Casper og Frank

,

Nedtur er ikke lige noget, man forbinder med Casper Christensen og Frank Hvam, der med succeser som ”Langt fra Las Vegas” og ”Klovn” på CV’et, står som konger i dansk comedy. Men i 1983 kunne Danmark være kommet i spidsen på elbilmarkedet. Nu har de lavet en komedie om, hvorfor det ikke skete.

 

FET_Casper_Frank_I67A7457

 

For Casper Christensen og Frank Hvam er succes at have råd til at tage et år ud af kalenderen, hvor de ikke tjener penge, for at arbejde på et projekt – som så måske ender med at sikre dem et overskud, så de kan gøre det en gang til. På den måde kender de selv til entreprenørånden bag det elbilprojekt som deres nye film ”Dan Dream” handler om.

– Penge er lig med frihed, siger Casper. Vi kan tage to måneder ud af kalenderen, hvor vi ikke tjener en krone, mens vi vender forskellige idéer. Som snart 50-årig står jeg med et ansvar for at forsørge en familie. Hvis vi kaster os ud i en filmproduktion, så kan jeg se frem til et år uden indtægter. Det år kan vi satse på, at vi tjener pengene ind bagefter.

– Men hvis der er for meget på kistebunden, risikerer man at blive doven, supplerer Frank. Hvis vi holder for lang en pause mellem projekterne, hvor vi bare slapper af, så er det svært at komme tilbage. Jeg tror heller aldrig, vi går på pension.

4-5 timers kreativt arbejde

På den anden side er de heller ikke fyldt af helt det samme drive som i deres yngre år:

– Nej, vi gider ikke rigtig arbejde om natten længere, siger Frank. Det giver bagslag. Reelt har man 4-5 timers kreativt arbejde i sig om dagen. Og så er der alt det udenom.

– En masse ja, og med alderen må vi erkende, at vi ikke kan lave for mange ting på én gang, siger Casper. Vi vil gerne have en vist niveau i det, vi laver, og det kræver, at vi giver det enkelte projekt plads.

Så meget mere overraskende er det måske, at de stort set møder med en blank dagsorden, når de mødes for at skabe deres næste projekt. De er heller ikke nødvendigvis enige, når processen starter. Det var Casper, der ville lave en ”Klovn”-film, mens Frank var imod.

To syn på virkeligheden

– Det mest irriterende ved Frank er nok hans stædighed, siger Casper. Det er fedt, når han har ret – men ikke, når han ikke har det.

– Casper er en alfahan. Han vil bestemme, han tromler, svarer Frank. Indimellem har han ret, men der er lidt gorillafacon over ham.

– Og dér er din stædighed god – ellers fik jeg jo ret hele tiden, indrømmer Casper.

For når sandheden skal frem, så er det præcis de samme ting, de to venner fremhæver, når de skal pege på, hvad de sætter mest pris på ved hinanden.

– Derudover er Franks syn på virkeligheden et helt andet end mit. Jeg bliver hele tiden overrasket over, hvordan hans verden ser ud, siger Casper. Og så kan han løfte sine roller. Han kan nå et sted, som jeg ikke kan.

På sin side påpeger Frank, at Caspers drive gør ham til en problemknuser.

– Han blive ved med at finde nye vinkler på en scene. Han kaster en ny logik ned over den. Det er en kreativ kraft.

Send in the Clowns

Mange tusinde danskere er glade for, at alfahannen Casper vandt diskussionen om ”Klovn”-filmen, for selv om de nu prøver andre veje, så slutter den historie aldrig.

– Vi opgiver aldrig “Klovn”, fastslår Frank.

– Om vi vender tilbage med en serie eller en film, det brygger vi på, supplerer Casper. ”Klovn” er sjov for os. Også fordi universet og historierne fungerer i mange lande – det lever videre i udlandet. Det er dér, hvor vi ser os selv i spejlet og finder vore fejl og mangler. Med ”Dan Dream” kunne vi bare komme ud af ”Klovn”-boblen, ud i provinsen og tilbage til 80’erne.

– Derfor er det også enormt dejligt at tage på en pressetur med ”Dan Dream”, hvor vi ikke kun skal tale om os selv, siger Frank, der har beholdt det skæg, han anlagde til filmen.

Drømmen

”Dan Dream” er inspireret af en sand historie: En dansk iværksætter satser i skyggen af oliekrisen på at skabe verdens første elbil. Against all odds forsøger han at sætte Danmark på verdenskortet i 1983 med sin Hope Whisper. Sandt er det også, at det går galt ved demonstrationsturen i Forum. Derefter går projektet ned.

– Vi interesserer os for nedturen, siger Frank. Hvorfor skulle der blot et mindre uheld til for at afspore projektet? En menneskelig fejl?

