iben er tilbage

GAB3810_Liebhavermag_Iben_H_11 copy copy

Iben Hjejle er tilbage som hovedpersonen i TV2’s krimiserie ”Dicte”. Samtidig er hun efter et halvt års TV-optagelser klar til at generobre teaterscenen. Hun er taknemmelig for det held, der har fulgt hende, siden hun trallede ned ad en grusvej på vej til optagelserne af ”Mifunes sidste sang” for 15 år siden. Lige den episode endte ikke helt, som hun havde tænkt sig. Men ellers synes Iben Hjejle, at hun har været ret heldig. – Jeg var så glad. Jeg skulle lave film med Søren Kragh Jakobsen og Anders W. Berthelsen. Jeg kan huske, jeg gik på en solbeskinnet vej på Lolland på vej ned til gården, hvor vi optog filmen. Det var et øjeblik af total lykke. Jeg var nok lidt kålhøgen som jeg gik der i mine plateau- sko, så jeg vred om på anklen. Det kom til at forskubbe hele produktionen.

Det var dogmefilm og lidt nyt alt sammen. De skulle selv have styr på, at de havde det rigtige tøj på til scenerne. Man måtte ikke eftersynkronisere, så skuespillerne blev udstyret med microports – som de selv skulle finde ud af at anbringe.

– Anders tapede mikrofonen fast på brystet med gaffertape. Det gjorde så ondt at tage af, og han endte med en skaldet plet, husker Iben.

 

GAB3810_Liebhavermag_Iben_H_28 copy copy

En af drengene

15 år senere er de begge blevet etablerede navne. For Ibens vedkommende udelukkende med film og TV i de seneste små 10 år, indtil Peter Langdal trak hende ind på Betty Nansen Teatret i sidste sæson:

– Det var første gang i ni år, og det var SÅ sjovt, at jeg næsten ikke vil andet, fortæller hun. – Jeg kunne godt mærke at jeg savnede at stå foran et live publikum, allerede da jeg spillede med i ”Live fra Bremen”. Men på Betty Nansen følte jeg nærmest hjemve. Så jeg sendte et signal ud om, at jeg gerne ville spille mere teater. Anders W. Berthelsen og Nikolaj Kopernikus lagde mærke til det og spurgte, om jeg ville med ud på Bellevue Teatret.

Forestillingen, som angiveligt er ’Shakespeares samlede værker på lige omkring 97 minutter’, er egentlig skrevet til tre mænd, men nu prøver trioen med Iben som den ene. Det er også årsagen til hendes aktuelle frisure.

– I England kender alle i hvert fald tre tragedier og 4 komedier af Shakespeare, siger Iben Hjejle om opgaven på Bellevue Teatret. – De forudsætninger har det danske publikum ikke nødvendigvis, så det kan godt være at vi må gøre det lidt mere ’forklar-mig-røv’, men det kan også blive sjovt. Det bliver en blanding af finkultur og falden-på-halen.

Forhekset af Macbeth

Faktisk er Shakespeare den direkte årsag til, at Iben er blevet skuespiller. Som barn så hun ”Macbeth” på Gladsaxe Teater med Fritz Helmuth som den magtstræbende konge: – Jeg tænkte, ’det vil jeg også – det er det jeg vil’. Det var magisk, men også farligt – med heksene, der forudsiger nøjagtig, hvad der vil ske, men bare ikke på den måde, Macbeth tror.

Der er ingen hekse, der har forudsagt Iben Hjejles karriere. Hun har heller ingen plan, men går efter projektet:

– Når unge skuespillere spørger mig, hvordan jeg har gjort f.eks. for at få roller i udlandet, så svarer jeg, at det jo er noget med et vist talent – men nok så meget at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det har jeg været, og det takker jeg gerne ’nogen’ for. Om det har været dogme, Østre Gasværk, USA, min tid i comedy-land. Jeg har været så privilegeret.

Hjem til Aarhus

Senest har ’det rigtige sted’ for Iben Hjejle været Aarhus.

