Eventyrligt guld og sensuelle perler

,

Josephine Bergsøe har arbejdet som guldsmed i mere end 25 år, og er anerkendt verden over for sine håndlavede smykker. Når hun skaber sine unikke smykker, er det altid i ædle materialer som bioguld, barokke perler og ædelstene. Stilen er både rå, eventyrlig og ekspressiv på samme tid. Små finurligheder og uventede detaljer giver hvert smykke sin helt egen historie.

 

FET_Josephine Bergsøe_Hånlavede_smykker_c8204

 

Hvordan kom du ind i smykkebranchen? 

Jeg vidste meget tidligt, at jeg gerne ville være guldsmed og da jeg blev atten, fik jeg læreplads hos en af Danmarks dygtigste juvelerer Klaus Kromann. Lige siden har jeg lavet smykker. Jeg elsker at lave smykker, fordi det er ren leg og så får man lov til at fortælle historier. På et tidspunkt troede jeg, at jeg skulle være billedhugger, men jeg egner mig ikke til store formater. For mig er det meget mere spændende med de små formater og at lave nogle bittesmå skulpturer med små historier i.

 

Hvad er dit yndlingsmateriale? Hvorfor?

Guld, guld og guld! Guld er et vidunderligt materiale. Det er velduftende og super duktilt. Det er så smidigt, at du kan lave selv de tyndeste strenge i det. Det er blødt og eftergivende, og det sit eget liv. Det gør ting for mig, når jeg arbejder med det. Jeg kan næsten heller ikke tænke på en sten, som ikke vil se smuk ud sammen med guld.

 

Hvilken ædelsten er din favorit?

Jeg er enormt glad for perler, fordi det er en usleben ædelsten, som har fået sin form af sig selv. Jeg elsker at bruge barokke perler i mine smykker, fordi de er så smukke i både farverne og formen, og går så godt sammen med guld. De har fulgt mig, lige fra jeg startede som guldsmed, og dengang brugte folk meget de pæne runde perler. Det var sådan noget, man fik når man blev student eller ved specielle lejligheder. Perler blev ligesom lig med noget pænt og nobelt, og det har jeg aldrig forstået. For mig er perler lig med hav, vildskab og sensualitet. Perler er jo i virkeligheden en lille smule frivole. De barkokke former er jo super frække.

 

Hvem gør det godt indenfor guldsmedebranchen?

Der er rigtig mange i Danmark der gør det godt. Irene Griegst synes jeg er helt vidunderlig, fordi hendes smykker er så lette, æstetiske og helt fe-agtige. Torben Hardenberg gør det også godt. Der sådan en taktil ting over hans smykker og de er samtidig både lækre og dekadente. Sarah Voight og Marianne Dulong, laver også nogle fantastiske smykker på hver sin måde.

 

Hvad betyder kvalitet for dig?

Det betyder alt. Jeg vælger altid de smukkeste materialer. Jeg bliver nødt til at synes, at alt det der bliver brugt i mine smykker, er det lækreste, jeg kan forestille mig. Kvalitet er også at finde materialer, som er så bæredygtige som muligt. Jeg har ikke lyst til at bruge stene, der kommer fra steder, hvor de folk, der har lavet dem, er blevet behandlet forfærdeligt. Guldsmedefaget er desværre også et af de mest miljøtunge områder. Guldet sviner helt sindssygt, når du udvinder det, og mange mennesker bliver ødelagt af det. Derfor bruger jeg kun det, man kalder bioguld, som i virkeligheden bare er genanvendelsesguld. Når man bruger bioguld, så er skaden sket, kan man sige. Når det er sagt, så er guldsmedefaget faktisk det fag i verden, som har længst historie for genanvendelse. På den måde er det sjovt, at kunne føre den historie videre.

 

Hvor går grænsen mellem smykker og smykkekunst?

Jeg er egentlig ikke særlig glad for at lave en grænse, for det er jo meget et spørgsmål om definition. Men jeg kan sige, at god smykkekunst vækker dine sanser, og gør dig nysgerrig. Det er ligesom med gode historier og med smuk arkitektur. Du skal kunne få øje på detaljer, som du ikke lige havde set med det samme.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

“Mit Univers” er en serie med interessante kreative kvinder med masser af personlig stil

Lone Monna er designer, boligstylist, blogger og livsstilsskribent. Via sit kreative studio, Contact Copenhagen, indretter hun boliger for private og erhverv, laver boligreportager, udvikler stylede miljøer til boligmagasiner og skriver livsstilsartikler. 

Se mere på: www.contactcopenhagen.dk og boligbloggen www.homeandstyle.dk

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….