– Vi kunne have været med i front, vi kunne have været førende på elbilmarkedet, fortsætter Casper, der har en helt personlig forbindelse til Hope Whisper. Min far arbejdede i Rådet for Større Færdselssikkerhed, var interesseret i projektet og kendte endda faderen til ingeniøren i bilen i det famøse uheld i Forum. Jeg kan huske, at det føltes lidt pinligt, fordi det jo var en slags kollega til min far.

Det var nu Frank, der satte idéen i gang.

– Jeg er begejstret for hele den grønne omstilling, så jeg har købt en elbil. Den kørte jeg til Jylland i for at besøge noget familie, men de var ærlig talt ikke særlig imponerede. Ovre på Hadsund-egnen har de levet med flere elbilforsøg; Hope og siden Ellerten. Projekter, der blev slået stort op og siden gik galt. Så de har lidt af et elbil-traume.

– Da jeg fortalte om den oplevelse til Casper, slog det os, at det kunne blive en film.

– Frank er godt til at tale alt-uden-for-Københavns sag, siger Casper. Han er ambassadør for provinsen. Det er en fordel, at vi kender forskellig ting. Når jeg finder på noget, kan han sige – med fuld alvor – at “det bryder vi os ikke om i Viborg.”

Jantelov

Der er måske en del jantelov i, at folk med store drømme bliver pillet ned. Eller at vi danskere bruger janteloven som en undskyldning for ikke at stikke næsen frem.

– Jeg har nu aldrig fået den trukket ned over hovedet, og jeg har heller ikke brugt den, fastslår Casper.

Men ingen tvivl om, at den eksisterer. Frank fremhæver, at man i Norge hylder idoler ved at sætte dem på haleroret på deres fly, hvor vi herhjemme har en regel om, at vi ikke bruger nulevende personers navne til vejnavne.

– Det er synd, at en særlig indsats ikke kan blive hyldet, mener han.

– Selv om vi nok ville “bitche” lidt, hvis man indviede et “Anders Matthesen Strøget,” tilføjer Casper.

Faktisk har Casper mærket lidt til janteloven, da billetsalget til filmen ”Undercover” sidste år ikke var ligefrem imponerende. Så var det nemlig “en Casper Christensen-film,” der floppede.

– For det første vil jeg lige understrege, at Frank ikke havde noget med det projekt at gøre. For det andet havde jeg heller ikke meget med det at gøre. Jeg skrev det første draft og har ikke set noget til det siden. Jeg har ikke engang set filmen. Men det falder på min kappe, så filmen bliver sablet ned på mit navn. Det er så det, jeg får mine penge for. Filmen er måske under 50 % mit bidrag, men jeg får balladen.

– Og nu får jeg også balladen, sukker Frank.

Kurs mod Hollywood

Men jantestemningen er ved at opløses, og vi er blevet bedre til at anerkende succes – f.eks. at danske skuespillere har succes i udlandet.

– Faktisk er det dét, vi hylder i ”Dan Dream”: En mand, der tror på et umuligt projekt og gør det med store armbevægelser, siger Frank, der dog understreger, at det ikke er et dokumentarisk portræt. Vi er sat i verden for at skabe en sjov komedie, så selv om vi er tro mod ånden, er vi det ikke mod facts.

Selv har Casper og Frank også kastet blikket mod udlandet. De har bl.a. skrevet et manuskript (med titlen ”The Lesbian”) til Sasha Baron Cohen …

– Som nu ligger i en skuffe hos Paramount, en meget fin, gylden skuffe, er jeg sikker på, siger Frank.

Til gengæld ser det ud til, at han nu skal lave et remake af ”Klovn”-filmen.

– For mig handler det om en rastløshed – at prøve kræfter med noget andet, siger Casper. Det har givet mig ro og har været fantastisk sjovt. Og har givet mig selvtillid, nu hvor jeg er tilbage i Danmark.

Dét, de to danske komikere kan levere, er en god storyline.

– Jokes og replikker er et andet game, siger Casper.
Vi er jo bedst på vores modersmål.

Frank har ganske vist optrådt med standup på engelsk … men helst ikke over for et indfødt engelsk publikum. Hans markant danske udtale gjorde det også nødvendigt, at hans gæsteoptræden i ”Game of Thrones” blev “dubbet” af en erfaren britisk skuespiller.

– Lad det være en lærestreg til alle danske skuespillere og alle andre unge med ambitioner: Lær engelsk!

– På den anden side er Sidse Babett Knudsen også castet som det danske bestyrelsesmedlem i ”Westworld”, så de altid har en forklaring på en accent, fortsætter Frank. Jeg kan ikke høre det, men det kan amerikanerne nok.

Arbejdet som hobby

De to komikere kommer ikke sovende til deres succes. De har lange arbejdsdage, selv om Frank forsøger at tage hensyn til, at han har små børn. De kan måske sove til 9-10 om formiddagen, men de arbejder til gengæld til sent om aftenen – og for at få klippet ”Dan Dream” færdig sad de i studiet i ti timer på en lørdag.