– Jeg er utrolig glad for Aarhus – den har storbystemning, men på et lillebitte område, siger hun. – Og den ligger smukt som en halvmåne langs kysten med strand i begge ender. Det er også en universitetsby med en masse gode restauranter og cafeer. De yder i øvrigt væsentlig bedre service end i København – vi skulle skamme os! Jeg har bestemt ikke noget problem med at bo der i et halvt år ad gangen. Jeg gør det gerne igen.

– Jeg synes også, det er rart at se et andet miljø på TV end det københavnske, som efterhånden er gennemfotograferet.

Dicte og andre kvinder

For grunden til at Iben Hjejle har tilbragt et halvt år i Aarhus er selvfølgelig anden sæson af ”Dicte”, hvor handlingen nu forlader Elsebeth Egholms bøger og spinder videre på historien.

– I første sæson var krimiplottet vægtet tungt, siger Iben. – Nu er der skruet mere op for dramaet mellem de faste figurer.

Hvor temaet i første sæson var børn – afspejlet i Dictes søgen efter den søn, hun havde bortadopteret som teenager – bliver temaet denne gang kvinder.

– Det handler bl.a. om hvordan kvinder kommer i klemme i det kriminelle miljø, men begivenhederne omkring Dicte selv handler også om parforhold, familie og moderne samlivsformer. Der blev jo lagt godt i ovnen i første sæson, hvor Dicte indledte et forhold til en kollega på redaktionen, og jeg tør godt love, at bølgerne kommer til at gå højt. Det er svært at slå voksne liv sammen.

Mange familier

Det kan Iben tale med om. Hun er selv vokset op som skilsmissebarn og har været gennem flere parforhold, men …

– Hvis man lader sig skille, er det vigtigt at bevare relationen til eks’en. Det har jeg gjort mig umage med. Jeg har også venner, der er lykkedes med deres parforhold, og det har jeg gjort meget ud af at vise til mine børn: se, det kan lade sig gøre! For min søns vedkommende, så har han glæde af 2-3 familier.

– Det interessante er, at Dicte er blevet ekskluderet fra sin familie som 16-årig, men finder et nyt fælleskab med sine veninder – spillet af Lærke Winther og Lene Maria Christensen – som bliver hendes ’familie’. De er mor og far for hende. Jeg tror de fleste kvinder og mænd både har den familie, de er født i og så en, de har skabt. Uanset om de er blevet udstødt eller ej. Måske er den skabte familie vigtigere for kvinder end for mænd – jeg har i hvert fald selv en håndfuld, som er dem, jeg betror mig til, og dem, jeg fejrer med. Jeg synes, serien giver et godt portræt af sådan en gruppe.

Iben Hjejle er også god til at trække på andres råd. Det gør hun f.eks. når hun skal stille op til fotosession som Liebhaverboligens. Hun sværger simpelthen til brugen af stylist:

– Jeg bruger 90 % af min tid på at være klædt ud, så eg glemmer, hvad jeg selv kan lide, og så klæder jeg mig ud i stedet for at klæde mig på. Derfor bruger jeg – også privat – stylist, når jeg skal se flot ud. Jeg er på mange måder meget ’ukvindelig’. Jeg er hverken god til at klæde mig på eller til at indrette mit hjem. Men til gengæld kan man både sidde i, hoppe i og spilde på mine møbler! Og så har jeg gode bøger og god kunst på væggene.

– Lige nu har jeg gang i bogen ”Transatlantic” af Colum McCann, og (forfatteren, red.) Christian Mørk har lavet en læseliste til mig, som jeg skal i gang med.

80% sund

Ikke at Iben har svært ved at se godt ud – hun lever sundt og træner fornuftigt: – Jeg træner hos Lotte Arndal. Hun har et system, der er en blanding af kost, træning og søvn. Det har været livsomvæltende for mig – på en god måde. Grundlæggende er det et 80/20 system. Man holder igen 80% af tiden, og så fredag aften til søndag morgen kan man tillade sig rødvin, sjusser og flæskesteg. Det er også OK at falde i … hvis det altså er et stykke kvalitets-chokoladekage. Jeg bliver alligevel aldrig 180 cm høj med store muskler og kæmpe bryster. Man må komme overens med sit DNA, sin alder og sin formåen.

 

Iben Hjejle som Dicte-foto af Per Arnesen-TV 2 copy

Foto Per Arnesen / TV 2.