Kvinden bag navnet

,

ilse

Ilse Jacobsen ER Ilse Jacobsen Hornbæk. Da hun startede sit livsværk for snart 25 år siden, blev hun foreholdt, at det var et alt for lokalt navn, men – som hun siger – de kan faktisk godt sige ’Hornbæk’ ude i Asien, hvor hendes brand også har succes. Og Ilse er med hele vejen.

Det er måske snarere sådan, at succesen for Ilse Jacobsen Hornbæk hænger sammen med, at Ilse har insisteret på sine lokale rødder. – Jeg synes, man kan se Hornbæk i alt, jeg laver, siger hun. – Det var her, det hele startede. Jeg kiggede på folks gummistøvler, og de var enten nogle grimme pvc-støvler eller forfærdeligt tunge. Så jeg gav støvlerne et twist, gjorde dem trendy og lavede dem i naturgummi i stedet for PVC. – Hornbæk er min base. Det hjælper mig med at passe på mit brands DNA, så det ikke stikker af i en forkert retning, men holder den røde tråd. Jeg tror, det er det, der gør det interessant. At vi med lokal forankring har skabt global succes.

Aldrig bymenneske
Jeg elsker freden i ’mit’ Hornbæk. Her kan jeg trække vejret. Jeg rejser meget med mit arbejde, men jeg bliver aldrig et bymenneske. Jeg har ganske vist haft en lejlighed i København i syv år, men jeg tror kun, jeg har sovet der en enkelt gang! Siden gummistøvlerne er der kommet utallige andre designs, og brandet har udviklet sig til at være en livsstilsvirksomhed. Ilse er en meget aktiv del af virksomheden og hun er alt for engageret til at overveje at trække sig tilbage, men hvad med fremtiden? -Det er mit livsværk, og selv om det er hårdt ar-
bejde, er det også sjovt og jeg tænker ikke på generationsskifte endnu. Men min datter Natasha går på designskole i Kolding. Hun er ikke klar til at tage over endnu. Jeg ønsker heller at ikke tvinge hende til det, men en dag … måske.

ilse4

130 selfies
Succesen har efterhånden bredt sig til 25 lande. Her til lands er brandet alment kendt, men nu er personen bag, Ilse Jacobsen, også blevet et kendt ansigt ved at deltage i iværksætterprogrammet ”Løvens hule” på DR1. – Selvfølgelig er kendskabet til brandet blevet større, og det er fantastisk. Gennem tiden er der utrolig mange ting, som jeg er rigtig stolt over, bl.a. at jeg er blevet bedt om at være medlem af bestyrelsen for Vækstfonden, fordi jeg her sidder sammen med nogle fantastisk dygtige folk, og jeg er virkelig beæret over dette. Og da jeg deltog på en iværksættermesse i Fredericia for børn og unge, oplevede jeg, at de kendte mig. Jeg troede mest, at det var voksne kvinder, der kendte mig, men det her var unge drenge og piger. Jeg tror, jeg blev bedt om at være med på 130 selfies den dag! Det overraskede mig meget – og sådan nogle ting bliver jeg også stolt over. – Ellers tænker jeg ikke over, at mit navn er et brand. Men jeg er altid stolt over at se folk gå i mine designs, om det så er i Hong Kong København eller på Maldiverne.
Løvindens hule I øvrigt afslørede ”Løvens hule” noget karakteristisk ved Ilses opfattelse af den gode idé. – Jeg kan godt lide det enkle. Det behøver ikke være nyt, men bare en genial ændring af noget, vi kender i forvejen. Poul Christensen havde en idé til en tøjklemme, der var støbt i et stykke plast, der var modstandsdygtig mod sol og kunne tåle frost, ikke noget træ, ikke noget metal. Ikke noget, der kan gå i stykker, ikke noget, der misfarver tøjet. Ingen af de andre kunne se det, men jeg syntes, det var genialt. Jeg gav ham 15.000 kr. ’gratis’ til en prototype – og ville investere, hvis det lykkedes. Nu er jeg så med på projektet, og klemmen bliver solgt i Rema og Coop. Og vi har store planer! – Hvis jeg skal være med, skal jeg kunne leve mig ind i det. Det skal interessere mig og passe til mit brand. Apropos at skabe en genial nyfortolkning af en gammel idé, så har Ilse Jacobsen også skabt liv i Hornbæk med sit nye kurbad. Det er nemlig en gammel idé: – Hornbæk havde også et kurbad i gamle dage, nemlig det der i dag er Fysiurgisk Hospital. I øvrigt er jeg af østrigsk familie, og derfra har jeg traditionen for at ligge udendørs i snevejr i 34° varmt vand. Jeg lider desuden selv af leddegigt, så jeg ved, hvor gavnligt og dejligt det er.

Talkshow vært
Kvinden bag navnet I den ramme har Ilse påtaget sig en ny rolle, nemlig som ’talkshow vært’ for et live møde med nogle af de spændende personligheder, hun har mødt og gerne vil snakke mere med. – Det er meget uformelt, og så kan tilhørerne hygge sig med spa, restaurant, god musik og altså lytte til en snak med et spændende menneske imens. Det er ikke Café Hack endnu, men det fungerer godt. Og så kan jeg gå eller cykle derned hjemmefra! Vi fortsætter til efteråret fra september …, og jeg lover, at det ikke kun bliver kvinder, jeg har på programmet. Kurbadet er endnu et eksempel på Ilses loyalitet mod lokalsamfundet. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er et dyrt projekt – 30 millioner for at være præcis – men det er endelig på vej til at vise overskud. – Jeg vil gerne lægge mine penge i Hornbæk, siger hun lokalpatriotisk. – Heldigvis er der mange, der værdsætter det og giver mig positive tilkende- givelser. Jeg er heller ikke alene – der er flere og flere, som gør en stor indsats for området. Lennart Lajboschitz har købt Hornbækhus, Henrik Frederiksen Hotel Bretagne, og begge hoteller er blevet moderniseret. Det ville de ikke gøre, hvis de ikke også kunne se, at der kunne skabes vækst i Hornbæk. Ilse Jacobsen holder lige en tænkepause og fortsætter: – Jeg kunne godt selv have fundet på at købe Hornbækhus. Jeg ville synes, det var sjovt, at få lov at indrette et helt hotel, som jeg gerne ville have det.
Årets gang i Hornbæk For selvfølgelig er Hornbæk – som mange andre byer i ’Vandkantsdanmark’ – en ferieby med lidt over 5.000 faste beboere … men ti gange det antal på en god sommerdag! – Men der er en positiv udvikling i gang; nogle af de unge, der flyttede herfra, vender tilbage, når de får børn. Der er selvfølgelig meget, der holder lukket om vinteren eller holder delvist lukket. Det er en del af charmen, at her er fuldt tryk på om sommeren, men samtidig dejligt at nyde efteråret på stranden. Vil man lave forretninger heroppe, er det et vilkår, man må leve med – og så finde en niche, der er ens egen … men som i øvrigt understøtter de andre heroppe. Og sådan ser Ilse Jacobsen frem til en skøn, travl sommer.

Læs ‘Rundt om’ Ilses Hornbæk