– Til gengæld er vi meget bevidste om at holde juli måned helt fri for arbejde, siger Casper. Ingen af os har en hobby, for arbejdet er vores hobby. Det flyder ind i hinanden. Men vi er ganske gode til at tænke en tidsbuffer ind i vores projekter. Men det er også godt med deadlines, f.eks. for at levere et endeligt manus … ellers kunne vi blive ved med at skrive! Det kan gøre én blind, at man hele tiden vil gøre det bedre.

– Vi går aldrig på pension, konkluderer Frank.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Casper_Frank_I67A7470

 

Blå bog

Casper var allerede en stjerne på den danske comedyscene, da han fik øje på Frank – studiekammerat med Jan Gintberg fra Landbohøjskolen – og trak ham med ind i ”Casper & Mandrilaftalen”. Siden har de arbejdet sammen on/off gennem 17 år med ”Langt fra Las Vegas” og ”Klovn” som deres største succeser, men også med fælles soloshow (hvis man kan sige det på den måde).

– Og så er det en fornøjelse at arbejde sammen med branchens bedste, roser Frank (”Det gør jeg så ikke”, indskyder Casper). Vi er socialt anlagte, finder på, griner ad det. Det er det sjoveste ved processen.

Frank er gift med Anja Louise Frasig, som han har to børn med. Casper har to – næsten voksne – børn fra første ægteskab og ventede sit første i ægteskabet med Isabel Friis-Mikkelsen i en sådan grad, at han holdt telefonen i nærheden under hele interviewet til Liebhaverboligen.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Casper_Frank_I67A7447

FET_Casper_Frank_I67A7419

FET_Casper_Frank_I67A7408

 

TOP TI med Casper og Frank

Hvem/hvad er verdens sjoveste film?

Frank: ”Sideways” … og de gamle ”Den lyserøde panter”-film med Peter Sellers.

Casper: ”Sideways” jo, men den jeg har grinet højest af er nok ”Høj pistolføring” … og så har alle Marx Brothers-film haft en kæmpe betydning for min komiske forståelse. Jeg kan godt se noget af Groucho og Harpo i de figurer, jeg bygger op … selv om der er langt op!

 

Smukkeste skuespillerinde?

Casper: Julia Roberts. Hende kunne jeg godt have giftet mig med og holdt ud i det lange stræk. Jeg genså for Gud ved hvilken gang ”Pretty Woman” for nylig. I sin tid syntes jeg ikke hun var så smuk, men som jeg nærmer mig de 50, ligesom Richard Gere i filmen, bliver hun pænere og pænere.

Frank: Jennifer Lawrence – og det siger jeg vel at mærke for en blanding af hendes udseende og hendes personlighed.

 

Bedste komiker?

Begge: Charlie Chaplin – han er uovertruffen.

Frank: Og Sacha Baron Cohen i nogle af sine roller.

Casper: Der er vi meget enige … og Will Ferrell.

 

Bedste restaurant (som I har spist på)?

Casper: Jeg er ikke et madøre … må det også gælde stemningen?

Frank: For så vil jeg sige Formel B – fordi jeg var der engang med den kvinde, som blev min kone!

Casper: Og for mig og Isabel er det Sunset Tower i Los Angeles. Vi er der, når vi er i L.A. og vil have en kæresteaften. Men det er ikke verdensbedste mad. Og for os to sammen er det noget med skaldyr og alkohol.

Frank: Uden koner!

Casper: Vi er ikke til herremiddage, men Meursault og skaldyr, det er os!

 

Mest overflødige drink?

Frank: Jeg hader ALT, der indeholder tomat.

Casper: Der er da kun Bloody Mary?

Frank: Så hader jeg den.

Casper: Jeg drikker alt, der bliver sat foran mig …  – dog ikkeWhite Russian, den er for sød.

 

Dummeste scorereplik?

Frank: ”Du er godt nok vokset” – sagt til en pige, som jeg ikke havde set, siden hun var 14 år, og nu var en gudindesmuk 19-årig.

Casper: ”Jeg er sammen med Frank.”

 

Mest cool herretøj?

Frank: Spørg Casper.

Casper: Bare det ikke er for stort eller for småt. Det skal sidde rigtigt. Hvis størrelsen er rigtig, så kan alt være cool.

 

Mest overvurderede luksus?

Casper: Jacuzzi – at sidde og simre i bobler.

Frank: Al luksus skal doseres. Mængden udvander den. Så den ene dag spiser man leverpostej på rugbrød, den næste østers.

 

Eller mest uundværlige luksus?

Frank: Rengøringshjælp!

Casper: At spise ude. Det vil jeg nødig undvære – og så må vi i den kommende tid tænke på at få en nanny til barnet. At spise lige dér, hvor vi har lyst … så vil jeg sgu’ hellere gøre rent selv!

 

Hvad spilder du ALDRIG tid på?

Casper: At se fodbold!

Frank: At gå på udsalg. Det kan jeg ikke fordrage. Jeg kan godt lide at handle og købe dét, jeg har behov for. Jeg har fokus på behovet – ikke på om det er på tilbud.