ser flere, der bliver ramt af en anden svømmer, men jeg kan ikke komme ud til siden, hvor der er mere plads. Selvom vandet er skønt, er turen også besværliggjort ved, at vi svømmer uden våddragt. Efter én kilometer finder jeg heldigvis rytmen og gennemfører i hæderlige 1 time og 16 minutter.

For at klare den ekstreme varme på cykelturen køler jeg mig konstant ned, mens jeg kører de 180 kilometer. Oven i varmen er ruten rigtig krævende. Hele tiden op og ned i en gold lavaverden. Den virker uendelig, og de sidste 25 kilometer op til vendepunktet går kun op ad bakke. Som sendt fra himlen begynder det pludselig at styrtregne, hvilket er helt fantastisk. På nedkørslen styrter et par ryttere tæt på mig, men jeg undgår lige akkurat at blive ramt. Vi havde modvind på udturen, men da vi skal tilbage, har vinden vendt sig, og så får vi den lige ind i ansigtet igen. Det er nok min hårdeste cykeltur nogensinde, men det gør jo også ondt på konkurrenterne, så jeg lever med en tid på 5 timer og 25 minutter.

 

Ufatteligt presset

Selvom jeg er glad for at skifte til løb, frygter jeg de 42 kilometer. Min familie står i starten og hepper, og det hjælper meget. Efter 16 kilometer ryger vi over på den samme åbne landevej, som vi cyklede på. Varmen er slem, og der er ingen tilskuere på den del af ruten. Jeg er stærkt presset både fysisk og mentalt og håber, det hele snart er overstået.

Men jeg SKAL bare i mål, så skidt med tiden. Da målstregen kun er nogle få kilometer væk, og tilskuerne dukker op igen, er der en fantastisk stemning. Det sidste stykke minder om Tour de France, hvor tilskuerne stimles om løberne, og da jeg nærmer mig målstregen og kan høre speakeren sige “You are an ironman”, er det en enorm forløsning. Tiden bliver på 10 timer og 46 minutter efter en lang, lang dag. Samtidig med, at det er vidunderligt at komme i mål, bliver jeg også ramt af en tom følelse. Hvad nu?

 

Brug for hvile

Tiden efter har dog været skøn. Jeg har slappet af og indhentet det forsømte. Min krop har haft brug for hvile, og det er dejligt, at jeg kan spise, hvad jeg har lyst til. Mine mål for 2016 er at gennemføre Kronborgs halve ironman og en Powerman i København. Det er jo ren hygge i forhold til det andet.

Alle har spurgt mig, hvordan jeg har haft tid og overskud til det hele. Hvorfor har jeg orket at cykle i timevis i møgvejr. Stået op kl. 6 en lørdag morgen for at få tid i svømmehallen. Men hvis jeg vil noget, går jeg målrettet og dedikeret efter målet. Jeg har sagt nej til en masse ting, men det har været det hele værd. Jeg tvivlede aldrig undervejs. At jeg har gjort noget så vildt, har givet mig en stærk tro på mine egne evner, og hvad jeg kan magte. Jeg ønsker brændende at være blandt de bedste til de ting, jeg gør, og ved at gennemføre en ironman på Hawaii nåede jeg mit mål.

FET_Ironman_FullSizeRender-1 kopi

Eksempel på træningsuge:

Mandag: 1,5 times cykling

Tirsdag: 1 times svømning, 1 times løb

Onsdag: 1,5 timers cykling

Torsdag:1 timers svømning, 1 times løb

Fredag: Hviledag

Lørdag: 3 timers cykling, ½ times løb

Søndag:1½ times løb

 

FET_Ironman_1162_041271 copy kopi

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Facts Hawaii Ironman

Hawaii Ironman World Championship afholdes hvert efterår på øen Big Island. Konkurrencen startede i 1978, og man kvalificerer sig i en række konkurrencer verden over. Distancen er på 3.8 km svømning, 180 km cykling og 42,2 km løb. Australieren Craig Alexander har rekorden på 8 timer, 3 minutter og 56 sekunder sat i 2011.

……………………………………………………………………………………………………………………………….