Nyt om stort og småt i Nordsjælland

Meyer laver pop-up restaurant på Skipperstuen

Vi har tidligere skrevet om, at de to surferdrenge, tvillingerne Johan og Jeppe Ingversen, har købt Skipperstuen på Lynæs Havn. Nu indleder de et spændende samarbejde med madimperiet Meyers, som betyder, at de lukker Restaurant Fasangården i Frederiksberg Have i en periode og tager personalet med til den nordsjællandske havn fra den 29. juni til den 11. august.
Brødrene overtog bygningen den 1. marts i år, og de arbejder stadig med at færdiggøre og istandsætte lokalet, som efter planen skal ligne en Middelhavsagtig taverna. Meyers skriver på sin hjemmeside, at ’Gæsterne både inde og ude skal kunne nyde delevenlige græskinspirerede tallerkener med friskfangede skaldyr, solmodne tomater og sommergrønt fra Lammefjorden.’ Det bliver Fasangårdens græske kok Maria Lesi, der står for menuen med afsæt i middelhavskøkkenets traditioner. ”Vi har ladet os inspirere af den græske tavernastemning, hvor maden er lavet til at kunne deles, og hvor gæsterne er afslappede og til tider højlydte. Det har vi tilsat et stænk af dansk sommerstemning, og vi synes, at resultatet emmer af både autenticitet og nærhed,” siger Anika Madsen, der er køkkenchef på Fasangården.

Krydstogtsskibe holder sig væk fra Hundested
I 2005 fik havnefoged ved Hundested Havn Søren Brink den tossede idé, at de store krydstogtskibe skulle begynde at anløbe havnen fast. 11 år senere gik planerne i opfyldelse, da han tog imod det første skib i 2016. Siden har otte krydstogtsskibe besøgt havnen, men da corona kom til, gik krydstogtsindustrien nærmest i nul, så både i 2020 og 2021 kom der ingen skibe til den nordsjællandske havn i Halsnæs. Nu er – indtil videre i hvert fald – corona fortid, men det kniber noget med at få gang i sejladsen af de store skibe. Der kommer således ikke flere skibe end det ene – Amera fra Phoenix Reisen – der lagde til den 5. juni. Tre andre skibe aflyste deres tur til Hundested for et halvt år siden, hvor corona stadig var en (elendig) del af vores liv. Havnen overvejer nu, om de stadig skal satse på krydstogtgæsterne. Udsigten til, at der kommer flere krydstogtsskibe til Danmark, er øget, da skibene ikke længere kan sejle til Baltikum og St. Petersburg på grund af krigen i Ukraine.

Landets dyreste fritidshus til salg i Hornbæk

At Nordkysten er landets mest populære sommerhusområde, er vist ikke nogen nyhed. Priserne har de seneste år taget et stort spring op, og man skal have fat i den store pengepung, hvis man skal sikre sig de bedste fritidshuse. Som for eksempel fritidshuset på Kystvejen 4 i Hornbæk. Huset koster p.t. 29,5 millioner kroner hos ejendomsmægler Brix Westergaard. For det får man 225 m2 på en 1.106 m2 stor grund. Huset er oprindeligt fra 1886 og ligger ikke lige ud til vandet, så man skal gå godt 100 meter, hvis man vil have dyppet fødderne i saltvand. Så kan man heldigvis bruge ejendommens swimmingpool i stedet. Landets formentlig dyreste fritidshussalg fandt sted sidste år, hvor en bolig på Østerled i Tisvilde blev solgt for hele 44 millioner kroner. Så syner 29,5 millioner måske ikke så meget, men som ejendomsmæglerne skriver, er boligen i Hornbæk ’netop sat fuldstændig i stand, fra inderst til yderst og fremstår meget eksklusiv, med alle moderne bekvemmeligheder og luksuriøse tilvalg.’ Det skal nok tiltrække den rette køber.

Ny boligbutik i Helsingør  

Formerne er elegante, bløde og anderledes, mens møblerne og de forskellige accessoires mest er holdt i jordfarver, creme, sort eller beige. Det anderledes kommer formentlig fra, at Nobo Styles’ indehaver, Julie Daniel, får sin inspiration fra Instagram, Pinterest og messer i Europa. Her er nemlig varer fra Frankrig, Spanien, Holland, Indonesien, Ægypten, Sverige, og fra Danmark. Nobo Style ligger i HIFI klubbens gamle lokaler i Helsingørs Bramstræde, og lokalet var ifølge Julie Daniel helt perfekt til en møbelbutik hendes. De fine detaljer med murede karme, specielle vinduer og de tre etager er perfekt til hendes drøm om at indrette butikken i rum.  At hun har åbnet en møbelbutik er ikke noget tilfælde, da hun sammen med sin mand driver allerede virksomheden Raw Circle, der laver spiseborde i massivt træ.

Ulovlige forhindringer langs strandvej
Det er skønt at gå en tur langs stranden, men desværre er det ikke altid muligt i Nordsjælland. Mange steder som for eksempel fra Hornbæk til Helsingør er der passager, hvor det er særdeles svært at gå langs stranden af forskellige årsager. Naturfredningsloven fra 1930’ernre siger, at der skal være fri passage langs kysten.  Men også fra Espergærde til Helsingør kan det være en problematisk affære at få dyppet tæerne på vandreturen. En orientering fra forvaltningen i Center for By-, vand og land fortæller, at der for tiden er 26 sager om forhindringer af den frie passage. De er indgivet af borgere eller Danmarks naturfredningsforening. Det handler typisk om broer ud i vandet, som gør det svært eller umuligt at passere stedet. Forvaltningen har p.t. ressourcer ikke til at behandle alle sagerne, så det kan tage en rum tid, før at de blevet løst. Og så kan vi alle sammen forhåbentlig snart gå en dejlig tur langs hele stranden.

Drømmer om Bjarke Ingels-tegnet bofællesskab
Iværksætteren Morten Lund, der er manden bag bl.a. Skype og gratisavisen Nyhedsavisen, ønsker at skabe bofællesskabet Elleville i smukke omgivelser ved Vejby nær Tisvilde. Her skal det sociale fællesskab gøre op med idéen om, at alle hver især skal eje noget. I stedet skal man leje og dele de faciliteter, beboerne har brug for. Udover boliger skal der være restaurant, yoga-studie, værksteder, fælles kajakker og mountainebikes m.v.

Det CO2 neutrale byggeri skal primært laves af træ, og alt er allerede tegnet af den verdensberømte danske tegnestue Bjarke Ingels Group, BIG. Elleville er planlagt til at bestå af 74 boliger i 7 cirkelformede klynger. Udover CO2 neutrale byggematerialer, skal der tænkes i alternative energikilder, og byggeriet skal selv stå for at rense vandet. Firmaet Einrum, der er specialiseret i at bygge boliger i massivt træ på meget kort tid, er også inde over byggeriet.

Selvom planerne har mødt store udfordringer, er der allerede 1000 på venteliste. Udfordringerne består i, at Morten Lund og hans firma, Elleville Vejby ApS, der ejer grunden, der skal bygges på, er under rekonstruktion, skriver Frederiksborg Amts Avis. Det betyder, at iværksætteren og en rekonstruktør fra advokatfirmaet Horten skal finde en masse penge hurtigt. De er dog optimistiske omkring at finde pengene, selvom det haster. Morten Lund er så optimistisk, at han forventer, at de første boliger allerede står klar den 1. september.